Menu
0
07Oct2021
Huisstofmijtallergie-symptomen herkennen

Huisstofmijtallergie-symptomen herkennen

Midden in de nacht wakker worden met jeukende, rode ogen, benauwdheid en 4, 5, 6 keer achter elkaar niezen. Om gek van te worden! Wij leggen de symptomen van huisstofmijtallergie uit. Herkent u ze?

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is de allergische reactie van je lichaam op de allergenen (uitwerpselen) van huisstofmijt.

De huisstofmijt is een kleine geleedpotige van ongeveer 0,3 mm groot. Hij is dus niet zichtbaar voor het blote oog. Huisstofmijten houden van vochtige, donkere en warme plekken. Ze leven meestal in stof. Daarnaast eet de huisstofmijt huidschilfers van mensen en dieren.

Huisstofmijten komen in grote getalen voor in uw bed. Maar ook in gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt. Niet gek dus, dat u hier de hele dag last van kunt hebben.

Symptomen van huisstofmijtallergie kunnen zijn: loopneus, rode of jeukende ogen, hoesten en keelpijn, vermoeidheid, benauwdheid en huiduitslag.

Door symptomen van huisstofmijtallergie te herkennen kunt u hier bewuster mee omgaan.

Huisstofmijtallergie-symptomen

Symptomen bij huisstofmijtallergie zijn over het algemeen klachten bij de neus (loopneus), ademhaling en bijvoorbeeld huiduitslag. Dit is de reactie van het lichaam op het inademen van of in aanraking komen met de allergenen van de huisstofmijt.

We leggen hieronder de klachten verder uit:

Loopneus en niesbuien

Deze allergie kenmerkt zich door een loopneus, verstopte neus, jeuk bij de neus en/of niezen. U kan ook niesbuien ervaren, vaak als u net wakker bent geworden.

Niesbuien bij het wakker worden (dit kan helaas ook ’s nachts gebeuren) komen door de huisstofmijten in uw bed/beddengoed. Hier zitten er miljoenen in. Er bestaat ook beddengoed dat speciaal is gemaakt om huisstofmijtallergie tegen te gaan.

Rode, jeukende ogen

Uw ogen hebben een allergische reactie op de allergenen van huisstofmijt. Dit uit zich in rode ogen, jeuk in en rondom de ogen, waterige ogen en/of gezwollen oogleden.

Hoesten en keelpijn

U kunt door huisstofmijtallergie hoesten of astmatische klachten krijgen, zoals benauwdheid, piepen in uw ademhaling en kortademigheid. Dit komt door het inademen van huisstofmijtallergenen.

Door het inademen kunt u ook keelpijn of -irritatie krijgen. Dit kan gepaard gaan met jeuk achterin uw mond of keel.

U kunt deze klachten op elk moment van de dag ervaren. Dit komt omdat, helaas, de huisstofmijt voorkomt in bedden, gestoffeerde meubels, tapijt en gordijnen. Oftewel, het hele huis.

Klachten zoals een verstopte neus, niesbuien, jeukende/rode ogen en hoesten kunnen ook duiden op een andere allergie, een virusinfectie of griep. Uw arts kan u helpen om erachter te komen of u last heeft van huisstofmijtallergie, door middel van een allergietest. 

Huiduitslag

U kunt door huisstofmijtallergie ook huiduitslag krijgen. Eczeem dat met de tijd erger wordt, jeuk op verschillende plekken of galbulten kunnen ook met de allergie te maken hebben.

Vermoeidheid en hoofdpijn

Vermoeidheid en hoofdpijn worden ook geassocieerd met huisstofmijtallergie. Uw lichaam heeft een allergische reactie op huisstofmijt allergenen. De eerder genoemde klachten kunnen ervoor zorgen dat u minder goed kunt ademhalen. Minder goed kunnen ademhalen verstoort de nachtrust.

De allergie kan er ook voor zorgen dat u ’s nachts vaak wakker wordt.

Alle klachten zorgen bij elkaar voor dagelijkse irritatie. Hier wilt u uiteraard iets tegen doen.  

Tips van de arts tegen huisstofmijtallergie

Deze tips geeft de arts om huisstofmijtallergie te bestrijden:

 • Zet de ramen 2 keer per dag open
 • Laat was buiten drogen
 • Was beddengoed minstens één keer in de 2 weken, 1 uur op 60°C
 • Was dekbedden, dekens, kussens en knuffels om de 6 weken, 1 uur op 60°C
 • Laat het dekbed opengeslagen

Anti-allergie neuszalf tegen huisstofmijtallergie

KNO-winkel.nl verkoopt Rhinoblock anti-allergie neuszalf. RhinoBlock zorgt voor een beschermlaagje tegen huisstofmijtallergenen. Doordat er minder allergenen bij uw neusslijmvlies komen, ervaart u minder allergieklachten.

Ontdek Rhinoblock

Kommentare

There are no comments yet, be the first one to comment

Schlagworte

  Schreibe einen Kommentar

  Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht
  Durch die Nutzung unserer Webseite stimmen Sie dem Gebrauch von Cookies zur Verbesserung dieser Seite zu. Diese Nachricht AusblendenFür weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »

  Abonnieren Sie unseren Newsletter

  Abonnieren

  Benutzerkonto anlegen

  Durch Ihre Anmeldung in unserem Shop, bewegen Sie sich um einiges schneller durch den Bestellvorgang, können mehrere Adressen anlegen, können Ihre Aufträge verfolgen und vieles mehr.

  Kundenkonto anlegen

  Zuletzt hinzugefügt

  Keine Artikel in Ihrem Warenkorb

  Gesamt inkl. MwSt:€0,00

  Versandkosten Berechnung

  Keine Versand-Methoden für dieses Land gefunden.