test banner

'Stomen' kan leiden tot ernstige brandwonden

  • Geplaatst op
  • Door kno-winkel.nl
  • 0
'Stomen' kan leiden tot ernstige brandwonden

'Stomen' niet bewezen. Wat wel werkt: neusspoelen!

Stoominhalatie-therapie ('stomen') bij een verkoudheid of neusbijholtenontsteking kan leiden tot ernstige brandwonden waarschuwt het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Het ziekenhuis nam dit jaar al zes patiënten op die bij een 'stoomongeluk' ernstige brandwonden opliepen. Het ging bijvoorbeeld om mensen die per ongeluk kokend water over zich heen kregen. Dat zijn er zes te veel, vindt het ziekenhuis.
Het Maasstad ziekenhuis vertelt het afschrikwekkende verhaal van een meisje dat bij het stomen kokend heet water over haar heen kreeg. Ze heeft daardoor 7 weken in het brandwondencentrum gelegen en is inmiddels 10 maanden aan het revalideren. 

Meer slachtoffers
Het aantal mensen dat brandwonden oploopt tijdens het 'stomen' ligt waarschijnlijk veel hoger, immers lang niet alle mensen komen met hun verwondingen terecht in het brandwondencentrum.

Stoominhalatietherapie wordt veelvuldig toegepast bij verkoudheid en mensen met bovenste luchtweginfecties (neusbijholtenontsteking).
 
Volgens kinderarts Martin Baartman is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat 'stomen' werkt. 'Terwijl het kan leiden tot ernstige brandwonden', zegt Baartman. 'Wat wel werkt, is het spoelen van de neus met nasaal spoelzout'. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »