Menu
0
02Nov2021
Verkoudheidsklachten herkennen en behandelen

Verkoudheidsklachten herkennen en behandelen

Af en toe niezen of een keertje kuchen is niet gek. Maar wanneer spreken we van een verkoudheid? Herken de symptomen van verkoudheid en behandel de klachten.

Waarom ben ik verkouden?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Daarbij bedoelen we niet één specifiek virus; er zijn veel verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken. U loopt zo’n virus op via zogeheten aerosolen. Dit zijn druppeltjes die zich via de lucht of lichamelijk contact verspreiden.

Geeft u iemand de hand die verkouden is en net aan zijn neus heeft gezeten, dan komen de druppeltjes op uw hand terecht. Of niest degene naast u niet in zijn elleboog, maar in de openlucht, dan ademt u de aerosolen met een beetje pech in. Zo wordt u zelf ook verkouden.

Bent u meerdere keren achter elkaar verkouden, dan wordt die verkoudheid steeds veroorzaakt door een ander virus.

Verkoudheid: de symptomen

Een verkoudheidsvirus zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken raakt. Dat is ook wat de verkoudheid écht is: een ontsteking van het slijmvlies. Daardoor zwelt het op en gaat het snot aanmaken. Dat merkt u direct: uw neus raakt verstopt of u krijgt juist een loopneus.

Daarnaast komen de volgende klachten vaak voor:

 • Hoesten
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Heesheid
 • Oorpijn
 • Oorsuizen
 • Reukverlies

Niet alle symptomen komen bij iedereen voor. Ook komen ze niet altijd allemaal tegelijk voor. Dat is ook niet nodig om toch te spreken van een verkoudheid.

Hoelang duurt een verkoudheid?

Hoelang een verkoudheid duurt, verschilt nogal. Artsen geven aan dat de meeste verkoudheidsklachten binnen een week verdwijnen. Maar, hoe vervelend ook, het is niet gek als u een paar weken lang snottert, niest en hoest.

Als u moeite krijgt met ademen, een piepend of gierend geluid maakt bij het ademen of zich steeds zieker voelt worden, bel dan de huisarts.

Verkoudheid behandelen

Een verkoudheid gaat over het algemeen vanzelf over. Maar u kunt de klachten zelf verminderen om sneller weer de oude te worden:

 • Spoel de neus en bijholten schoon met een neusdouche. Daardoor nemen verkoudheidsklachten snel af.
 • Gebruik bij het spoelen nasaal spoelzout. Dit is milder dan andere soorten zout (zoals keukenzout).
 • Heeft u chronische neusbijholteontsteking? Probeer dan spoelzout met xylitol.
 • Is uw neusslijmvlies geïrriteerd geraakt door al het snuiten en snotteren? Smeer een neuszalf op basis van medicinale honing in de neus. Die zalf biedt antibacteriële bescherming, brengt het neusslijmvlies tot rust en helpt het te herstellen.

Stop verkoudheidsklachten

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.