test banner

Wat als je niet meer (goed) ruikt?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat als je niet meer (goed) ruikt?

Circa 300.000 mensen in NL hebben een reukstoornis.

Reukstoornis

In Nederland hebben naar schatting een kleine 300.000 mensen een reukstoornis. Mede omdat ’n reukstoornis gepaard gaat met smaakverlies betekent deze aandoeningen een verlies van kwaliteit van leven.

Door reukzenuwuiteinden in de neus worden geuren omgezet in elektrische signalen richting onze hersenen waardoor de reuksensatie ontstaat.

 

De meest voorkomende oorzaak van een reukstoornis is dat na een gewone verkoudheid de reukzin niet meer of verminderd terugkomt. Ook roken, trauma, tumor, bestraling of inademen van giftige stoffen kan de reukzin aantasten. Na het 40ste levensjaar neemt de reukzin geleidelijk af.

 

Om ‘n reukstoornis als gevolg van bijvoorbeeld een scheef neustussenschot of neuspoliepen uit te sluiten, is een bezoek aan de KNO-arts raadzaam. Wanneer er sprake is van een zgn. perceptieve stoornis (de zenuwuiteinden werken niet helemaal goed meer bv. na een verkoudheid) dan kiezen steeds meer KNO-artsen voor een reuktraining. De gedachte achter deze training is om de hersenen te blijven prikkelen om zodoende verbetering te krijgen van de reukzin. Reuktraining duurt tenminste 12 weken, maar recente medische literatuur laat zien dat 24 weken een beter resultaat geeft. Na 12 weken wordt dan gewisseld van geuren. Deze reuktrainings sets zijn verkrijgbaar via kno-winkel.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »