Menu
0
24Jun2021
Wat is graspollenallergie?

Wat is graspollenallergie?

Graspollenallergie is een vorm van hooikoorts, waarbij het lichaam een allergische reactie heeft door graspollen. U gaat snotteren en de ogen gaan jeuken. Erg vervelend natuurlijk. Dus hoe komt u hier vanaf?

Wat zijn graspollen?

Graspollen zijn het stuifmeel van gras. Het gras laat pollen los om zich te voort te planten. Dit doet gras zodra het in bloei staat. De graspollen voeren op de wind mee en zitten dus in de lucht. Deze ademt u in en het lichaam reageert.

Wist u dat 1 op de 8 mensen in Europa last hebben van hooikoorts? Misschien herkent u zich in de onderstaande, veelvoorkomende symptomen.

Wat zijn graspollenallergie-symptomen?

De volgende symptomen kunnen duiden op graspollenallergie:

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • (Veel) niezen
  • Jeukende ogen
  • Jeukende neus
  • Permanent gevoel van verkoudheid

Deze klachten kunnen natuurlijk ook duiden op verkoudheid. Bij graspollenallergie gaat het echt om een allergische reactie en u heeft hier dan een bepaalde periode last van. De periode dat (een bepaald soort) gras in bloei staat.

Om zeker te weten of u graspollenallergie (ofwel hooikoorts) heeft, kunt u een allergietest laten doen via uw huisarts.

Wat zijn medicijnen tegen graspollenallergie?

Graspollenallergie-klachten zijn natuurlijk erg vervelend in het dagelijks leven. Het onderbreekt uw dag als u veel moet niezen en de neus snuiten.

Daarnaast kunnen de klachten van graspollenallergie ervoor zorgen dat u slechter slaapt. Minder goede nachtrust zorgt ook voor minder concentratie gedurende de dag. Lees hoe u graspollenallergie-klachten kunt verminderen. 

Er zijn verschillende manieren om klachten van graspollenallergie te verminderen:

Neusspoelen bij graspollenallergie

U kunt met verschillende producten uw neus spoelen. Een neusdouche of Rhinohorn kan gebruikt worden om water (en nasaal spoelzout) door uw neus te spoelen. Het spoelen kan ervoor zorgen dat de graspollen (gedeeltelijk) uit uw neus loskomen.

Wij adviseren nasaal spoelzout te gebruiken bij het neusspoelen. Alleen water gebruiken irriteert de neus, omdat water in uw lichaam ook een zoutgehalte heeft.

Neuszalf

Een (anti-allergie) neuszalf kan goed werken om een ‘beschermlaagje’ in uw neus aan te brengen. Dit laagje zorgt er dan voor dat uw neus meer beschermt is tegen de graspollen die u inademt.
Kinderen kunnen neuszalf ook goed gebruiken om graspollenallergie-klachten tegen te gaan.

Medicatie tegen graspollenallergie

Anti-allergiemedicijnen heten ook wel antihistaminica (deze naam ziet u vaker op de doosjes). Deze kunt u slikken tegen graspollenallergie.
De medicijnen blokkeren de werking van histamine. Histamine is een stof die vrijkomt bij een allergische reactie van uw lichaam. Deze medicijnen worden vooral aangeraden bij lichte allergieklachten waar u af en toe last van heeft.

Neusfilter

Een neusfilter in uw neus stoppen heeft een vergelijkbaar effect als een neuszalf. Het biedt een beschermlaag tegen de allergenen (stoffen die een allergische reactie veroorzaken), die u inademt. Een neusfilter kan helpen om allergische klachten te verminderen.

Wanneer krijgt u last van graspollen?

Er zijn duizenden soorten grassen. Een aantal veroorzaken allergieklachten en deze staan op verschillende momenten in bloei.

De piek van graspollenallergie is in de maanden april tot en met juli. Al bloeit straatgras bijvoorbeeld gedurende het hele jaar. Hier kunt u ook last van krijgen.

De grassen in de graspollen kalender hieronder geven (veel) klachten. Kweek en maïs zorgen over het algemeen voor minder klachten. Riet is het meest 'zwak' van de grassoorten, bij het zorgen voor een allergische reactie. 

Graspollen kalender

Graspollen kalender (bron: pollennieuws.nl)

Is er een beste oplossing?

Er is niet één oplossing of methode die het beste werkt. De keuze voor een bepaalde methode ligt geheel bij u. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld liever niet heeft dat uw kind bepaalde medicijnen slikt. Dan zijn neusdouches, zalf of filters een optie.

De effectiviteit van de methode kan per persoon verschillen. Dit is dan een kwestie van uitproberen. Als u twijfelt, dan is het een goed idee om contact op te nemen met uw huisarts of KNO-arts.

Bekijk onze anti-allergie producten

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.