Menu
EUR
De klachten en symptomen van hooikoorts

De klachten en symptomen van hooikoorts

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een allergische reactie op pollen of stuifmeel van bloeiende planten, grassen, bomen en onkruid. Het gaat gepaard met klachten variërend van mild tot ernstig. Sommige (extreme) hooikoorts symptomen hoor je vaak, anderen komen sporadisch voor. We nemen de 5 meest voorkomende klachten met je door en reiken oplossingen aan. Overleg ook altijd met je huisarts voor een juiste diagnose en behandelopties.

Veelvoorkomende klachten bij hooikoorts

De klachten van hooikoorts worden vaak veroorzaakt door pollen die via je neus, ogen of mond binnenkomen. Hierdoor komen de klachten dan ook vaak voor in deze gebieden. De symptomen van hooikoorts zijn vaak herkenbaar voor mensen die er last van hebben. Je kunt denken aan klachten zoals:

 • Jeuk aan je neus
 • Loopneus of juist een verstopte neus
 • Niezen en irritatie in je neus
 • Jeukende, tranende ogen
 • Een droge keel
 • Keelpijn
 • Kriebelhoest
 • Een koortsig gevoel
 • Vermoeidheid of concentratieproblemen
 • Benauwdheid en een piep bij het ademhalen

Neusklachten zoals verkoudheid en snotterigheid

Specifieke neusklachten zijn de bekendste en de meest voorkomende klachten bij hooikoorts. Je bent verkouden en snotterig of je neus zit continu verstopt. Ook kun je last hebben van een loopneus, een jeukende neus of moet je veel niezen. En daarnaast kennen we de postnasale drip: het slijm in de neus druppelt naar achteren de keel in. Dit kan leiden tot hoesten, keelpijn en een ongemakkelijk gevoel in de keel.

Jeukende en waterige ogen

Naast dat de allergenen die hooikoorts veroorzaken op de slijmvliezen in de neus komen, kunnen ze ook de slijmvliezen in je ogen doen zwellen. Het immuunsysteem van mensen die gevoelig zijn voor deze allergenen, reageert op deze indringers. Dit doet het door histamine vrij te geven. Het is de bedoeling dat deze histamine je beschermt tegen vreemde indringers, zoals pollen. Maar histamine is een chemische stof die ook ontstekingsreacties veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat bloedvaatjes in de ogen verwijden en de slijmvliezen opzwellen.

Deze verwijding van bloedvaten en zwelling van de slijmvliezen veroorzaakt jeuk en irritatie in de ogen of zorgt voor een branderig gevoel en waterige ogen.

Benauwdheid/kortademigheid

Bij hooikoorts produceert het immuunsysteem antilichamen. Deze antilichamen reageren op de allergenen in pollen en stimuleren de afgifte van histamine en andere chemicaliën in het lichaam. Dit leidt tot ontsteking van de neus, keel, ogen en luchtwegen. Het brengt klachten met zich mee zoals een verstopte neus en niezen, maar ook een gevoel van benauwdheid en kortademigheid.

Droge mond

Histamine. Het woord is al een paar keer gevallen nu. Het stofje vermindert ook de productie van speeksel, waardoor je mond droog aanvoelt. Een droge mond kan ook juist worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica (bijvoorbeeld cetrizine) die vaak worden ingenomen om hooikoortssymptomen te verlichten.

Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheid bij hooikoorts kan het gevolg zijn van verschillende factoren. De ontstekingsreactie die ontstaat in het lichaam, leidt mogelijk tot een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid. De constante vrijlating van histamine om de pollen tegen te gaan, kost je lichaam energie.

Daarnaast kunnen de symptomen van hooikoorts zelf, zoals een verstopte neus, jeukende ogen en slecht slapen door ademhalingsproblemen, ook bijdragen aan vermoeidheid. Als je 's nachts slecht slaapt vanwege de hooikoortssymptomen, kan dit overdag leiden tot slaperigheid en vermoeidheid. Zeker bij extreme hooikoorts symptomen zul je last hebben van vermoeidheid.

Ook het gebruik van antihistamine tabletten kunnen vermoeidheid en slaperigheid stimuleren. Het zogenoemde sederend effect.

Algemene middelen tegen hooikoorts

Ongeacht met welke klacht je nu te maken hebt, er zijn een paar simpele oplossingen die voorkomen dat je met pollen in aanraking komt en die je altijd kunt toepassen.

 • De meest bekende oplossing voor elke klacht bij hooikoorts is het zoveel mogelijk vermijden van blootstelling aan pollen. Geen pollen, geen klachten. Probeer dus binnen te blijven als het kan, met name wanneer de pollenconcentratie hoog is. Houdt daarbij ramen en deuren gesloten. Het kan wat discipline van je vragen om alles dicht te houden en minder vaak de deur uit te gaan.
 • Luchtreinigers met een HEPA-filter helpen pollen en andere allergenen uit de lucht te verwijderen. Dit verbetert de luchtkwaliteit binnen en vermindert klachten.

Specifieke middelen tegen hooikoorts

Middelen tegen jeukerige en waterige ogen

 • Draag een zonnebril buitenshuis. De pollen komen dan minder snel in contact met je ogen.
 • Was je handen en gezicht zodat je voorkomt dat je pollen in je ogen wrijft.
 • Gebruik oogdruppels voor tijdelijke verlichting van jeuk en irritatie.
 • Of overweeg medicatie zoals antihistamine tabletten. Raadpleeg wel eerst een apotheker.

Middelen tegen neusklachten

Op KNO-winkel hebben we het Sanispira anti-allergie neusfilter. Dit is een filter dat allergenen en stof opvangt in de neus zodat je ze niet inademt. Met een Sanispira filter in de neus wordt het neusslijmvlies beschermd tegen gras- en boompollen én tegen huisstofmijt en dierlijke huidschilfers (bv. van kat, hond en paard). Het resultaat is minder allergieklachten.

Een hooikoorts neuszalf zoals RhinoBlock beschermt je neusslijmvlies tegen pollen. Door RhinoBlock neuszalf in je neus aan te brengen, leg je een beschermlaagje over het neusslijmvlies. Dit beschermlaagje voorkomt dat allergenen zich daar massaal nestelen. Het resultaat is dat typische verkoudheidsklachten door allergie afnemen.

[products=blog_hooikoorts_symptomen_neusklachten]

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Wanneer de neusklachten al hebben toegeslagen, is de Nasofree Neusdouche een fijne manier om 'viezigheid' (slijm, snot, korstjes, stof) of allergenen uit je neus te spoelen. Het is een uitstekende oplossing bij verkoudheidsklachten. Het brengt verlichting bij een verstopte neus, doordat je neus en neusbijholten worden gereinigd. Je kunt weer vrijer ademen. De neusdouche gebruik je in combinatie met spoelzout, nooit alleen met water want dat irriteert het neusslijmvlies.

Antihistaminica hebben een remmende werking op de histamine die je neusslijmvlies doet zwellen. Neussprays met corticosteroïden remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken. Bij sommige patiënten wordt ook immunotherapie voor pollenallergie aangeraden.

[products=blog_hooikoorts_symptomen_neusklachten2]

Bovendien zijn er hooikoorts neussprays zonder corticosteroïden die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen en tijdelijke verlichting bieden bij een verstopte neus. Bekijk daarvoor Capsinol hooikoorts neusspray. Deze neusspray kun je langdurig gebruiken. 

[products=blog_hooikoorts_symptomen_neusklachten3]

Middelen voor benauwdheid en kortademigheid

Benauwdheid en kortademigheid zijn vervelende symptomen van hooikoorts. De volgende middelen kunnen helpen het te verlichten:

 • Medicatie zoals antihistaminica bieden een mogelijke oplossing bij ademhalingsproblemen.
 • Neussprays met corticosteroïden kunnen de ontsteking in je neus verminderen, waardoor je vrijer kunt ademen.
 • Als hooikoorts ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt, kan immunotherapie worden overwogen. Dit is een behandeling waarbij je geleidelijk steeds grotere hoeveelheden van het allergeen krijgt toegediend, waardoor het immuunsysteem geleidelijk minder heftig reageert.

Wanneer de symptomen van benauwdheid en kortademigheid extreem zijn, neem dan contact op met een arts.

Middelen voor een droge mond 

Om de symptomen van een droge mond te verminderen, kun je het volgende proberen: 

 • Gebruik een luchtbevochtiger: Op KNO-winkel hebben we daarvoor de Olly luchtbevochtiger. Deze maakt een eind aan droge lucht in een ruimte. Daardoor nemen klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen af. 
 • Andere manieren om een droge mond te verminderen is zorgen voor voldoende hydratatie. Drink veel water. Of kauw op suikervrije kauwgom: Het helpt de speekselproductie te stimuleren en een droge mond te verlichten.
 • Stop met mondspoelingen met alcohol: Want alcohol droogt je mond verder uit.
 • Er zijn speekselvervangers verkrijgbaar bij de apotheek die kunnen helpen bij een droge mond. Raadpleeg een apotheker voor advies over welke optie het beste bij jou past.

Is een droge mond een van je extreme hooikoorts symptomen? Raadpleeg dan een arts. Die kan je klachten beoordelen en mogelijk andere behandelingsmogelijkheden aanbevelen om je hooikoortssymptomen en de bijbehorende droge mond te verlichten.

Middelen tegen vermoeidheid en lusteloosheid 

 • Vermoeidheid kan een gevolg zijn van de heftige verkoudheidsklachten die je ervaart bij hooikoorts. Bijvoorbeeld omdat je gedurende de nacht slecht slaapt. Om verlichting te ervaren bij verkoudheidsklachten raden we daarom de De Nasofree Neusdouche met zoutoplossing aan.
 • Als middel tegen neusklachten beschreven we RhinoBlock. Het beschermt je neusslijmvlies tegen pollen. Wanneer hierdoor de hevige verkoudheidsklachten afnemen, zouden daarmee ook de vermoeidheidsklachten door bijvoorbeeld een gebrek aan slaap moeten afnemen.
 • Antihistamine tabletten kunnen tot vermoeidheid leiden. Een oplossing daarvoor kan zijn om deze in de avond voor het slapen gaan in te nemen.

[products=blog_hooikoorts_symptomen_vermoeidheid]

Minder voorkomende klachten bij hooikoorts. 

Misschien herken je je minder in bovengenoemde veel voorkomende klachten. Maar de lijst met klachten is lang. Vooral als je last hebt van extreme hooikoorts symptomen. Andere wat minder voorkomende klachten zijn:

 • Hoesten: veroorzaakt door een postnasale drip of door irritatie
 • Duizeligheid: als gevolg van een sinuscongestie (verstopte neus) en ontsteking
 • Hoofdpijn: dit wordt meestal veroorzaakt door de sinuscongestie en de druk die ontstaat in de neus en de sinussen
 • Koorts: of beter gezegd een koortsachtig gevoel

Verminder hooikoortsklachten


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen