Menu
0
20Jan2022
De klachten en symptomen van hooikoorts

De klachten en symptomen van hooikoorts

Hooikoorts kent vele klachten en symptomen. Voor veel mensen met hooikoorts zijn ze erg herkenbaar. Zij hebben gelijk door wanneer het hooikoortsseizoen weer begonnen is. Maar, de lijst met mogelijke hooikoortsklachten is lang. En niet iedereen kan de klacht koppelen aan hooikoorts. Sommige klachten komen alleen voor wanneer je last hebt van extreme hooikoorts symptomen. 

Hieronder vind je een lijst van hooikoortssymptomen en we lichten ze voor je toe. 

Wilt je meer weten over deze klachten? Hieronder vertellen we er meer over.

Benauwdheid/kortademigheid

Hooikoorts zorgt vaak voor een verstopte neus (zie hieronder bij ‘neusklachten’). Daardoor kan je ademhaling gaan piepen. En omdat je minder lucht krijgt, kun je een gevoel van benauwdheid ervaren.

Heb je astma? Dan is de kans nog veel groter dat deze hooikoortssymptomen extremer zijn.

De allergie kan soms zelfs astma aanwakkeren of veroorzaken.

Droge mond

Hooikoorts zorgt voor verschillende symptomen rond/in je mond en keel. Een droge mond is er daar één van. Een droge mond is ook een bekende bijwerking van medicijnen tegen hooikoorts, zoals cetirizine.

Duizeligheid

Van allergieën is bekend dat ze duizeligheid kunnen veroorzaken. Vooral hooikoorts staat er bekend om:

Deze allergie zorgt ervoor dat verschillende soorten slijm zich ophopen in je sinussen en middenoor. Juist die zijn belangrijk voor je balans. Als ze verstopt zitten, kun je al snel duizeligheid ervaren.

Hoesten

Hooikoorts zorgt vaak ook voor keelklachten. Zo kan je keel droog en branderig worden. Daarvan moet je hoesten.

Ook kunt last hebben van een flinke kriebelhoest door hooikoorts.

Hoofdpijn

Hooikoorts kan voor een (zeurende) hoofdpijn zorgen, met name boven je neus en achter je ogen.

De oorzaak hiervan is dat je gezwollen neusslijmvliezen je holtes verstoppen. Daardoor is er geen afvoer meer van je neusbijholtes naar je neus. Je krijgt daardoor een ‘vol’ gevoel in je hoofd, en dus hoofdpijn.

Keelklachten

Dat hooikoorts ook keelklachten veroorzaakt, is niet bij iedereen bekend. Maar doordat de slijmvliezen in de luchtwegen geprikkeld worden, kun je wel degelijk last krijgen van je keel.

De klachten zijn met name een brandende keel en/of keelpijn. Daarnaast kun je kriebels in je keel krijgen, wat weer leidt tot een kriebelhoest.

Koorts/verhoging

De naam hooikoorts is wat misleidend. Mensen kunnen geen last krijgen van koorts, maar wel een koortsachtig gevoel. Echt verhoging van je temperatuur zul je dus niet krijgen, maar het belabberde gevoel wel. Heb je wel koorts? Dan heb je misschien ergens anders last van. 

Maag- en darmklachten

Ja, het is helaas waar: van hooikoorts kun je klachten krijgen als een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. Alsof de andere symptomen niet genoeg waren!

Waar dat aan ligt? Aan de histamine die in grote hoeveelheden vrijkomt als je allergie opspeelt. Die stof moet namelijk afgebroken worden door je lichaam. En juist mensen met hooikoorts kunnen dat van nature niet zo goed.

Neusklachten

De neusklachten zijn waarschijnlijk het bekendste en de meest voorkomende bij hooikoorts. Je bent verkouden en snotterig, en je neus zit continu verstopt.

Deze symptomen liggen vaak ook aan de basis van andere, zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Oogklachten

Jow allergie voor pollen kan ook voor ontstoken ogen zorgen. Dit komt bij veel mensen voor. De typische oogklachten door hooikoorts zijn: jeuk, branderigheid, roodheid, tranen en zwellingen.

Oorklachten

Ophopend slijm door hooikoorts kan tot oorklachten leiden. Typische symptomen zijn: dichtzittende oren (zodat je minder hoort), onprettige druk op je oren, pijn en jeukende oren.

Vooral kinderen met hooikoorts kunnen flinke oorpijn krijgen. Dat komt omdat zij een kortere buis van Eustachius hebben. Die zit dan sneller vol door slijm.

Opgezette klieren

Hooikoorts zorgt ervoor dat je klieren opzwellen. We hebben het dan met name over je lymfeklieren.

Het gevolg van opgezette klieren merkt je als keelpijn.

Smaakverlies

Smaakverlies is een gevolg van een ander hooikoortsymptoom: verstopte neus. Want je reukvermogen speelt een belangrijke rol bij smaakherkenning.

Dus heb je last van een verstopte neus door hooikoorts? Dan is de kans groot dat je ook (een beetje) smaakverlies ervaart. Als je neus weer vrij is, zou ook je smaak weer moeten terugkeren.

Spierpijn

Spierpijn kan ook voorkomen bij hooikoorts. Dit is dan meer het gevolg van het algehele ‘griepgevoel’ dat de aandoening veroorzaakt.

Meestal gaat het om lichte spierpijn.

Uitslag/jeuk

Als je allergisch bent voor pollen, kan dat ook zichtbaar worden op je huid. Want pollen kunnen inderdaad voor huiduitslag zorgen: rode vlekken, die ook nog eens jeuken.

Let op: dit is géén atopisch of constitutioneel eczeem. Het is te vergelijken met contactallergie of contacteczeem. De uitslag door hooikoorts ziet er ook nét anders uit: een beetje alsof je verbrand bent.

Als je weer minder blootgesteld wordt aan pollen, verdwijnen de vlekken vanzelf.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een logisch gevolg van hooikoorts. Daar zijn een aantal verklaringen voor:

  • Je immuunsysteem is hard aan het werk. Dat kost veel energie.
  • Symptomen als een verstopte neus kunnen je nachtrust kosten. Als je minder goed slaapt, word je minder uitgerust wakker.
  • Anti-allergiemedicijnen hebben vermoeidheid vaak als bijwerking.

Wat kun je doen tegen hooikoortsklachten?

Hooikoorts zelf is niet te genezen. Er zijn wel manieren om de klachten te onderdrukken. Medicijnen zijn al eerder genoemd. Die hebben wel nadelen: verschillende bijwerkingen, waaronder ook vermoeidheid.

Ons advies: gebruik eerst hulpmiddelen om klachten te verminderen. Zoals bijvoorbeeld neusspray tegen hooikoorts of een neusdouche om de neus te reinigen. En kijk wat het effect is op je symptomen. Grote kans dat je zich daardoor al een stuk beter voelt. Wanneer je last hebt van extreme hooikoorts symptomen en hierdoor toch gebruik maakt van medicatie kunnen deze hulpmiddelen het effect ook versterken of het gebruik van medicatie verminderen. 

Verlicht uw hooikoortsklachten

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.