Menu
0
20Jan2022
De klachten en symptomen van hooikoorts

De klachten en symptomen van hooikoorts

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een allergische reactie op pollen of stuifmeel van bloeiende planten, grassen, bomen en onkruid. Het gaat gepaard met klachten variërend van mild tot ernstig. Sommige klachten hoor je vaak, anderen komen sporadisch voor. We nemen de 5 meest voorkomende klachten met je door en reiken oplossingen aan. Overleg ook altijd met je huisarts voor een juiste diagnose en behandelopties. 

5 Veel voorkomende klachten bij hooikoorts

Jeukende en waterige ogen 

De allergenen verantwoordelijk voor hooikoorts, zoals graspollen of boompollen, ademen we in. Zo komen deze in contact met het slijmvlies van onze ogen. Het immuunsysteem van mensen die gevoelig zijn voor deze allergenen, reageert op deze indringers. Dit doet het door histamine vrij te geven. Het is de bedoeling dat deze histamine je beschermt tegen vreemde indringers, zoals de allergenen in de pollen. Maar histamine is een chemische stof die ook ontstekingsreacties veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat bloedvaatjes in de ogen verwijden en de slijmvliezen opzwellen. 

Deze verwijding van bloedvaten en zwelling van de slijmvliezen veroorzaakt jeuk en irritatie in de ogen of zorgt voor een branderig gevoel en waterige ogen.   

Neusklachten zoals verkoudheid en snotterigheid 

Specifieke neusklachten zijn de bekendste en de meest voorkomende klachten bij hooikoorts. Je bent verkouden en snotterig of je neus zit continu verstopt. Ook komt een loopneus voor, een jeukende neus of moeten mensen veelvuldig niezen. En daarnaast kennen we de Postnatale drip: Een aandoening waarbij het slijm van de neus en keel naar achteren druppelt. Dit kan leiden tot hoesten, keelpijn en een ongemakkelijk gevoel in de keel. 

Benauwdheid/kortademigheid 

Bij hooikoorts produceert het immuunsysteem antilichamen. Deze antilichamen reageren op de allergenen in pollen en stimuleren de afgifte van, wat we al eerder beschreven, histamine en andere chemicaliën in het lichaam. Dit leidt tot ontsteking van de neus, keel, ogen en luchtwegen. Het brengt klachten met zich mee zoals een verstopte neus en niezen, maar ook een gevoel van benauwdheid en kortademigheid. 

Droge mond 

Histamine. Het woord is al een paar keer gevallen nu. Het stofje vermindert ook de productie van speeksel, waardoor je mond droog aanvoelt. Een droge mond kan ook juist worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica die vaak worden ingenomen om hooikoortssymptomen te verlichten. Bijvoorbeeld cetirizine. 

Vermoeidheidsklachten 

Vermoeidheid bij hooikoorts kan het gevolg zijn van verschillende factoren. De ontstekingsreactie die ontstaat in het lichaam, leidt mogelijk tot een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid. De constante vrijlating van histamine om de pollen tegen te gaan, kost je lichaam energie. 

Daarnaast kunnen de symptomen van hooikoorts zelf, zoals een verstopte neus, jeukende ogen en slecht slapen door ademhalingsproblemen, ook bijdragen aan vermoeidheid. Als je 's nachts slecht slaapt vanwege de hooikoortssymptomen, kan dit overdag leiden tot slaperigheid en vermoeidheid. 

Ook het gebruik van antihistaminetabletten kunnen vermoeidheid en slaperigheid stimuleren. Het zogenoemde sederend effect. 

Algemene middelen tegen hooikoorts 

Ongeacht met welke klacht je nu te maken hebt, er zijn een paar simpele oplossingen die voorkomen dat je met pollen in aanraking komt en je altijd kunt toepassen.   

 • De meest bekende oplossing voor elke klacht bij hooikoorts is het zoveel mogelijk vermijden van blootstelling aan pollen. Geen pollen, geen klachten. Probeer dus binnen te blijven als het kan en met name wanneer de pollenconcentratie hoog is. Houdt daarbij ramen en deuren gesloten. Het kan wat discipline van je vragen om alles dicht te houden en minder vaak de deur uit te gaan. 
 • Luchtreinigers met een HEPA-filter helpen pollen en andere allergenen uit de lucht te verwijderen. Dit verbetert de luchtkwaliteit binnen en vermindert klachten. 

Middelen tegen jeukerige en waterige ogen 

 • Draag een zonnebril buitenshuis. De pollen komen dan minder snel in contact met je ogen. 
 • Was je handen en gezicht zodat je voorkomt dat je pollen in je ogen wrijft 
 • Gebruik oogdruppels voor tijdelijke verlichting van jeuk en irritatie  
 • Of overweeg medicatie zoals antihistaminicatabletjes. Raadpleeg wel eerst een apotheker.  

Middelen tegen neusklachten 

 • Op KNO-winkel bieden we Sanispira anti-allergie neusfilter. Een filter dat allergenen en stof opvangt in de neus zodat je ze niet inademt. Met een Sanispira filter in de neus wordt het neusslijmvlies beschermd tegen gras- en boompollen, maar ook huisstofmijt en dierlijke huidschilfers (bv. van kat, hond en paard). Het resultaat is minder allergie. 
 • Een anti-allergie neuszalf beschermt je neusslijmvlies tegen pollen. Gebruik daarvoor RhinoBlock. Door RhinoBlock neuszalf in je neus aan te brengen, leg je een beschermlaagje over het neusslijmvlies. Dit beschermlaagje voorkomt dat allergenen zich daar massaal nestelen. Het resultaat is dat typische verkoudheidsklachten door allergie afnemen. 
 • Wanneer de neusklachten al hebben toegeslagen, is  De Nasofree Neusdouche een fijne manier om 'viezigheid' (slijm, snot, korstjes, stof) of allergenen uit je neus te spoelen. Het is uitstekende oplossing bij verkoudheidsklachten. Het brengt verlichting bij een verstopte neus, doordat je neus en neusbijholten worden gereinigd. Je kunt weer vrijer ademen. De neusdouche gebruik je in combinatie met spoelzout, nooit alleen met water want dat irriteert het neusslijmvlies. 
 • Antihistaminica heeft een remmende werking op de histamine. En corticosteroïden neussprays remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken. Bij sommige patiënten wordt immunotherapie aangeraden. 
 • Ook zijn er neussprays die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen en tijdelijke verlichting bieden bij een verstopte neus. Bekijk daarvoor Capsinol hooikoorts neusspray op KNO-winkel.nl.  

Middelen voor benauwdheid en kortademigheid 

 • Medicatie zoals antihistaminica bieden een mogelijke oplossing bij ademhalingsproblemen. 
 • Neussprays met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om ontsteking in de neus te verminderen. 
 • Als hooikoorts ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt, kan allergie-immunotherapie worden overwogen. Dit is een behandeling waarbij je geleidelijk aan steeds grotere hoeveelheden van het allergeen krijgt toegediend, waardoor het immuunsysteem geleidelijk aan minder heftig reageert. 

Middelen voor een droge mond 

Om de symptomen van een droge mond te verminderen, kun je het volgende proberen:  

 • Gebruik een luchtbevochtiger: Op KNO-winkel hebben we daarvoor de Olly luchtbevochtiger. Deze maakt een eind aan droge lucht in een ruimte. Daardoor nemen klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen af. 
 • Andere manieren om een droge mond te verminderen is zorgen voor voldoende hydratatie. Drink veel water. Of kauw op suikervrije kauwgom: Het helpt de speekselproductie te stimuleren en een droge mond te verlichten.  
 • Stop met mondspoelingen met alcohol: Want alcohol droogt je mond verder uit.  
 • Er zijn speekselvervangers verkrijgbaar bij de apotheek die kunnen helpen bij een droge mond. Raadpleeg een apotheker voor advies over welke optie het beste bij jou past. 

Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, raadpleeg dan een arts. Die kan je klachten beoordelen en mogelijk andere behandelingsmogelijkheden aanbevelen om je hooikoortssymptomen en de bijbehorende droge mond te verlichten. 

Middelen tegen vermoeidheid en lusteloosheid 

 • Vermoeidheid kan een gevolg zijn van de heftige verkoudheidsklachten die je ervaart bij hooikoorts. Bijvoorbeeld omdat je gedurende de nacht slecht slaapt. Om verlichting te ervaren bij verkoudheidsklachten raden we daarom de De Nasofree Neusdouche met zoutoplossing aan.  
 • Als middel tegen neusklachten beschreven we RhinoBlock. Het  beschermt je neusslijmvlies tegen pollen. Wanneer hierdoor de hevige verkoudheidsklachten afnemen, zouden daarmee ook de vermoeidheidsklachten door bijvoorbeeld een gebrek aan slaap moeten afnemen. 
 • Antihistaminetabletten kunnen tot vermoeidheid leiden. Een oplossing daarvoor kan zijn om deze in de avond voor het slapen gaan in te nemen. 

Minder voorkomende klachten bij hooikoorts. 

Misschien herken je je minder in bovengenoemde veel voorkomende klachten. Maar de lijst met klachten is lang. Andere wat minder voorkomende klachten zijn: 

 • Hoesten: veroorzaakt door een postnasaal infuus. 
 • Duizeligheid: als gevolg van een sinuscongestie en ontsteking 
 • Hoofdpijn: dit wordt meestal veroorzaakt door de sinuscongestie en de druk die ontstaat in de neus en de sinussen 
 • Koorts: of beter gezegd een koortsachtig gevoel 
 • Keelpijnklachten: variërend van jeuk, pijn, droogheid en irritatie. 

Verminder hooikoortsklachten

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.