Menu
0
10Feb2022
Hooikoortsseizoen

Hooikoortsseizoen

Elk jaar vragen miljoenen mensen zich weer af: is het hooikoortsseizoen al begonnen? Wat bepaalt eigenlijk de start van deze lastige periode voor mensen met hooikoorts?

De belangrijkste feiten zetten we hieronder op een rij.

Wilt u weten of het nu, op dit moment, hooikoortsseizoen is? 

Vanaf wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het begin van het hooikoortsseizoen ligt niet vast. Het hangt van verschillende oorzaken af:

  • Het weer: was het een zachte winter? Dan zijn er ook eerder pollen. Door klimaatverandering beginnen bomen ook eerder te bloeien. Daardoor kunnen er zelfs in december al pollen in de lucht komen. Als u juist voor die pollen allergisch bent, kunt u dus ook in december al last krijgen.
  • Uw soort allergie: voor welke pollen bent u precies allergisch? Afhankelijk daarvan start uw hooikoortsseizoen op een ander moment dan voor andere mensen. Want de bloeiperiodes van planten, bomen, kruiden en grassen wijken onderling erg af.

Desalniettemin kunnen we er in het algemeen wel íets over zeggen: vanaf februari beginnen veel flora te bloeien. Wat ervoor zorgt dat de meeste pollen in maart voor het eerst gelanceerd worden. Eind mei/begin juni is er een ‘pollenpiek’.

Kortom: de kans is groot dat u in de lente (veel) last krijgt van hooikoorts.

Is er hooikoorts in augustus en/of september?

Jazeker: het hooikoortsseizoen loopt doorgaans tot en met september. Dus die maanden kunt u nog steeds (veel) last hebben van uw hooikoortsklachten.

Is er ook hooikoorts in de winter?

Helaas komt hooikoorts steeds vaker in de winter voor. Dat heeft alles te maken met klimaatverandering. Bijvoorbeeld de hazelaar en de els die al in december kunnen gaan bloeien.

Hoe lang duurt het hooikoortsseizoen?

Ongeveer 8 á 9 maanden, van februari tot en met september en vaak zelfs oktober.

In februari tot en met mei zijn er vooral veel boompollen in de lucht. Van mei tot en met september/oktober kunt u vooral last krijgen van graspollen en kruiden.

Het kan zijn dat u vooral gevoelig bent voor een bepaald soort pollen, waardoor u meer last heeft in een bepaalde periode.

Is hooikoorts het hele jaar door?

Heeft u last van alle pollen? Dan kunt u ervaren dat u het jaar rond symptomen hebt. Zoals eerder genoemd loopt het ‘hooikoortsseizoen’ van ongeveer maart tot en met september/oktober.

Daar komt nog eens bij dat door klimaatverandering bloeitijden verschuiven. Anders gezegd: het hooikoortsseizoen duurt steeds langer.

Wanneer eindigt het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen eindigt doorgaans uiterlijk oktober. Dat betekent dus dat u tot eind oktober last kunt blijven houden van hooikoortsklachten.

Anti-hooikoorts producten

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.