Menu
EUR
Huisstofmijtallergie symptomen herkennen

Huisstofmijtallergie symptomen herkennen

Midden in de nacht wakker worden met jeukende, rode ogen, benauwdheid en 4, 5, 6 keer achter elkaar niezen. Om gek van te worden! Wij leggen de symptomen van huisstofmijtallergie uit. Herken je ze?

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is de allergische reactie van je lichaam op de allergenen (uitwerpselen) van huisstofmijt.

De huisstofmijt is een kleine geleedpotige van ongeveer 0,3 mm groot. Hij is dus niet zichtbaar voor het blote oog. Huisstofmijten houden van vochtige, donkere en warme plekken. Ze leven meestal in stof. Daarnaast eet de huisstofmijt huidschilfers van mensen en dieren.

Huisstofmijten komen in grote getalen voor in je bed. Maar ook in gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt. Niet gek dus, dat je hier de hele dag last van kunt hebben.

Symptomen van huisstofmijtallergie kunnen zijn: loopneus, rode of jeukende ogen, hoesten en keelpijn, vermoeidheid, benauwdheid en huiduitslag.

Door symptomen van huisstofmijtallergie te herkennen kun je hier bewuster mee omgaan.

Huisstofmijtallergie symptomen

Symptomen bij huisstofmijtallergie zijn over het algemeen klachten bij de neus (loopneus), ademhaling en bijvoorbeeld huiduitslag. Dit is de reactie van het lichaam op het inademen van of in aanraking komen met de allergenen van de huisstofmijt.

We leggen hieronder de klachten verder uit:

Loopneus en niesbuien

Deze allergie kenmerkt zich door een loopneus, verstopte neus, jeuk bij de neus en/of niezen. Je kan ook niesbuien ervaren, vaak als je net wakker bent geworden.

Niesbuien bij het wakker worden (dit kan helaas ook ’s nachts gebeuren) komen door de huisstofmijten in je bed en beddengoed. Hier zitten er miljoenen in. Er bestaat anti-allergie beddengoed dat speciaal is gemaakt om huisstofmijtallergie tegen te gaan. De hoezen doe je om je beddengoed. Hierdoor worden de huisstofmijten opgesloten en kunnen de uitwerpselen niet in de lucht komen. Jij kunt ze dan ook niet meer inademen wat ervoor zorgt dat je allergieklachten verminderen of verdwijnen.

Rode, jeukende ogen

Je ogen hebben een allergische reactie op de allergenen van huisstofmijt. Dit uit zich in rode ogen, jeuk in en rondom de ogen, waterige ogen en/of gezwollen oogleden.

Hoesten en keelpijn

Je kunt door huisstofmijtallergie hoesten of astmatische klachten krijgen, zoals benauwdheid, piepen in je ademhaling en kortademigheid. Dit komt door het inademen van huisstofmijtallergenen.

Door het inademen kun je ook keelpijn of -irritatie krijgen. Dit kan gepaard gaan met jeuk achterin je mond of keel.

Je kunt deze klachten op elk moment van de dag ervaren. Dit komt omdat, helaas, de huisstofmijt voorkomt in bedden, gestoffeerde meubels, tapijt en gordijnen. Oftewel, het hele huis.

Klachten zoals een verstopte neus, niesbuien, jeukende/rode ogen en hoesten kunnen ook duiden op een andere allergie, een virusinfectie of griep. Je arts kan je helpen om erachter te komen of je last heeft van huisstofmijtallergie, door middel van een allergietest. 

Huiduitslag

Je kunt door huisstofmijtallergie ook huiduitslag krijgen. Eczeem dat met de tijd erger wordt, jeuk op verschillende plekken of galbulten kunnen ook met de allergie te maken hebben.

Vermoeidheid en hoofdpijn

Vermoeidheid en hoofdpijn worden ook geassocieerd met huisstofmijtallergie. Jouw lichaam heeft een allergische reactie op huisstofmijt allergenen. De eerder genoemde klachten kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kunt ademhalen. Minder goed kunnen ademhalen verstoort de nachtrust.

De allergie kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts vaak wakker wordt.

Alle klachten zorgen bij elkaar voor dagelijkse irritatie. Hier wil je uiteraard iets tegen doen.  

Tips van de arts tegen huisstofmijtallergie

Deze tips geeft de arts om huisstofmijtallergie te bestrijden:

  • Zet de ramen 2 keer per dag open
  • Laat was buiten drogen
  • Was beddengoed minstens één keer in de 2 weken, 1 uur op 60°C
  • Was dekbedden, dekens, kussens en knuffels om de 6 weken, 1 uur op 60°C
  • Laat het dekbed opengeslagen

Neuszalf tegen huisstofmijtallergie

Op KNO-winkel.nl vind je Rhinoblock neuszalf. RhinoBlock zorgt voor een beschermlaagje in je neus tegen huisstofmijtallergenen. Dit is hoe de meeste allergenen jouw lichaam betreden en dus de klachten veroorzaken. Doordat er minder allergenen bij uw neusslijmvlies komen, ervaar je minder allergieklachten.

RhinoBlock kun je eenvoudig voor het slapengaan aanbrengen in je neus. Je kunt het vaker aanbrengen als dat nodig is. Zo werkt het bijvoorbeeld ook bij hooikoorts.

Ontdek Rhinoblock

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Anti-allergie beddengoed

De allergenen van huisstofmijten zijn zo klein dat ze als stof door de lucht heen verplaatsen. Hierdoor adem je ze gemakkelijk in en worden de klachten veroorzaakt.

Met anti-allergie beddengoed zorg je ervoor dat de allergenen nauwelijks nog in de lucht terecht komen. Hierdoor adem je zo ook minder in en zul je minder last van klachten hebben. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen