Menu
EUR
Wat is hyposmie?

Wat is hyposmie?

U spuit parfum op, maar die ruikt ineens veel minder sterk dan voorheen. Nou ja, het is vast een oud flesje. Dus sprayt u nog maar een keertje. En nog een. Tot uw partner steil achterover slaat van de geur. Dit kan gebeuren bij mensen met de reukstoornis hyposmie. Zij ruiken geuren namelijk minder sterk.

Inhoud:

Wat is de betekenis van hyposmie?

Het woord ‘hypo’ betekent letterlijk ‘weinig’. Wie last heeft van hyposmie, ruikt minder goed. Geuren worden dus nog wel waargenomen en ook nog goed geregistreerd (een banaan ruikt naar banaan, koffie ruikt naar koffie), maar de geuren zijn minder sterk. Hyposmie kan in milde, matige of ernstige vorm voorkomen.

Hyposmie verschilt dus van anosmie, waarbij iemand meestal helemaal niks ruikt. Ook is het anders dan parosmie, waarbij geuren ineens heel vies of juist lekker zijn, of fantosmie, waarbij iemand geuren ruikt die er niet zijn.

Klachten van hyposmie

Het moge duidelijk zijn: de belangrijkste klacht bij hyposmie is minder goed kunnen ruiken.

Sommige mensen met hyposmie geven bovendien aan dat ze minder kunnen proeven. Dit komt doordat reuk en smaak nauw met elkaar verbonden zijn.

Oorzaken van hyposmie

Hyposmie kan allerlei oorzaken hebben. Enkele vaak voorkomende oorzaken zijn: 

 • Ouderdom
  Ouderen krijgen vaker te maken met hyposmie dan jongeren. Ziektes zoals Alzheimer en Parkinson kunnen daarbij een rol spelen. Hyposmie bij ouderen is niet terug te draaien. Het kan leiden tot anosmie, oftewel volledig reukverlies.
 • Virussen en infecties
  Verkoudheid, een coronabesmetting of een gewoon griepvirus kunnen allemaal hyposmie veroorzaken. Bij dit soort virussen en infecties zwelt het neusslijmvlies soms namelijk op of raken zenuwen in de neus beschadigd. Daardoor ruikt u minder. Dit wordt ook wel postvirale hyposmie genoemd.
 • Allergie
  Bij sommige allergische reacties, zoals hooikoorts, zwelt het neusslijmvlies op. Lucht stroomt daardoor minder goed door de neus. Dat leidt soms tot (gedeeltelijk) reukverlies.
 • Roken
  Minder goed ruiken is een klacht die ook bij rokers (vaker) voorkomt.

Wat zijn de gevolgen van hyposmie?

Minder kunnen ruiken kan gevaarlijk zijn. Geur is namelijk vaak een waarschuwingssignaal. Bijvoorbeeld bij rook, een gaslucht of bedorven eten.

Maar het belangrijkste gevolg van hyposmie is waarschijnlijk psychisch. Minder kunnen ruiken kan het zelfvertrouwen een flinke knauw geven. Soms zijn mensen bijvoorbeeld bang dat ze niet lekker ruiken, omdat ze hun eigen lichaamsgeur niet goed kunnen waarnemen. Ook kan iemand somber of depressief worden, omdat het ruiken en proeven zo gemist wordt. Heeft u dit soort klachten, bespreek die dan met de huisarts of met mensen die belangrijk voor u zijn.

Het kan ook prettig zijn om contact te hebben met andere mensen die hyposmie hebben. De patiëntenvereniging voor mensen met een reuksmaakstoornis biedt hier meer informatie over.

Is er een behandeling tegen hyposmie?

Of hyposmie behandeld kan worden, is afhankelijk van de oorzaak. Als de stoornis ontstaat vanwege ouderdom is het helaas een onomkeerbaar proces.

Bij andere oorzaken, zoals een verkoudheid of coronabesmetting, kan hyposmie uit zichzelf weer verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan is een reuktraining mogelijk een oplossing.

Bij een reuktraining ruikt u twee keer per dag aan vier flesjes met bekende geuren. Dat stimuleert de reukzin. De werking van deze training is bewezen, maar er is geen garantie dat het bij u helpt. Bij sommige mensen verbetert de reuktraining helaas niets.

Bekijk onze reuktraining 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen