Menu
0
De beste KNO-producten
Voor 12.00u besteld, vandaag verzonden
Klantenservice: 085 773 2080
22Jun2020
Reuk- en smaakverlies bij corona

Reuk- en smaakverlies bij corona

Reuk- en smaakverlies bij corona

Inmiddels weten we: corona kan zorgen voor reuk- en smaakverlies. Tegelijkertijd is veel ook nog onbekend: waaróm komt dit symptoom voor bij dit virus? Is het blijvend? En wat kunnen we er zelf aan doen om geur en smaak weer terug te krijgen?

In dit artikel hebben we de antwoorden op al uw vragen hierover verzameld. Hopelijk kunnen we u zo iets meer zekerheid geven en u enigszins geruststellen.

Direct naar het antwoord op uw vraag:

Komt mijn reuk- en smaakverlies door corona?

Bent u uw reuk en smaak kwijt? Dat kan door corona komen; het is één van de symptomen die bij COVID-19 horen. (Bron: rivm.nl)

Als u met deze klachten te maken heeft, adviseert het RIVM om u te laten testen op het coronavirus. Tot die tijd kunt u het beste thuisblijven, zodat u het virus niet verder verspreidt.

Waarom kan ik reuk- en smaakverlies hebben bij corona?

De precieze oorzaak van reuk- en smaakverlies bij corona is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar hoe het virus precies werkt.

Men vermoedt dat COVID-19 zich aan een soort ‘receptor’ in de neus bindt. Waardoor uw neus geurprikkels niet meer goed oppikt. Maar zeker is dat nog niet.

Vervolgens kan dat ook de reden zijn waarom uw smaak wegvalt: reuk en smaak zijn nauw met elkaar verbonden. In dat geval wordt uw smaak zelf niet aangetast. Maar het kan zijn dat corona dat in sommige gevallen wél doet. Zoals gezegd: er is nog veel onzeker over dit virus.

Heb je altijd reukverlies bij corona?

Nee: niet iedereen die corona krijgt, heeft ook geurverlies.

Hoe groot is de kans dat je met dit symptoom te maken krijgt? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het kan gaan om ’30 tot 90 procent’ van alle patiënten. (Bron: weblog.wur.nl)

Kan ik bij corona ook alléén reuk- en smaakverlies hebben?

Waarschijnlijk is dat mogelijk. Want in welke mate mensen last krijgen van corona-symptomen, verschilt enorm van persoon tot persoon.

Daarom is het ook zo lastig om er ‘zeker’ van te zijn dat u wel of niet corona heeft. Alleen een test geeft zekerheid.

Kan ik ook corona hebben zónder geurverlies?

Ja, dat kan. Lang niet alle coronapatiënten krijgen reuk- en smaakverlies.

Hoeveel mensen hier precies last van krijgen als ze ziek worden van het virus, is niet te zeggen.

Mijn reuk is anders na corona. Kan dat?

Ja, dat kan. Veel mensen delen hier hun ervaringen over. Zoals in een recent artikel van De Telegraaf. Daarin wordt verteld dat bijvoorbeeld ‘tandpasta ineens naar zwavel ruikt’, ‘pindakaas naar speculaas’, ‘knoflook naar ui’ en ‘koffie naar iets chemisch’ (zoals uitlaatgassen). (Bron: De Telegraaf)

Dat de reuk ‘in de war raakt’, kan ook voorkomen nadat die eerst helemaal weg was. Zo staat op het forum van coronalongplein.nl te lezen dat mensen na reukverlies door corona merkten dat ze ‘hele vieze reuk’ hadden. Én dat er een effect was op hun smaak:

‘Sommige dingen smaken echt vies’, vertellen sommigen. Zo smaakte ‘water naar chloor’. En zelfs dingen die ze eerst heel lekker vonden, vinden ze nu juist heel vies. (Bron: coronalongplein.nl)

Zoals we eerder meldden: naar precieze oorzaak hiervan wordt nog volop gezocht in allerlei internationale studies. Wel zijn zowel kno-artsen als de patiëntenvereniging het eens over een remedie als uw reuk en smaak zichzelf niet (snel) herstelt: reuktherapie. Daarmee kunt u uw hersenen trainen om – bijvoorbeeld – ‘citroenen weer als citroenen te herkennen’.

Is geur- en smaakverlies door corona blijvend?

Veruit de meeste mensen krijgen hun reuk en smaak weer terug. Dat kan na een paar dagen, na een aantal weken of zelfs na een aantal maanden.

Maar of het bij sommige mensen ook blijvend is? Dat weten de experts nog niet. Het virus is immers nog nieuw. Pas over een aantal jaar weten we of mensen door corona permanent geurverlies opliepen.

Experts geven het herstel 2 jaar. Zijn dan uw reuk en smaak nog niet terug? Dan gaan ze ervan uit dat het permanent is.

Hoe lang duurt reuk- en smaakverlies bij corona?

De duur van dit symptoom verschilt enorm van persoon tot persoon. Het verloop is dan ook moeilijk te voorspellen.

Uit een Brits onderzoek kunnen we voorzichtig al wel íets zeggen over wanneer u uw reuk weer terug kunt verwachten na corona:

 • Na 4 weken had ongeveer 50% geen klachten meer
 • Na 8 weken had ongeveer 76% geen klachten meer
 • Na 8 weken merkte 4% nog helemaal geen verbetering

(Bron: rtlnieuws.nl)

Het kan dus wel maanden duren. Kan het ook zijn dat uw reuk helemaal niet terugkomt? Het is nog te vroeg om die vraag te beantwoorden.

Is reuk- en smaakverlies door corona besmettelijk?

Reuk- en smaakverlies op zich is niet besmettelijk. Maar het coronavirus is wél besmettelijk. (Bron: rivm.nl)

Oftewel: als u het virus overdraagt, kan die ander ook zijn/haar geur en smaak verliezen. Daarnaast kunnen anderen natuurlijk ook andere (ernstige) symptomen krijgen. Voorkom daarom verspreiding!

Ik heb wel reuk- en smaakverlies, maar géén corona. Hoe kan dat?

Er zijn ook andere oorzaken van reuk- en smaakverlies dan alleen corona. Bijvoorbeeld:

 • Aangeboren afwijking
 • Bijwerking van bepaalde medicijnen
 • Chronische bijholteontstekingen
 • Chronisch nierfalen
 • Griep
 • Hepatitis C-infectie
 • HIV-infectie
 • Neusverstopping
 • Neusbijholte-operatie
 • Ongeluk
 • Psychisch (bijvoorbeeld depressie, schizofrenie en hallucinaties)
 • Roken
 • Verkoudheid
 • Ziekte van Alzheimer
 • Ziekte van Parkinson

Bij 20% van de mensen die een reukstoornis hebben, blijft de oorzaak onbekend.

(Bron: kno.nl)

Hoe kan ik mijn reuk weer terugkrijgen na corona?

Misschien komt uw reuk en smaak ‘vanzelf’ weer terug. Maar u kunt er ook actief iets aan doen. Dat adviseren onder andere kno-artsen ook; zo kunt u de kans op herstel vergroten, én de duur van het verlies verkorten. Namelijk:

Reuktraining, een erkende behandeling bij reuk- en smaakverlies na corona. Deze behandeling kunt u zien als fysiotherapie voor de neus. U stimuleert namelijk uw reukzin, en traint uw hersenen op geuren weer (juist) te herkennen.

Reuktraining kunt u gewoon thuis doen. U krijgt namelijk een set van geurende oliën thuisgestuurd. Daar gaat u dagelijks, 12 weken lang, mee aan de slag. Na die 12 weken kunt u overstappen op een andere geurset.

Helpt dit echt om uw reukzin terug te krijgen? Uit cijfers van de anosmievereniging (de vereniging voor mensen met reuk- en smaakstoornissen) blijkt dat reuktraining voor 68% van de mensen zin heeft.

Bekijk de reuktraining

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.