Menu
EUR
Reuk- en smaakverlies bij corona

Reuk- en smaakverlies bij corona

Het is duidelijk dat corona kan zorgen voor reuk- en smaakverlies. Tegelijkertijd is veel nog onbekend: waaróm komt dit symptoom voor bij dit virus? Is het blijvend? En wat kunnen we er zelf aan doen om geur en smaak weer terug te krijgen?

In dit artikel hebben we de antwoorden op al uw vragen hierover verzameld. Hopelijk kunnen we u zo iets meer zekerheid geven en u enigszins geruststellen.

Direct naar het antwoord op uw vraag:

Komt mijn reuk- en smaakverlies door corona?

Bent u uw reuk en smaak kwijt? Dat kan door corona komen; het is één van de symptomen die bij COVID-19 horen. (Bron: rivm.nl)

Als u met deze klachten te maken heeft, adviseert het RIVM om u te laten testen op het coronavirus. Tot die tijd kunt u het beste thuisblijven, zodat het virus niet verder verspreidt.

Waarom kan ik reuk- en smaakverlies hebben bij corona?

De precieze oorzaak van reuk- en smaakverlies bij corona is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar hoe het virus precies werkt.

Een recente studie uit België concludeerde dat het virus zich voortplant in de trilhaarcellen in het ademhalingsslijmvlies (mond/keel/longen) en in de steuncellen van het reukslijmvlies (neus). Over die steuncellen is helaas nog weinig bekend, maar de onderzoekers vermoeden dat ze een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de geurreceptoren (het reukvermogen). (Bron: uzleuven.be)

Dit kan ook de reden zijn waarom uw smaak wegvalt: reuk en smaak zijn nauw met elkaar verbonden. In dat geval wordt uw smaak zelf niet aangetast. Maar het kan zijn dat corona dat in sommige gevallen wél doet. Zoals gezegd: er is nog veel onzeker over dit virus.

Wat mogelijk kan helpen bij aanhoudende reuk- en smaakverlies is reuktraining. Meer hierover lezen →

Heb je altijd reukverlies bij corona?

Nee: niet iedereen die corona krijgt, heeft ook geurverlies.

Hoe groot is de kans dat je met dit symptoom te maken krijgt? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het komt ongeveer voor bij 2 van de 3 mensen die het virus krijgen. Bij het grootste gedeelte van deze groep komt het reukvermogen na een aantal weken weer terug. (Bron: umcutrecht.nl)

Kan ik bij corona ook alléén reuk- en smaakverlies hebben?

Waarschijnlijk is dat mogelijk. Want in welke mate mensen last krijgen van corona-symptomen, verschilt enorm van persoon tot persoon.

Daarom is het ook zo lastig om er ‘zeker’ van te zijn dat u wel of niet corona heeft. Alleen een test bij de GGD geeft zekerheid.

Kan ik ook corona hebben zónder geurverlies?

Ja, dat kan. Lang niet alle coronapatiënten krijgen reuk- en smaakverlies.

Hoeveel mensen hier precies last van krijgen als ze ziek worden van het virus, is niet te zeggen.

Mijn reuk is anders na corona. Kan dat?

Ja, dat kan. Veel mensen delen hier hun ervaringen over. Zoals in een recent artikel van De Telegraaf. Daarin wordt verteld dat bijvoorbeeld ‘tandpasta ineens naar zwavel ruikt’, ‘pindakaas naar speculaas’, ‘knoflook naar ui’ en ‘koffie naar iets chemisch’ (zoals uitlaatgassen). (Bron: De Telegraaf)

Dat de reuk ‘in de war raakt’, kan ook voorkomen nadat die eerst helemaal weg was. Zo staat op het forum van coronalongplein.nl te lezen dat mensen na reukverlies door corona merkten dat ze ‘hele vieze reuk’ hadden. Én dat er een effect was op hun smaak:

‘Sommige dingen smaken echt vies’, vertellen sommigen. Zo smaakte ‘water naar chloor’. En zelfs dingen die ze eerst heel lekker vonden, vinden ze nu juist heel vies. (Bron: coronalongplein.nl)

Zoals we eerder meldden: naar precieze oorzaak hiervan wordt nog volop gezocht in allerlei internationale studies. Wel zijn zowel kno-artsen als de patiëntenvereniging het eens over een remedie als uw reuk en smaak zichzelf niet (snel) herstelt: reuktherapie. Daarmee kunt u uw hersenen trainen om – bijvoorbeeld – ‘citroenen weer als citroenen te herkennen’.

Is geur- en smaakverlies door corona blijvend?

Veruit de meeste mensen krijgen hun reuk en smaak weer terug. Dat kan na een paar dagen, na een aantal weken of zelfs na een aantal maanden.

Maar of het bij sommige mensen ook blijvend is? Dat weten de experts nog niet. Pas over een aantal jaar weten we of mensen door corona permanent geurverlies opliepen.

Experts geven het herstel 2 jaar. Zijn dan uw reuk en smaak nog niet terug? Dan gaan ze ervan uit dat het permanent is. Voor de zekerheid kunt u ook een test laten doen bij een KNO-arts. 

Hoe lang duurt reuk- en smaakverlies bij corona?

De duur van dit symptoom verschilt enorm van persoon tot persoon. Het verloop is dan ook moeilijk te voorspellen.

Uit een Brits onderzoek kunnen we voorzichtig al wel íets zeggen over wanneer u uw reuk weer terug kunt verwachten na corona:

 • Na 4 weken had ongeveer 50% geen klachten meer
 • Na 8 weken had ongeveer 76% geen klachten meer
 • Na 8 weken merkte 4% nog helemaal geen verbetering

(Bron: rtlnieuws.nl)

Het kan dus wel maanden duren. Kan het ook zijn dat uw reuk helemaal niet terugkomt? Het is nog te vroeg om die vraag te beantwoorden.

Stimuleer het herstel

Is reuk- en smaakverlies door corona besmettelijk?

Reuk- en smaakverlies op zich is niet besmettelijk. Maar het coronavirus is wél besmettelijk. (Bron: rivm.nl)

Oftewel: als u het virus overdraagt, kan die ander ook zijn/haar geur en smaak verliezen. Daarnaast kunnen anderen natuurlijk ook andere (ernstige) symptomen krijgen. Voorkom daarom verspreiding!

Ik heb wel reuk- en smaakverlies, maar géén corona. Hoe kan dat?

Er zijn ook andere oorzaken van reuk- en smaakverlies dan alleen corona. Bijvoorbeeld:

 • Aangeboren afwijking
 • Bijwerking van bepaalde medicijnen
 • Chronische bijholteontstekingen
 • Chronisch nierfalen
 • Griep
 • Hepatitis C-infectie
 • HIV-infectie
 • Neusverstopping
 • Neusbijholte-operatie
 • Ongeluk
 • Psychisch (bijvoorbeeld depressie, schizofrenie en hallucinaties)
 • Roken
 • Verkoudheid
 • Ziekte van Alzheimer
 • Ziekte van Parkinson

Bij 20% van de mensen die een reukstoornis hebben, blijft de oorzaak onbekend.

(Bron: kno.nl)

Er bestaat ook een vereniging voor mensen met (blijvend) reuk- en smaakverlies. U kunt bij reuksmaakstoornis.nl terecht voor meer informatie, steun en lotgenotencontact.

Hoe kan ik mijn reuk weer terugkrijgen na corona?

Misschien komt uw reuk en smaak ‘vanzelf’ weer terug. Maar u kunt er ook actief iets aan doen. Dat adviseren onder andere kno-artsen ook; zo kunt u de kans op herstel vergroten, én de duur van het verlies verkorten. Namelijk:

Reuktraining, een erkende behandeling bij reuk- en smaakverlies na corona. Deze behandeling kunt u zien als fysiotherapie voor de neus. U stimuleert namelijk uw reukzin, en traint uw hersenen op geuren weer (juist) te herkennen.

Reuktraining kunt u gewoon thuis doen. U krijgt namelijk een set van geurende oliën thuisgestuurd. Daar gaat u dagelijks, 12 weken lang, mee aan de slag. Na die 12 weken kunt u overstappen op een andere geurset.

Helpt dit echt om uw reukzin terug te krijgen? Uit cijfers van de anosmievereniging (de vereniging voor mensen met reuk- en smaakstoornissen) blijkt dat reuktraining voor 68% van de mensen zin heeft.

Bekijk de reuktraining


Reacties (2)

gravatar
KNO-winkel.nl
Geplaatst op 2021-09-29 15:16:10
Beste Petra,

Wat vervelend om te lezen dat u last heeft van reuk en smaakstoornissen door een COVID-19 besmetting en dat niks blijkt te helpen.

Wij raden u aan om uw klachten te bespreken met uw huisarts.
Daarnaast willen wij u graag wijzen op het bestaan van de patiëntenvereniging reuksmaakstoornis.nl. Deze vereniging is speciaal opgericht voor mensen met een reuk en/of smaakstoornis. Zij kunnen u helpen met tips om weer een gezond voedingspatroon te ontwikkelen ondanks de enorme belemmeringen. Daarnaast hebben zij een speciale facebookgroep voor lotgenoten die een reuk/smaakstoornis hebben ontwikkeld na een COVID-19 besmetting.

Hopelijk geeft dit u iets meer houvast.

Met vriendelijke groet,
Team kno-winkel.nl
gravatar
Petra kollee
Geplaatst op 2021-09-29 10:08:19
Sinds 10 maart 2020 ruik en proef ik niet meer, door covid. Geurtherapie 9 maanddn gedaan, gember shots, stomen met kamille thee, drinken van nano zinc, zinc tabletten met vit c, niks van dit alles heeft resultaat bij mij.
Vlees en vis kan ik door smaakverandering niet meer eten. Kip is geen probleem. Veel voedingsstoffen hebben door hun substantie een vervelend gevoel in de mond, je kunt nl alleen nog textuur onderscheiden.
Door dit alles zijn de bloedwaardes niet goed, omdat je belangrijke voedingsstoffen niet meer krijgt.
Ik blijf de hoop houden dat er een oplossing komt……
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen