Menu
0
23Aug2021
Wat is de oorzaak van snurken?

Wat is de oorzaak van snurken?

Heeft u te maken met snurken? Snurkt uw partner of kind bijvoorbeeld? Snurken kan een goede nachtrust en zelfs een huwelijk flink in de weg staan. Dus we begrijpen heel goed dat u ermee zit!

Daarom is het goed te weten wat de oorzaken zijn van snurken. Want zodra u die weet, kunt u gericht op zoek naar een goede oplossing.

Hieronder staan alle mogelijke oorzaken op een rij.

Inhoudsopgave:

Algemene oorzaken van snurken

De meeste oorzaken van snurken gelden voor zowel mannen als vrouwen. Daarom bespreken we die eerst.

In vrijwel alle gevallen gaat het om een vernauwing tussen uw neusgaten en stembanden. Want daar gaat de lucht langs wanneer u inademt, ook wanneer u slaapt.

Uw stembanden bevinden zich aan het begin van uw luchtpijp. Wanneer de lucht daar snel langs ‘geperst’ wordt (door een vernauwing, dus), ontstaan snurkgeluiden.

Oorzaken van een vernauwing tussen uw neusgaten en stembanden zijn:

 • Uw tong die tijdens uw slaap naar achter zakt. Dit is de grootste oorzaak van vernauwingen. Dit gebeurt met name wanneer u op uw rug ligt.
 • Verslapping van uw mond-, tong- en keelspieren. Bijvoorbeeld omdat u ’s avonds alcohol drinkt of medicijnen slikt. Daardoor zakt uw tong sneller naar achteren. Maar het kan ook simpelweg komen doordat u ouder wordt.
 • Verstopte neus. Bijvoorbeeld door verkoudheid, allergie of neuspoliepen.
 • Vernauwde neus. Bijvoorbeeld omdat uw neustussenschot scheef staat, of door een platte, kleine neus.
 • Opgezwollen keelamandelen.
 • Geïrriteerde keelholte. Bijvoorbeeld door roken.
 • Overgewicht; dan zit er meer vetweefsel in uw keelholte.
 • Een lang en slap gehemelte of lange en slappe huig. Dit is altijd aangeboren.
 • Te langzaam werkende schildklier. Daardoor verslappen uw tong, gehemelte en keelspier erger wanneer u slaapt.
 • Geïrriteerde membranen in uw neus en keel. Dat komt vaak door een te droge lucht in uw slaapkamer.

Natuurlijk hoeft het overmatig snurken bij u (of uw partner) niet aan één enkele oorzaak te liggen. Vaak is het een combinatie van factoren die het snurken veroorzaken of verergeren.

Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Zo zou u stress als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben.

Hoe hard u of uw partner snurkt door (een combinatie van) deze oorzaken, is lastig te voorspellen. Bovendien is de ervaren ‘overlast’ voor de ene persoon anders dan de andere. Wat de één bestempelt als ‘hevig’ snurken, bestempelt de andere als ‘extreem’ snurken.

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Alle bovengenoemde oorzaken kunnen ook een rol spelen bij vrouwen. Maar er zijn een paar factoren die alléén voor vrouwen gelden:

 • Zwangere vrouwen kunnen plotseling veel en luid gaan snurken. Dit geldt voor 25-40% van alle vrouwen. Met name vanaf week 15 van de zwangerschap neemt het risico snel toe. En in de laatste fase zijn de klachten het ergste. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat zwangere vrouwen vaak snurken:
  • Meer gewicht. Als u zwanger bent, wordt u uiteraard zwaarder. Deze extra kilo’s kunnen voor meer druk op uw middenrif zorgen. Met name wanneer u ligt. Of uw hals wordt dikker. Beide factoren verstoren uw ademhaling, met mogelijk snurken als gevolg.
  • Meer vocht. U kunt meer vocht vasthouden als u zwanger bent. Dat heeft te maken met uw veranderende hormoonspiegel. Daardoor kunnen uw slijmvliezen in neus en mond opzwellen. Deze vernauwing kan snurken veroorzaken.
  • Verslapte mond- en keelspieren. Eveneens vanwege een verandering in uw hormoonspiegel. Daardoor kan uw tong makkelijker naar achter zakken als u slaapt.
 • Zit u in de overgang? Dan maakt u minder oestrogeen en progesteron aan. Daardoor verslappen uw mond- en keelspieren. Zo kan uw tong makkelijker naar achter zakken als u slaapt.

Oorzaken van snurken bij kinderen

Ook kinderen kunnen (ineens) gaan snurken. Dat geldt zelfs al voor baby’s en peuters. Voor ouders vaak reden tot zorg. Met name omdat kinderen daardoor slechter slapen en in hun slaap ademhalingspauzes hebben. Vaak zijn kinderen overdag dan vermoeider.

Wees gerust: gevaarlijk is snurken zelden voor kinderen. Bovendien kunt u er iets aan doen, zodra u weet wat de oorzaak is van het snurken bij uw kind. Bovengenoemde algemene oorzaken kunnen allemaal een rol spelen. Maar:

De meestvoorkomende oorzaken bij kinderen zijn:

 • Te grote neuspoliepen en/of keelamandelen
 • Syndroom van Down of soortgelijke aandoeningen

Bij kinderen gaat het dus meestal om een aanwijsbare medische oorzaak. Factoren uit de omgeving (zoals geïrriteerde luchtwegen omdat iemand in de omgeving rookt) komen veel minder voor.

Het goede nieuws is, dat er dan vaak ook iets aan te doen is. Amandelen of poliepen kunnen bijvoorbeeld verwijderd worden.

Op naar de oplossing!

Nu weet u wat vaak de oorzaak is van snurken. Misschien heeft u sterke aanwijzingen gekregen waar bij u de schoen wringt. Dan kunt u nu naar een gerichte oplossing zoeken.

Verder lezen: Effectieve oplossing voor snurken

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.