Menu
0
De beste KNO-producten
Voor 12.00u besteld, vandaag verzonden
Klantenservice: 085 773 2080
30Mar2021
Anosmie

Anosmie

Heeft u te maken met anosmie? Dan kunnen we ons voorstellen dat u zich afvraagt wat dat eigenlijk ís. Dit is namelijk de medische benaming voor ‘reukverlies’.

Daarom hebben we deze pagina voor u gemaakt: om al uw vragen over anosmie te beantwoorden. Kunt u de informatie die u zoekt hier toch niet vinden? Laat het ons weten. Dan helpen we u alsnog.

Inhoud:

Wat is de betekenis van anosmie?

‘Anosmie’ betekent ‘reukverlies’. Als u dit hebt, kunt u niet meer (goed) ruiken. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn, afhankelijk van de oorzaak. Andere namen voor anosmie zijn ‘anodmie’ en ‘anosfresie’. Naast geurverlies kunt u ook uw smaak (deels) verliezen.

Klachten van anosmie

 • (Volledig) verlies van uw reukzin
 • (Volledig) verlies van uw smaak
 • Geuren vies of niet meer lekker vinden
 • Geurhallucinaties

Wat zijn de oorzaken van anosmie?

 • Aangeboren anosmie; ongeveer 1 op de 10.000 mensen heeft anosmie al bij geboorte. Hier zijn verschillende vormen van. Meestal is het niet mogelijk om hiervan te genezen.
 • Corona; van corona is inmiddels bekend dat anosmie kan optreden. Dit kan kort- of langdurend zijn. Of het ook blijvend kan zijn, is nog niet bekend. Meer over reukverlies door corona >
 • Sinusitis, griep en verkoudheid; virussen die uw luchtwegen infecteren, kunnen er ook voor zorgen dat u (tijdelijk) uw reuk verliest. Het kan ook ‘gewoon’ komen doordat uw neus verstopt is.
 • Hersenbeschadiging; anosmie kan ontstaan door hersenschade. Bijvoorbeeld na een ongeluk. Vaak is dit verlies blijvend, maar soms is er iets aan te doen.
 • Roken; roken tast uw slijmvliezen aan. Hierdoor kunt u uw reuk en smaak (deels) verliezen. Dit kan deels blijvend zijn.
 • Bijwerkingen van medicijnen; van een aantal medicijnen is bekend dat ze anosmie als bijwerking hebben. Als u stopt met de medicijnen, zou uw reuk terug moeten komen.
 • Ouderdom; ouder worden kan gepaard gaan met anosmie. In dat geval heet het ‘presbyosmie’. Dit proces is onomkeerbaar.
 • Ziekte van Alzheimer; dementie tast de hersenen aan. Als de hersenen geur niet meer goed kunnen verwerken, ervaart u dit als reukverlies.
 • Ziekte van Parkinson; dopamine is belangrijk bij ruiken, die geeft geuren door aan de hersenen. Parkinson tast de aanmaak van dopamine aan. Zo kunt u uw reuk verliezen.

Er zijn nog meer oorzaken van anosmie, die minder vaak voorkomen. Anosmie zonder oorzaak is in ieder geval niet mogelijk; er is altijd een onderliggende reden waarom u niet meer (goed) kunt ruiken.

Wat zijn de gevolgen van anosmie?

Het onmiddellijke gevolg van anosmie is natuurlijk verlies/verandering van de reukzin. En meestal hoort daar ook verlies/verandering van smaak bij.

Anosmie kan gevaarlijk zijn, omdat onze reuk ons waarschuwt voor gevaar. Denk aan schadelijke gassen, of bedorven voedsel.

Maar er zijn ook psychische gevolgen, die vaak onderschat worden. Zeker bij mensen bij wie de anosmie plotseling, op latere leeftijd toesloeg, en waarbij de aandoening langdurig of blijvend is. Zij kunnen het ruiken (en smaken) zó missen, dat ze er bijvoorbeeld depressief van worden of stemmingswisselingen krijgen.

Is er een behandeling tegen anosmie?

Er is nog niet veel onderzoek naar de gevolgen van anosmie. Daarom zijn er ook nog niet veel effectieve behandelingen; niet om anosmie te genezen, en niet om mensen goed te leren omgaan met reukverlies.

Daarom zoeken sommige mensen hun heil in alternatieve therapie: homeopathie, acupunctuur en bepaalde gerechten (waar bijvoorbeeld zink in zit, dat zou helpen om reuk te herstellen). Het probleem met deze ‘remedies’ is: de effectiviteit is (nog) niet onderzocht, en dus is de werking niet bewezen.

Wat dan te doen? Allereerst: ga naar uw huisarts om de oorzaak van uw anosmie vast te stellen. Pas dan weet u hoe groot de kans is dat u uw reukzin terugkrijgt. Vervolgens kunt u op zoek gaan naar goede manieren om deze aandoening te verhelpen.

U zou onze anosmie-training kunnen overwegen. Dit is een geurbehandeling die u zelf thuis kunt doen. En waarvan de werking wél is bewezen. De therapie duurt minimaal 12, en maximaal 24 weken.

Bekijk onze reuktraining >

Gebruikte bronnen:

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen.

 • nl/aandoeningen/anosmie
 • nl/over-aangeboren-anosmie
 • nl/wetenschap-techniek/11932-niet-kunnen-ruiken-is-erger-dan-je-denkt
 • mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/61029-anosmie-oorzaken-gevolgen-behandeling.html

Reacties

D.Willems
Geplaatst op 2021-05-08 09:26:05
Ik al jaren geen reukvermogen maar wel smaak. Ben nu 66 en de laatste 10 jaar dit probleem. Veel met neusverstuiver gewerkt maar eerder slechter reukvermogen gekregen. Mijn overgrootvader ken ik niet anders als altijd verkouden en een zakdoek bij de hand. Kan het erfelijk zijn?

Reactie vanuit KNO-winkel.nl:

Vervelend om te lezen dat u al jaren geen reukvermogen heeft. Het is bij ons bekend dat de reukvermogen met de jaren slechter kan worden. Ook kan het zo zijn dat de reukvermogen verminderd of verloren gaat na een griepje of verkoudheid.

Wij raden u aan om contact op te nemen met de huisarts om onderzoek te laten doen naar eventuele erfelijke invloeden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.