Menu
0
De beste KNO-producten
Voor 12.00u besteld, vandaag verzonden
Klantenservice: 085 773 2080
16Mar2021
Reukstoornissen

Reukstoornissen

Heeft u te maken met een reukstoornis? Op deze pagina’s proberen we al uw vragen daarover te beantwoorden: welke soorten reukstoornissen zijn er? Wat zijn de symptomen en oorzaken? En is er eigenlijk een goede behandeling voor? Zo weet u beter waar u aan toe bent, en wat u kunt doen.

Vindt u hier niet het antwoord dat u zoekt? Laat het ons dan weten. Dan beantwoorden we uw vraag graag alsnog.

Inhoud:

Wat is een reukstoornis?

Een reukstoornis betekent dat u op de een of andere manier niet meer goed ruikt: u ruikt niets meer of minder goed, of geuren zijn vervormd of u ruikt geuren die er niet zijn. Een reukstoornis kan veroorzaakt worden doordat geurprikkels vanuit uw neus niet meer goed doorgegeven worden. Óf omdat uw hersenen deze prikkels niet meer goed verwerken.

Welke soorten reukstoornissen zijn er?

Er wordt veel onderscheid gemaakt in soorten reukstoornissen. We proberen die hieronder zo overzichtelijk mogelijk te presenteren:

Conductieve reukstoornis

Heeft u een conductieve reukstoornis? Dan betekent dit dat u niet meer goed kunt ruiken doordat u neus (voor een deel) verstopt zit. Dan kan lucht niet meer goed door uw neus, zodat geurprikkels (bijna) niet opgepikt worden.

Als uw neus weer minder verstopt raakt, komt normaal gesproken uw reuk ook weer terug. Maar niet altijd:

Perceptieve reukstoornis

Heeft u een perceptieve reukstoornis? Dan betekent dit dat het systeem waardoor u geuren kunt ruiken, beschadigd is. Dit kan een tijdelijke, maar ook blijvende beschadiging zijn. Er zijn verschillende delen van het systeem die beschadigd kunnen zijn:

  • Het weefsel in uw neus dat geuren kan waarnemen. Als dit beschadigd is, spreken we van een ‘essentiële reukstoornis’
  • De zenuwbanen of het hersendeel dat zorgt voor de interpretatie van geuren. Als dit beschadigd is, spreken we van een ‘centrale reukstoornis’

Wat zijn de symptomen van een reukstoornis?

Een reukstoornis kan zich op verschillende manier uiten. Ook op basis daarvan onderscheiden we verschillende vormen reukstoornissen:

U ruikt helemaal niets meer (anosmie)

Bent u uw reukvermogen compleet verloren? Ruikt u echt helemaal niets meer? Dan spreken we van anosmie. 

Verder lezen over anosmie

U ruikt geuren minder sterk (hyposmie)

Kunt u geuren niet meer zo goed ruiken, maar u ruikt ze nog wel? Dan spreken we van hyposmie. Er zijn verschillende gradaties: het kan gaan om een beetje minder goed kunnen ruiken, tot bijna niets meer kunnen ruiken.

Verder lezen over hyposmie

U ruikt geuren anders dan normaal (parosmie)

Zijn geuren bij u vervormd? Dan spreken we van parosmie. Bepaalde geuren ruiken bijvoorbeeld lekker of juist heel erg vies (alsof het verbrand of rot is). 

Verder lezen over parosmie

U ruikt geuren die er niet zijn (fantosmie)

Heeft u geurhallucinaties? Dan spreken we van fantosmie.

U ruikt geuren wel, maar kunt ze niet meer benoemen (agnosmie)

Bij deze reukstoornis kunt u in principe nog ‘gewoon’ ruiken. Alleen kunt u de geur niet meer plaatsen. Dan spreken we van agnosmie. Over deze reukstoornis is nog heel weinig bekend.

Reuk- én smaakstoornis?

Heeft u behalve reukverlies ook smaakverlies? Dat kan heel goed: Reuk en smaak zijn aan elkaar verbonden. Het kan dus zijn dat u eten bijvoorbeeld minder goed proeft. Of dat dingen anders smaken dan normaal.

Wat zijn de oorzaken van een reukstoornis?

Afhankelijk van de soort reukstoornis die u hebt, zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Die van een conductieve reukstoornis hebben we al genoemd: een verstopte neus.

Oorzaken van een perceptieve reukstoornis kunnen zijn:

  • Virus (zoals het griepvirus, het coronavirus of een simpele verhoudheid)
  • Ongeluk (waardoor bijvoorbeeld hersenen beschadigd raken)
  • Hersenziektes (zoals Parkinson en dementie)
  • Bijwerking van medicijnen
  • Ouderdom
  • Roken
  • Zwangerschap

Bovenstaande lijst is niet volledig. Dus herkent u geen van de genoemde oorzaken voor uw reukverlies? Dan kunt u toch een reukstoornis hebben. Soms wordt er zelfs nooit een oorzaak gevonden; dan spreken we van een ‘idiopatische reukstoornis’.

Leg uw zorgen hoe dan ook altijd voor aan uw huisarts. Die kan u informatie geven of doorverwijzen.

Is er een behandeling tegen reukstoornissen?

Een reukstoornis kan een grote invloed hebben op uw leven.

Of uw reukstoornis behandeld kan worden, hangt af van de oorzaak. Soms is de stoornis helaas blijvend, bijvoorbeeld bij een ongeluk of een onomkeerbare hersenziekte zoals Alzheimer.

Maar in veel gevallen kunt u er wel degelijk iets aan doen. Omdat het reuksysteem vaak weer kan leren om geuren (goed) te herkennen. Bijvoorbeeld na het coronavirus, of nadat u gestopt bent met roken.

Namelijk:

Reuktraining. Deze bewezen methode werkt goed voor het merendeel van de mensen die met een reukstoornis te maken krijgen. U traint dan uw geurvermogen om weer beter te kunnen ruiken.

Bekijk reuktraining

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.