Menu
0
10Feb2022
Het Hooikoortsseizoen: een overzichtelijke gids en veelgestelde vragen

Het Hooikoortsseizoen: een overzichtelijke gids en veelgestelde vragen

Voor mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts, is het essentieel om te weten in welke maand ze rekening moeten houden met een specifieke plant, boom of kruid. Kortom, hoe ziet het hooikoortsseizoen eruit? Dit blog biedt een overzichtelijke hooikoortswijzer (of hooikoortsagenda) met heldere uitleg.

We verstrekken aan de hand van de hooikoortskalender, informatie over de pollen waarvoor extra waakzaamheid geboden is tijdens specifieke periodes. Maar we leggen ook uit welke factoren van invloed kunnen zijn op verschuivingen binnen het hooikoortsseizoen. Dat doen we aan de hand van veel gestelde vragen over het hooikoortsseizoen.

Veelgestelde vragen over hooikoorts

Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen die mensen hebben over de duur van het hooikoortsseizoen.

Ben je in de tussentijd ook geïnteresseerd geraakt in welke middelen kunnen helpen tegen hooikoorts? Bekijk dan onze hooikoorts pagina.

Wanneer begint het hooikoortsseizoen?

Het begin van het hooikoortsseizoen ligt niet strikt vastgelegd op een specifieke datum of week. Een aantal factoren hebben namelijk invloed op de start en de duur van het seizoen.

  • Het weer: hebben we een zachte winter achter de rug? Dan zijn er ook eerder pollen in de lucht. Door klimaatverandering beginnen bomen en planten ook eerder te bloeien. Daardoor kunnen er zelfs in december al pollen in de lucht komen. Als je juist voor die specifieke pollen allergisch bent, kun je dus ook in december al last krijgen.
  • Het soort allergie: voor welke pollen bent je precies allergisch? Afhankelijk daarvan start het hooikoortsseizoen voor jou op een ander moment dan voor andere mensen. Want de bloeiperiodes van planten, bomen, kruiden en grassen wijken onderling erg af.

Toch kunnen we er in zijn algemeenheid wel iets over zeggen: vanaf februari beginnen veel flora te bloeien. Dit zorgt ervoor dat de meeste pollen in maart voor het eerst gelanceerd worden. Eind mei, begin juni is er een ‘pollenpiek’. De kans is dus groot dat je vooral in de lente (veel) last krijgt van je allergie.

Is er kans op hooikoorts in augustus of september?

Ja. Het hooikoortsseizoen loopt doorgaans tot en met september. Dus in die maanden kun je nog steeds (veel) last hebben van hooikoortsklachten.

Is er kans op hooikoorts in de winter?

Helaas verschijnen pollen ook steeds vaker in de winter. Dat heeft alles te maken met klimaatverandering. De hazelaar en de els bijvoorbeeld, die kunnen al in december gaan bloeien.

Kun je last van hooikoorts hebben in februari

In februari kunnen mensen al hooikoortssymptomen ervaren, aangezien op dat moment veel planten beginnen te bloeien en pollen in de lucht vrijkomen.

De bloeiperiode van bepaalde bomen kan vroeg in het jaar beginnen. Vooral als het een zachte winter is geweest. Klimaatverandering kan ook bijdragen aan verschuivingen in bloeiperioden.

Hoe lang duurt het hooikoortsseizoen?

Ongeveer 8 á 9 maanden, van februari tot en met september en vaak zelfs tot en met oktober. In februari tot en met mei, zijn er vooral veel boompollen in de lucht. Van mei tot en met september/oktober kun je vooral last krijgen van graspollen en kruiden.

Het kan zijn dat je vooral gevoelig bent voor een bepaald soort pollen, waardoor je meer last ervaart in een bepaalde periode. Bekijk in de hooikoortskalender voor welk soort pollen jij waarschijnlijk allergisch bent. 

Bestaat hooikoorts het hele jaar door?

Merk je dat je last hebt van alle soorten pollen? Dan kun je het hele jaar door symptomen ervaren. Zoals eerder vermeld, strekt het 'pollenseizoen' zich uit van ongeveer maart tot en met september/oktober.

Daar komt nog eens bij dat door klimaatverandering bloeitijden verschuiven. Dat zorgt ervoor dat het hooikoortsseizoen steeds langer duurt.

Wanneer eindigt het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen eindigt doorgaans uiterlijk in oktober. Dat betekent dus dat je tot eind oktober last kunt blijven houden van hooikoortsklachten.

Ben je geïnteresseerd in handige tips tegen jouw hooikoortsklachten? Lees dan het blog van bekend KNO-arts Jan van der Borden: Hooikoorts doorstaan: Een stappenplan.

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.