Menu
EUR
Wat te doen tegen een loopneus?

Wat te doen tegen een loopneus?

Bij een loopneus denk je al snel aan een verkoudheid. Maar er zijn tal van oorzaken die een loopneus kunnen veroorzaken. En je kunt er in verschillende fases in je leven last van hebben. In dit blog bespreken we welke mogelijkheden er zijn om een (chronische) loopneus te stoppen.

De oorzaken van een loopneus

Waardoor krijg je last van een loopneus? Daar zijn meerdere redenen voor te geven. We noemen drie veelvoorkomende oorzaken.

  • Een hele belangrijke is de zwelling van een ontregeld neusslijmvlies. Ofwel een verstoring in de normale werking van het neusslijmvlies. Dit kan verholpen worden door de ‘ontregelaar’ weg te nemen. Voorbeelden van ontregelaars zijn het gebruik van alcohol, het effect van de airconditioning of het gebruik van bepaalde medicatie. Maar er zijn er meer. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Een ontregeld neusslijmvlies komt voor op alle leeftijden.
  • Bij jongvolwassenen is de oorzaak vaak te wijten aan een inhalatieallergie. Denk aan het stuifmeel van grassen en bomen (hooikoorts), of de uitwerpselen van huisstofmijt.
  • Bij kinderen is een loopneus meestal te wijten aan een verkoudheid.

Welke oplossingen zijn er om een loopneus te stoppen?

Er zijn verschillende oplossingen om snel een waterige loopneus te beëindigen. We bespreken er twee.

  • Een neusspray met zoutoplossing biedt vaak direct verlichting. Bekijk verschillende neussprays die je dagelijks en voor langere tijd mag gebruiken.
  • Een neusdouche is een hulpmiddel waarmee je je neusholtes schoon spoelt. Je gebruikt een neusdouche wanneer de schoonmaakmechanismen in je neus verstoord zijn. Een ernstige verkoudheid is één van de oorzaken waarbij deze mechanismen verstoord raken. Daarvoor kan een neusdouche uitkomst bieden. 

Bekijk alle neusdouches

Van beide oplossingen hebben we varianten die ook voor kinderen geschikt zijn. Zelfs voor baby’s. Zo voelen ze zich fijner en slapen beter. Ook voor ouders natuurlijk heel prettig.

Lees verderop in dit artikel wat je kunt doen tegen een chronische loopneus.

Oplossing bij elke loopneus

Eerder in dit artikel bespraken we de oorzaken van een loopneus (ontregeld neusslijmvlies, een allergie zoals hooikoorts of een verkoudheid).

Voor het gebruik van een neusspray of neusdouche maakt de oorzaak niet uit: Zo zijn er neussprayvarianten die speciaal bedoeld zijn bij hooikoortsklachten, terwijl een neusdouche ook effect heeft bij een loopneus als gevolg van hooikoorts.

Bij een verkoudheid, waarbij een loopneus een bekend symptoom is, is een neusdouche een prima middel, maar zijn sommige mensen ook gebaat bij een neusspray.

Met beide middelen bestrijd je dus tijdelijk de loopneus zelf. Totdat de oorzaak is verdwenen, waarmee ook de loopneus eindigt.

Oók bij een loopneus door stoppen met roken

Een neusspray of neusdouchehelpt ook óók wanneer je een loopneus krijgt door het stoppen met roken. Het is één van de mogelijke ontregelaars die we eerder bespraken. Veel mensen kennen het verband tussen beide niet, maar het is wel degelijk een bekend fenomeen. Vandaar dat we er hier apart aandacht aan besteden.

Wanneer je stopt met roken, gaat je lichaam de schade herstellen. Met name natuurlijk de schade aan je luchtwegen. Dat geeft slijmvliesirritatie en er komt opgehoopt slijm los. Daardoor kun je onder andere gaan hoesten, een verstopte neus óf een loopneus krijgen.

Zowel neussprays als een neusdouche helpen bij een loopneus die ontstaat doordat je gestopt bent met roken.

Werkt ook gunstig tegen bijkomende klachten

Een loopneus komt vaak niet alleen. Je kunt ook last krijgen van:

  • Tranende ogen
  • Niezen
  • Keelpijn

Een neusspray of neusdouche doet niet direct iets tegen deze klachten. Maar een schone neus kan zeker helpen.

Wat helpt tegen een chronische loopneus?

Heb jij continu last van een loopneus? Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je neusslijmvlies overgevoelig is voor prikkels. We noemen dat een vasomotorische rhinitis. Dan zijn de neussprays van Capsinol een goede oplossing.

Deze neussprays bevatten naast xylitol en zout, het stofje capsaïcine, wat ook in rode pepers zit. Uit onderzoek blijkt dat dit stofje effectief is tegen een chronische loopneus. Het bouwt namelijk de weerstand van je neusslijmvlies op. Zo wordt je neus minder gevoelig, en heb jij minder vaak last van een loopneus.

Bekijk Capsinol

Bekijk onze oplossingen

Samenvattend: wat kun je doen tegen een loopneus? Direct beginnen met:

En bij een chronische loopneus, overweeg een neusspray met capsaïcine.

Geraadpleegde bronnen:


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen