Menu
0
12Mei2023
Hoe moet je je oren schoonmaken?

Hoe moet je je oren schoonmaken?

Ieder mens produceert oorsmeer. De één wat meer dan de ander. Is het zichtbaar in je oor voor anderen of raken je oren erdoor verstopt? Dan is het logisch dat je oorsmeer wilt verwijderen. Hoe kun je daarom het beste je oren schoonmaken? Moet je je oor eigenlijk wel schoonmaken? We beantwoorden deze vragen in dit blog.

Laten we beginnen met die laatste vraag. Is het verstandig om je oren schoon te maken?

Moet je je oren schoonmaken?

Je oren schoonmaken is eigenlijk niet nodig. Waarom niet? Omdat je oren een zelfreinigende functie hebben. Oorsmeer (ook wel cerumen genoemd) en ander vuil verlaten het oor vanzelf, wanneer het opdroogt. Een gezond oor heeft dit evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer prima voor elkaar. Jezelf douchen, waardoor je oren nat worden en oorsmeer wordt afgevoerd, is meestal al voldoende voor een effectieve reiniging.

Je oorsmeer zit er om een reden. En het is daarom niet de bedoeling dat je het daar zomaar weghaalt.

In het blog oor verstopt door oorsmeer. Wat is de oplossing? Besteden we in een aparte paragraaf uitgebreid aandacht aan de belangrijke functie van oorsmeer.

Wil je toch zelf iets aan reiniging doen van het oor? Dan is het schoonmaken van je oorschelp geen probleem. Het veroorzaakt geen schade aan je oor als je de buitenranden van de opening voorzichtig schoonmaakt met een vochtig doekje.

Maak je oren in ieder geval niet te vaak schoon wanneer je meer richting je gehoorgang schoonmaakt. Doe je het te frequent? Dan kan je gehoorgang geïrriteerd raken. Het veroorzaakt infecties en het kan zelfs de toename van oorsmeerproductie stimuleren.

Alleen, sommige mensen produceren meer oorsmeer dan gebruikelijk. Bij 1 op de 25 mensen klontert oorsmeer samen tot een oorprop. Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe dat komt. Dat erfelijkheid een rol speelt staat wel vast. En ook zou het vaak dragen van (muziek-)oordoppen impact kunnen hebben, omdat het een gemakkelijke aftocht van oorsmeer verhindert.

Hoe dan ook, wanneer het oor verstopt raakt, hoor je daardoor duidelijk minder. Soms kan het oor pijn doen, gaan suizen, ruiken en zelfs tot een ontsteking leiden door toename van bacteriën. En aangezien de gehoorgang erg dun is, kunnen die bacteriën dit snel aantasten. Dan kan het verstandig zijn om zo nu en dan je oren toch preventief schoon te (laten) maken. Zo voorkom je klachten.

Hoe moet je je oor niet schoonmaken?

Dan gaan we het nu hebben over hoe je je oren kunt schoonmaken. Daarbij is het ook van belang te benoemen, wat je vooral niet moet doen. Waar moet je in ieder geval rekening mee houden bij het schoonmaken van je oren?

Geen kleine voorwerpen in je oor stoppen

Stop nooit hele kleine voorwerpen in je oor  om oorsmeer mee weg te peuteren (dus geen tandenstokers, spelden, lepels etc). Daarmee kun je je gehoor serieus beschadigen, je drukt oorsmeer verder het oor in en het kan oorsmeerproductie juist stimuleren. Ook je oren schoonmaken met een wattenstaafje is geen goed idee, ook al is deze daar voor bedoeld. Laat je dus niet voor de gek houden, doordat je toch oorsmeer aan het einde van je wattenstaafje ziet. Je duwt meer oorsmeer naar binnen, dan dat je oorsmeer er uithaalt.

Oor schoonmaken met oorkaars. Niet doen!

Gebruik geen oorkaarsen. De werking daarvan is nooit aangetoond en gebruik je het verkeerd dan kan het brandwondjes veroorzaken, voor gaatjes in je trommelvlies en voor infecties zorgen. Er kan ook nog eens kaarswax achterblijven in je oor.

Wat zijn dan wel goede methoden om je oren schoon te krijgen?

Je oor laten schoonmaken

Je kunt je oren preventief laten schoonmaken door de huisarts. Maar in welke situaties is het dan verstandig om je oren te laten uitspoelen, want daar hebben we het dan over bepaalde doelgroepen aan te raden. Bijvoorbeeld de wat oudere mensen of mensen die gebruik maken van een gehoorapparaat. En als je weet van jezelf dat je veel oorsmeer aanmaakt kan regelmatig even langs gaan geen kwaad. Overigens kan ook de KNO-arts je helpen met het schoonmaken van je oren.

Maar houdt in je achterhoofd dat oorsmeer niet per se hoeft te worden verwijderd. Tenzij je merkt dat je last begint te krijgen van een oorprop of klachten ervaart zoals pijn.  

Bezoek de huisarts sowieso als je gehoorverlies hebt, oorpijn, een loopoor of bloedend oor.

Je oren zelf schoonmaken

Heb je geregeld last van verstopte oren? Dan heb je misschien niet altijd zin en tijd om weer naar de huisarts te moeten gaan om je oren te laten uitspuiten. Er zijn manieren om zelf het probleem aan te pakken. Maar soms is het verstandig om toch even te sparren met de huisarts. Zelf je oren uitspuiten met een spuit die daarvoor niet bedoeld is wordt afgeraden. Laat het door je huisarts op een veilige manier doen.

Probeer druppeltjes olie

Is je oorsmeer erg stug en brokkelig? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Zorg dat je een doekje klaar hebt liggen onder je oor, want het glibbert alle kanten op. Ga vervolgens even op je zij liggen of buig je hoofd opzij, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner. Het vermoeden is dat het daardoor gemakkelijker naar buiten gaat.

Let op: als je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt moet je niet druppelen, overleg dan even met je huisarts over wat de beste oplossing is.

Verwijder overtollig oorsmeer met een EarScratcher of Oorsmeer-Verwijder-Spuit

Met de EarScratcher verwijder je gemakkelijk overtollig oorsmeer. En je doet dit zonder je trommelvlies te beschadigen. Het apparaatje ziet eruit als een lepeltje die je in de gehoorgang stopt en waarmee oorsmeer wordt verwijderd, zonder dat je te ver in je gehoorgang komt en oorsmeer verder wegdrukt. Het is dus speciaal ontworpen om veilig oorsmeer te verwijderen. 

Ook de Oorsmeer-Verwijder-Spuit is bedoeld om overtollig oorsmeer te verwijderen. Je gebruikt daarbij een spuit met slangetje en een zogenoemde Tri Stream Tip, die je bovenop de spuit plaatst. Met het verlengde slangetje spuit je gemakkelijk je oren uit. Vooraf kun je eerst wat olijfolie gebruiken om vastzittend oorsmeer alvast wat los te weken.

Bekijk producten om je oren schoon te maken

Veelgestelde vragen

Oren schoonmaken met wattenstaafjes? Goed idee?

Verwijder alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang. Ga dus niet met het wattenstaafje diep in het oor zitten wroeten. Zo druk je oorsmeer verder weg en komen bacteriën misschien op dunne plekken huid terecht. Dit kan schadelijk zijn, het leidt tot ontstekingen. Oorsmeer dat in de gehoorgang zit reinigt zichzelf. Daar hoef je dus niet te komen. Wist je dat dit aanduwen er zelfs voor kan zorgen dat het de oorsmeerproductie aanstuurt?

Lees in oor verstopt door oorsmeer. Wat is de oplossing? vijf manieren om op een veilige manier je verstopte oren zelf schoon te maken.

Helpt waterstofperoxide bij een verstopt oor?

Wanneer je veel oorsmeer produceert, overweeg dan om 1x per maand je oren uit te laten spuiten met waterstofperoxide. Het verzacht het oorsmeer. Vaker dan 1x zou je dat niet moeten doen. Want vergeet niet dat oorsmeer een functie heeft. 

Je oren laten spuiten met waterstofperoxide doe je niet zelf. Dit zou gedaan moeten worden door een dokter of huisarts. Het nadeel hiervan is dat waterstofperoxide je oor wat kan irriteren. Om deze irritatie tegen te gaan, kun je OtoMel gebruiken. Dit zijn oorduppels die zijn bedoeld om de geprikkelde huid in het oor te verzorgen, zoals bij klachten als irritatie en huidschilfers. Oordruppels op basis van zuivere honing hebben een sterke antibacteriële werking. 

Bekijk onze oorproducten

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.