Menu
0
12Mei2023
Hoe moet je je oren schoonmaken?

Hoe moet je je oren schoonmaken?

Elk persoon maakt oorsmeer aan. Soms is het zichtbaar in je oor voor anderen of raken je oren erdoor verstopt. Dan is het logisch dat je oorsmeer wilt verwijderen. Hoe kun je daarom het beste je oren schoonmaken? Moet je je oor eigenlijk wel schoonmaken? We beantwoorden deze vragen in dit blog.

Moet je je oren schoonmaken?

Oorsmeer (of cerumen) zit er om een reden. Het is dus niet de bedoeling dat je het daar zomaar weghaalt. Je oren schoonmaken is dus eigenlijk niet wat je zou moeten doen. Ze hebben namelijk een zelfreinigende functie.  

Oorsmeer en ook ander vuil verlaten het oor vanzelf zodra het opdroogt. Een gezond oor heeft dit evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer goed voor elkaar. Jezelf douchen, waardoor oorsmeer wordt afgevoerd, is vaak al voldoende voor een effectieve reiniging. 

In het blog wat is oorsmeer? En wat is de functie van oorsmeer? besteden we aandacht aan de functie van oorsmeer. 

Wil je toch zelf iets aan reiniging doen? Dan is het schoonmaken van je oorschelp geen probleem. Je veroorzaakt geen schade als je de buitenranden van de opening voorzichtig schoonmaakt met een vochtig doekje. 

Maar pas op wanneer je meer richting je gehoorgang schoonmaakt. Doe je het te frequent? Dan kan je gehoorgang geïrriteerd raken. Het veroorzaakt infecties en kan zelfs de toename van oorsmeerproductie stimuleren. 

Alleen, sommige mensen produceren meer oorsmeer dan gebruikelijk. Bij 1 op de 25 mensen klontert oorsmeer samen tot een oorprop. Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe dat komt. Dat erfelijkheid een rol speelt staat wel vast. En ook zijn er vermoedens dat (muziek-)oordoppen impact kunnen hebben. Dit verhindert namelijk een gemakkelijke aftocht van oorsmeer. 

Hoe dan ook, wanneer het oor verstopt raakt, hoor je daardoor beduidend minder. Soms kan het oor pijn doen, gaan suizen, ruiken en zelfs tot een ontsteking leiden door toename van bacteriën. En aangezien de gehoorgang erg dun is, kunnen die bacteriën dit snel aantasten. Dan kan het verstandig zijn om zo nu en dan je oren toch preventief schoon te (laten) maken. Zo voorkom je klachten. 

Hoe moet je je oor schoonmaken?

We bespreken nuwelke methoden er zijn om je oren veilig schoon te maken. Vervolgens bespreken we ook hoe je dat vooral niet moet doen 

Je oor laten schoonmaken

Je kunt je oren preventief laten uitspoelen door de huisarts of KNO-art.Voor sommige doelgroepen is het aan te raden. Bijvoorbeeld de wat oudere mensen of mensen die gebruik maken van een gehoorapparaat. En als je weet van jezelf dat je veel oorsmeer aanmaakt kan regelmatig even langs gaan geen kwaad. Bezoek de huisarts sowieso als je gehoorverlies hebt, oorpijn, een loopoor of bloedend oor. 

Je oren zelf schoonmaken

Heb je geregeld last van verstopte oren? Dan heb je misschien niet altijd zin en tijd om weer naar de huisarts te gaan om je oren te laten uitspuiten. Er zijn manieren om zelf het probleem aan te pakken. Maar soms is het verstandig om toch even te sparren. Zelf je oren uitspuiten met een spuit die daarvoor niet bedoeld is wordt afgeraden. Laat het door je huisarts op een veilige manier doen. 

Druppel sla- of olijfolie in je oren 

Is je oorsmeer erg stug en brokkelig? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Zorg dat je een doekje klaar hebt liggen onder je oor, want het glibbert alle kanten op. Ga vervolgens even op je zij liggen of buig je hoofd opzij, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner. Het glijdt daardoor gemakkelijker naar buiten. 

Let op: als je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt moet je niet druppelen, overleg dan even met je huisarts over wat de beste oplossing is. 

Verwijder overtollig oorsmeer met een EarScratcher of Oorsmeer-Verwijder-Spuit

Met de EarScratcher verwijder je gemakkelijk overtollig oorsmeer. En je doet dit zonder je trommelvlies te beschadigen. Het apparaatje ziet eruit als een lepeltje die je in de gehoorgang stopt en waarmee oorsmeer wordt verwijderd, zonder dat je te ver in je gehoorgang komt en oorsmeer verder wegdrukt. Het is dus speciaal ontworpen om veilig oorsmeer te verwijderen.  

Bekijk EarScratcher

Ook de Oorsmeer-Verwijder-Spuit is bedoeld om overtollig oorsmeer te verwijderen. Je gebruikt daarbij een spuit met slangetje en een zogenoemde Tri Stream Tip, die je bovenop de spuit plaatst. Met het verlengde slangetje spuit je gemakkelijk je oren uit. Vooraf kun je eerst wat olijfolie gebruiken om vastzittend oorsmeer alvast wat los te weken. 

Bekijk Oorsmeer-Verwijder-Spuit

Hoe je je oren niet op de juiste manier schoonmaakt 

Sommige mensen experimenteren zelf met voorwerpen. Dat is niet verstandig. Lees hier waarom. 

Geen kleine voorwerpen in je oor stoppen 

Stop nooit hele kleine voorwerpen in je oor om oorsmeer mee weg te peuteren (dus geen tandenstokers, spelden, lepels etc). Daarmee kun je je gehoor ernstig beschadigen. Je drukt oorsmeer verder het oor in en het kan oorsmeerproductie juist stimuleren. Ook je oren schoonhouden met een wattenstaafje is geen goed idee, ook al is deze daar voor bedoeld. Laat je niet op het verkeerde been zetten, als je oorsmeer aan het einde van je wattenstaafje ziet. Je duwt meer oorsmeer naar binnen, dan dat je oorsmeer weghaalt. 

Oor schoonmaken met oorkaars. Niet doen! 

Gebruik geen oorkaarsen. De effectiviteit daarvan is niet bewezen. Onjuist gebruik kan brandwonden, trommelvliesperforatie en infecties veroorzaken. Er kan bovendien kaarswax achterblijven in je oor. 

Veelgestelde vragen

Oren schoonmaken met wattenstaafjes? Goed idee?

Verwijder alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang. Ga dus niet met het wattenstaafje diep in het oor zitten wroeten. Zo druk je oorsmeer verder weg en komen bacteriën misschien op dunne plekken huid terecht. Dit kan schadelijk zijn, het leidt tot ontstekingen. Oorsmeer dat in de gehoorgang zit reinigt zichzelf. Daar hoef je dus niet te komen. Wist je dat dit aanduwen er zelfs voor kan zorgen dat het de oorsmeerproductie aanstuurt? 

Helpt waterstofperoxide bij een verstopt oor?

Wanneer je veel oorsmeer produceert, overweeg dan om 1x per maand je oren uit te laten spuiten met waterstofperoxide. Het verzacht het oorsmeer. Vaker dan 1x zou je dat niet moeten doen. Want vergeet niet dat oorsmeer een functie heeft.  

Je oren laten spuiten met waterstofperoxide doe je niet zelf, maar laat je doen door een huisarts. Het nadeel hiervan is dat waterstofperoxide je oor wat kan irriteren. Om deze irritatie tegen te gaan, kun je OtoMel gebruiken. Dit zijn oorduppels die zijn bedoeld om de geprikkelde huid in het oor te verzorgen, zoals bij klachten als irritatie en huidschilfers. Oordruppels op basis van zuivere honing hebben een sterke antibacteriële werking.  

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.