Menu
0
10Mar2022
Hooikoorts en zwanger

Hooikoorts en zwanger

Hooikoorts en zwanger zijn…wat te doen?

Hooikoorts en zwangerschap, geen fijne combinatie. Het kan gevolgen hebben voor de mate waarin bepaalde medicijnen gebruikt mogen worden. In dit blog geven we daar informatie en tips over. Ook leggen we uit welke maatregelen je kunt nemen tegen hooikoorts tijdens je zwangerschap zonder medicijnen te gebruiken.

Inhoud:

Hooikoorts medicijnen tijdens bij zwangerschap

Hooikoorts kan behandelt worden met medicijnen. We onderscheiden daarin neussprays, oogdruppels en tabletten (pillen). Het is het begrijpelijk dat je wilt weten welke medicijnen wel of niet veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Welke hooikoortstabletten en pillen tijdens de zwangerschap mogen gebruikt worden? De meeste pillen en tabletten die hooikoortsklachten onderdrukken, kun je veilig (blijven) gebruiken tijdens de zwangerschap. Jouw huisarts of verloskundige kan je informeren over welke tabletten en pillen veilig zijn om te gebruiken 

Hooikoortstabletten en pillen bij zwangerschap

Het heeft de voorkeur om hooikoorts tijdens de zwangerschap te behandelen met een neusspray of oogdruppels. Helpt dit onvoldoende, dan kun je tabletten gebruiken. De werkzame stoffen van tabletten worden wel meer opgenomen in je bloed dan bij een neusspray of oogdruppels. En komen daardoor ook meer bij het kindje terecht.  

Immunotherapie tijdens zwangerschap

Volgens de specialisten kun je door blijven gaan met uw immunotherapie tijdens de zwangerschap. Tot 6 weken voor de uitgerekende datum.

Hooikoorts behandelingen zonder medicijnen

Er zijn ook andere behandelingen die u kunt gebruiken. We lopen de opties samen na.

Naast pillen, tabletten of immunotherapie zijn er zogeheten ‘zelfhulpmiddelen’. Deze kun je gemakkelijk thuis gebruiken. Hieronder noemen we een paar voorbeelden.

Neussprays voor hooikoorts tijdens zwangerschap

Neussprays zijn een prettig alternatief als je liever geen (extra) medicijnen wil slikken. De sprays helpen verstopping van de holtes oplossen. je kunt de meeste neussprays veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Bij twijfel: overleg dit met de huisarts of verloskundige.

Welke neussprays kun je gebruiken als je zwanger bent? De neusspray die wij op KNO-winkel.nl aanraden is Capsinol tegen hooikoorts. Het bevat alleen maar stoffen die veilig zijn, voor jou én de baby. Toch adviseren we ook hierbij eerst met specialisten te overleggen over het gebruik ervan

Neusspoelen met neusdouche

Een andere mogelijkheid is  de neus spoelen met de Nasofree neusdouche. Het spoelt de pollen uit de neus en dat vermindert hooikoortsklachten zoals niezen en loopneus. 

Wij adviseren je daarbij om de neusdouche met nasaal spoelzout te gebruiken. Er zijn geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Rhinoblock bij zwangerschap of in de periode van borstvoeding niet gebruikt kan worden. Overleggen met je huisarts kan altijd. 

Anti-allergiezalf tijdens de zwangerschap 

Tot slot bestaan er neuszalven of -filters die het slijmvlies helpen beschermen tegen de pollendie hooikoorts veroorzaken. Zoals RhinoBlock anti-allergie neuszalf. RhinoBlock is gemaakt van 100% zuivere, farmaceutisch bereide, witte vaseline en zuivere honing. Er zijn geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Rhinoblock bij zwangerschap of in de periode van borstvoeding niet gebruikt kan worden. Overleg desnoods even met je huisarts. 

Start met neusspoelen

5 tips tegen hooikoorts tijdens zwanger zijn!

Er zijn ook hele laagdrempelige maatregelen die je kunt nemen tegen hooikoorts tijdens uw zwangerschap. Bijvoorbeeld:

  1. Laat je was binnen drogen. Want buiten gaan er pollen kleven aan je wasgoed.
  2. Niet wrijven in je ogen. Dus ook niet bij jeuk. Want zo verergeren je klachten.
  3. Ramen en deuren sluiten, zo veel mogelijk. Zo komen er minder pollen in huis.
  4. Anti-allergie neuszalf smeren aan de binnenkant van je neus. Daar blijft stuifmeel aan plakken. Zo irriteren je slijmvliezen minder snel.
  5. Check online hoeveel pollen er in de lucht zitten. Zo kunt je ze sommige dagen beter vermijden door minder naar buiten te gaan.

Veel gestelde vragen over hooikoorts en zwangerschap

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van hooikoorts zijn tijdens zwangerschap dezelfde als wanneer je niet zwanger bent: veel niezen, snotterige neus, verstopte holtes, vermoeidheid, hoofd- en keelpijn. 

Hooikoortsklachten kunnen erg vermoeiend zijn, zeker als u lichaam al hard aan het werk is met het groeien van een baby. Zorg er daarom voor dat u genoeg rust neemt. 

Hoe komt het dat ik ineens hooikoorts heb?

Helaas kan het gebeuren: ineens last krijgen van hooikoorts als je zwanger bent. Dus ook wanneer u nooit eerder last had van deze allergie. Dat komt door een verandering van uw afweersysteem én hormoonhuishouding. 

Allergieën kunnen op latere leeftijd zomaar ontstaan. Dit kan zijn doordat je een  erfelijke aanleg hebt of door een ander oorzaak. 

Ik kreeg hooikoorts na zwangerschap, hoe kan dat?

Ook na je zwangerschap kun je (voor het eerst of ergere) hooikoortsklachten krijgen. Dat kan onder invloed van de zwangerschap zijn (omdat het immuunsysteem en de hormoonhuishouding verandert). Dit gebeurt wel alleen als je al aanleg had (in de familie) voor het ontwikkelen van een allergische reactie. 

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.