Menu
0
10Mar2022
Hooikoorts en zwanger

Hooikoorts en zwanger

Hooikoorts en zwanger…wat te doen?

Hooikoorts en zwangerschap, geen fijne combinatie. Het is extra oppassen of u nou wel of niet bepaalde medicijnen mag slikken. Overleg dit altijd met de arts! Of probeer oplossingen waarbij u geen medicijnen nodig heeft.

We geven hieronder graag informatie en tips. Zodat u beter kunt omgaan met hooikoorts tijdens uw zwangerschap.

Inhoud:

Hooikoorts behandelingen bij zwangerschap

Hooikoorts kan behandelt worden met medicijnen. Toch is het begrijpelijk dat u wilt kijken welke medicijnen wel of niet veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zijn ook andere behandelingen die u kunt gebruiken. We lopen de opties samen na.

Pillen en tabletten

De meeste medicijnen die hooikoortsklachten onderdrukken, kunt u (blijven) gebruiken tijdens uw zwangerschap. Maar: doe dit NOOIT zonder overleg met uw huisarts.

Immunotherapie

Volgens de specialisten kunt u door blijven gaan met uw immunotherapie tijdens uw zwangerschap. Tot 6 weken voor uw uitgerekende datum.

Hooikoorts behandelingen zonder medicijnen

Naast pillen, tabletten of immunotherapie zijn er zogeheten ‘zelfhulpmiddelen’. Deze kunt u gemakkelijk thuis gebruiken. Hieronder noemen we een paar voorbeelden.

Neussprays

Neussprays zijn een prettig alternatief als u liever geen (extra) medicijnen wil slikken. De sprays helpen verstopping van uw holtes oplossen. U kunt de meeste neussprays veilig gebruiken tijdens uw zwangerschap. Bij twijfel: overleg dit met uw huisarts of verloskundige.

De neusspray die wij verkopen, Capsinol tegen hooikoorts, bevat alleen maar stoffen die veilig zijn, voor u én uw baby. Toch adviseren we ook hierbij eerst met specialisten te overleggen over het gebruik ervan.

Neusspoelen met neusdouche

U kunt ook uw neus spoelen met een neusdouche. Het spoelt de pollen uit de neus en dat vermindert klachten zoals niezen en loopneus.

Wij adviseren om de neusdouche met nasaal spoelzout te gebruiken. Ook dit kunt u tijdens de zwangerschap veilig gebruiken.

Neussprays en neusdouches zijn zelfhulpmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook neuszalven of -filters die kunnen helpen tegen hooikoorts. U kunt een of meerdere van deze middelen gebruiken. Net waar de voorkeur naar uit gaat.

Verder lezen over behandelingen tegen hooikoorts

Start met neusspoelen

5 tips voor thuis!

Er zijn ook hele laagdrempelige maatregelen die u kunt nemen tegen hooikoorts tijdens uw zwangerschap. Bijvoorbeeld:

  1. Laat uw was binnen drogen. Want buiten gaan er pollen kleven aan uw wasgoed.
  2. Niet wrijven in uw ogen. Dus ook niet bij jeuk. Want zo verergeren uw klachten.
  3. Ramen en deuren sluiten, zo veel mogelijk. Zo komen er minder pollen in huis.
  4. Anti-allergie neuszalf smeren aan de binnenkant van uw neus. Daar blijft stuifmeel aan plakken. Zo irriteren uw slijmvliezen minder snel.
  5. Check online hoeveel pollen er in de lucht zitten. Zo kunt u ze sommige dagen beter vermijden door minder naar buiten te gaan.

Veel gestelde vragen over hooikoorts en zwangerschap

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van hooikoorts zijn tijdens zwangerschap dezelfde als wanneer u niet zwanger bent: veel niezen, snotterige neus, verstopte holtes, vermoeidheid, hoofd- en keelpijn.

Hooikoortsklachten kunnen erg vermoeiend zijn, zeker als u lichaam al hard aan het werk is met het groeien van een baby. Zorg er daarom voor dat u genoeg rust neemt.

Hoe komt het dat ik ineens hooikoorts heb?

Helaas kan het gebeuren: ineens last krijgen van hooikoorts als u zwanger bent. Dus ook wanneer u nooit eerder last had van deze allergie. Dat komt door een verandering van uw afweersysteem én hormoonhuishouding.

Allergieën kunnen op latere leeftijd zomaar ontstaan. Dit kan zijn doordat u erfelijke aanleg hebt of door een ander oorzaak.

Ik kreeg hooikoorts na zwangerschap, hoe kan dat?

Ook na uw zwangerschap kunt u (voor het eerst of ergere) hooikoortsklachten krijgen. Dat kan onder invloed van uw zwangerschap zijn (omdat uw immuunsysteem en hormoonhuishouding verandert). Dit gebeurt wel alleen als u al aanleg had (in de familie) voor het ontwikkelen van een allergische reactie.

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.