Hooikoorts en zwangerschap: veilige behandelopties en praktische tips
In dit blog bespreken we de impact van hooikoorts tijdens de zwangerschap, en de invloed van specifieke behandelopties. We voorzien je van informatie en tips over het behandelen van hooikoorts tijdens deze bijzondere periode, zowel met als zonder medicijnen.
Inhoud:
- Allergische reacties tijdens de zwangerschap
- 5 laagdrempelige tips
- Behandelopties met hulpmiddelen zonder medicatie
- Neussprays (bij hooikoortsklachten)
- Neusspoelen met neusdouche
- Hooikoorts neuszalf
- Medicatieopties voor hooikoorts tijdens zwangerschap (antihistaminica)
- Welke oogdruppels mag je gebruiken tijdens de zwangerschap
- Welke neussprays mag je gebruiken tijdens de zwangerschap
- Welke hooikoortstabletten of pillen mag je gebruiken als je zwanger bent?
- Conclusie
- Veel gestelde vragen over hooikoorts tijdens de zwangerschap
Allergische reacties tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap brengt lichamelijke veranderingen met zich mee. En dat geldt ook voor het effect van allergieën, zoals hooikoorts, op je lichaam.
Dat zit zo. Tijdens de zwangerschapsperiode ondergaat het immuunsysteem van de moeder aanpassingen, waardoor ze vatbaarder kan zijn voor allergische reacties. Het is daarom cruciaal om de risico's van allergieën tijdens de zwangerschap te begrijpen en je te laten informeren over veilige behandelingsopties.
Ben je op zoek naar meer inzicht in de symptomen van hooikoorts. Dat lees je op: de klachten en symptomen van hooikoorts.
5 laagdrempelige tips
Bij hooikoorts tijdens de zwangerschap worden doorgaans eerst niet- medicamenteuze maatregelen geadviseerd. Die bespreken we eerst aan de hand van een paar laagdrempelige tips.
- Verander van kleding en douche na blootstelling aan pollen om zo allergenen van het lichaam te verwijderen.
- Laat je was binnen drogen. Want buiten gaan er pollen kleven aan je wasgoed.
- Niet wrijven in je ogen. Dus ook niet bij jeuk. Want zo verergeren je klachten.
- Ramen en deuren sluiten, zo veel mogelijk. Zo komen er minder pollen in huis.
- Een zonnebril kan echter enige verlichting bieden doordat het beschermt tegen pollen. Het vormt namelijk een fysieke barrière die voorkomt dat pollen direct in de ogen terechtkomen. Daarnaast vermindert het dragen van een zonnebril de blootstelling aan wind, wat kan bijdragen aan het verminderen van allergische reacties. Bovendien beschermt een zonnebril tegen fel zonlicht. Sommige mensen ervaren namelijk gevoeligheid voor zonlicht bij hooikoorts.
Tot slot, bekijk op hooikoortsalert.nl hoe de hooikoortsomstandigheden bij jou in buurt zijn. Zo kun je ze sommige dagen beter vermijden door minder naar buiten te gaan. Sowieso is het handig om de start van het hooikoortsseizoen in de gaten te houden.
Behandelopties met hulpmiddelen zonder medicatie
Naast praktische tips bestaan er behandelmethoden. Behandelmethoden zonder medicijnen, kunnen voor veel vrouwen een gewenst alternatief zijn als ze het risico van bijwerkingen van medicatie niet willen lopen. We bespreken er een aantal.
Neussprays (speciaal ontworpen bij hooikoortsklachten)
Neussprays zijn een prettig alternatief als je liever geen medicatie wil slikken. De sprays helpen verstopping van de holtes oplossen. De meeste neussprays kun je veilig gebruiken als je zwanger bent. Bij twijfel: overleg dit met de huisarts of verloskundige.
Op KNO-winkel.nl raden wij de Capsinol neusspray tegen hooikoorts aan. Dit is een 100 procent natuurlijke neusspray. Het bevat uitsluitend stoffen die veilig zijn voor zowel jou als de baby, zoals xylitol, zout en capsaïcine (rode peper). Deze ingrediënten vormen een beschermlaagje op het neusslijmvlies, waardoor pollen zich minder snel op het slijmvlies kunnen bevestigen.
Wel raden we aan om ook bij het gebruik van deze neusspray eerst te overleggen met een arts.
Lees ook Capsinol Neusspray Gamechanger voor mijn pollenallergie.
[products=blog_hooikoorts_zwangerschap]
Neusspoelen met neusdouche
Een andere mogelijkheid is het spoelen van de neus met een neusdouche. Met dit hulpmiddel spoel je pollen uit de neus en dat vermindert hooikoortsklachten zoals niezen en een loopneus.
Wij adviseren je daarbij om een neusdouche met nasaal spoelzout te gebruiken.
[products=blog_hooikoorts_zwangerschap1]
Lees hoe neusspoelen in zijn werk gaat op de blogpagina: neusspoelen met zout in 5 stappen en meer informatie over hoe neusspoelen helpt bij hooikoorts.
Hooikoorts neuszalf
Tot slot bestaan er neuszalven of -filters die het slijmvlies helpen beschermen tegen de pollen die hooikoorts veroorzaken. Zoals RhinoBlock neuszalf. RhinoBlock is gemaakt van witte vaseline en zuivere honing.
[products=blog_hooikoorts_zwangerschap2]
Er zijn geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Rhinoblock bij zwangerschap of in de periode van borstvoeding niet gebruikt kan worden. Overleg desnoods met je huisarts.
Medicatieopties voor hooikoorts tijdens zwangerschap (antihistaminica)
Als praktische tips en medische hulpmiddelen toch onvoldoende blijken te werken, kan een arts overwegen om medicatie voor te schrijven. Veelal gaat dit dan om de zogenoemde antihistaminica. We onderscheiden de volgende soorten medicatie:
- Oogdruppels
- Neussprays
- Tabletten of pillen
Het is begrijpelijk dat je wilt weten welke medicijnen wel of niet veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar neusspray en oogdruppels boven de allergietabletten.
De werkzame stoffen van tabletten worden doorgaans namelijk via het maag-darmkanaal opgenomen in de bloedbaan. Daardoor komen ze mogelijk ook in het bloed van het kindje terecht.
Welke oogdruppels mag je gebruiken tijdens de zwangerschap?
Antihistaminica in oogdruppels kan tijdens de zwangerschap veilig gebruikt worden. Ze bevatten slechts een kleine hoeveelheid werkzame stof. Bekijk mogelijke opties op de website van Bijwerkingencentrum Lareb.
Net als bij andere medicijnen tijdens de zwangerschap, is het altijd verstandig om professioneel medisch advies in te winnen voordat je oogdruppels probeert.
Welke neussprays mag je gebruiken tijdens de zwangerschap?
Medicatieve neussprays als middel tegen hooikoorts zijn onder te verdelen in twee soorten. Neussprays op basis van ontstekingsremmers en neussprays op basis van antihistaminica.
Lees erover op onderstaande pagina’s:
Welke hooikoortstabletten of pillen mag je gebruiken als je zwanger bent?
De meeste pillen en tabletten die hooikoortsklachten onderdrukken, kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.
Loratadine en cetirizine zijn hooikoortstabletten die als veilig bekend staan. Voor andere medicatie, zoals fexofenadine, is de veiligheid waarschijnlijk gegarandeerd. Sommige tabletten staan als risicovol bekend of is de veiligheid ervan onbekend.
Veel informatie over mogelijke bijwerkingen kun je bijvoorbeeld vinden op bijwerkingencentrum Lareb.
Jouw huisarts of verloskundige kan je bovendien uitsluitsel geven. Een individuele aanpak en regelmatig overleg met een arts zijn essentieel om de beste behandelingskeuzes te maken en een gezonde zwangerschap te waarborgen.
Tot slot
Ben je zwanger en heb je last van hooikoortsklachten, dan zijn er verschillende behandelopties. Niet-medicamenteuze oplossingen zoals neusdouches en neussprays hebben de voorkeur. Medicatie zoals antihistaminica, waaronder oogdruppels zijn te overwegen, maar laat je daarover goed informeren en overleg altijd met de huisarts of eventueel verloskundige.
Veel gestelde vragen over hooikoorts tijdens de zwangerschap
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van hooikoorts zijn tijdens zwangerschap vergelijkbaar als wanneer je niet zwanger bent: veel niezen, snotterige neus, verstopte holtes, vermoeidheid, hoofd- en keelpijn.
Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen invloed hebben op het immuunsysteem en soms leiden tot veranderingen in de ernst van allergieën. Sommige vrouwen ervaren een vermindering van hooikoortssymptomen tijdens de zwangerschap, terwijl anderen mogelijk geen verschil opmerken.
Hooikoortsklachten kunnen daarnaast zeer vermoeiend zijn, vooral wanneer je lichaam al hard werkt aan het laten groeien van een baby. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust neemt.
Hoe komt het dat ik ineens allergisch ben tijdens de zwangerschap?
Helaas kan het gebeuren: ineens last krijgen van een allergische reactie als gevolg van hooikoorts tijdens jouw zwangerschap. Dus ook wanneer je nooit eerder last had van deze allergie. Dat komt door een verandering van het afweersysteem én de hormoonhuishouding.
Allergieën kunnen op latere leeftijd zomaar ontstaan. Dit kan zijn doordat je een erfelijke aanleg hebt of door een ander oorzaak.
Ik kreeg hooikoorts na zwangerschap, hoe kan dat?
Ook na je zwangerschap kun je (voor het eerst of ergere) hooikoortsklachten krijgen. Dat kan onder invloed van de zwangerschap zijn (omdat het immuunsysteem en de hormoonhuishouding verandert). Dit gebeurt wel alleen als je al aanleg had (in de familie) voor het ontwikkelen van een allergische reactie.
Geraadpleegde bronnen:
Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:
- https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts
- https://allesoverallergie.nl/allergieen/hooikoorts
- https://patientenfolders.erasmusmc.nl/folders/immunotherapie_allergeenspecifieke
- https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/hooikoorts-en-zwanger/
- https://www.lareb.nl/news/hooikoorts-en-zwanger-welke-middelen-gebruik-je-dan/
- https://www.lareb.nl/mvm-kennis-pagina/lokale-middelen-bij-allergische-conjunctivitis-tijdens-de-zwangerschap