Menu
EUR
Huisstofmijt bestrijden: 4 tips

Huisstofmijt bestrijden: 4 tips

Niesbuien, rode ogen, kriebelhoest en benauwdheid. Het is duidelijk: de huisstofmijtallergie speelt weer op. Hoe vervelend ook, huisstofmijt voorkomen of permanent verwijderen is onmogelijk. Maar met deze 4 zorgvuldig gekozen tips door allergie-professionals verminder je de populatie huisstofmijten en daarmee blootstelling aan allergenen. 

Symptomen van huisstofmijtallergie 

Heb je last van een loopneus, niesbuien en rode, jeukende ogen? Word je ’s nachts benauwd of hoestend wakker? Het zijn allemaal symptomen van huisstofmijtallergie. 

De huisstofmijt is een beestje van 0,3 millimeter groot. Hoewel je ‘m met het blote oog dus niet ziet, kan hij voor een hoop irritatie zorgen. Veel mensen reageren op de allergenen (uitwerpselen) van de huisstofmijt. 

In het blog symptomen van een huisstofmijtallergie lees je hoe je kunt herkennen dat je last hebt van een huisstofmijtallergie. Ben je er inmiddels achter dat je een huisstofmijtallergie hebt en wil je weten wat je kunt doen tegen huisstofmijt? Onderstaande tips helpen jouw klachten te verminderen. Daar gaan we. 

Tip 1: maak huis en meubels stofvrij

Een huisstofmijt gedijt het best in een stoffige omgeving. Maak het huis dus zo stofvrij mogelijk. 

  • Stofzuig de vloerbedekking en tapijten minimaal 1 à 2 keer per week. 
  • Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken minstens eens in de 2 weken een uur lang op 60°C. Een alternatief is om beddengoed tenminste 24 uur in de vriezer te leggen. Een huisstofmijt sterft bij -20°. Een wasbeurt is hierna alsnog nodig. 
  • Was dekbedden, dekens, kussens en knuffels om de 6 weken op 60°C. 
  • Neem gladde vloeren en meubels van glad materiaal vochtig af. 

Tip 2: laat licht en lucht binnen

Vocht, warmte en duisternis. De huisstofmijt is er gek op. Wil je de beestjes bestrijden, ventileer het huis dan goed. 

  • Zet de slaapkamerramen elke dag tenminste een halfuur open. 
  • Zet ventilatieroosters in bijvoorbeeld de woonkamer elke dag open. 
  • Sla het beddengoed ’s ochtends terug tot het voeteneind. 
  • Open de raambekleden (gordijnen, jaloezieën en dergelijke), zodat licht binnenkomt. 
  • Laat kleding, waar mogelijk, buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. 

Tip 3: vervang materialen van textiel in huis

Huisstofmijt houdt van textiel. Daarom wordt het vaak gevonden in matrassen, met stof beklede meubels, vloerbedekking en gordijnen. 

Wil je een drastische maatregel nemen of is het toevallig tijd om het matras, de bank of de gordijnen te vervangen? Kies dan voor gladde, luchtdoorlatende materialen. Controleer bij nieuw beddengoed of het op 60°C kan worden gewassen. 

Bekijk ook eens welke meubels in de (slaap)kamer staan. Is een stoffen krukje of bankje echt nodig? Haal gestoffeerde meubels hier weg of vervang ze door producten van andere materialen. Je bank, matras of je gordijn volledig huisstofmijtvrij krijgen gaat niet lukken, maar je kunt een heel eind komen als je deze acties uitvoert. 

Tip 4: Huisstofmijtallergie bestrijden

Heb je alles gedaan om het huis zo huisstofmijtvrij te maken, maar verdwijnen de klachten toch niet helemaal? Een neuszalf kan helpen om allergische klachten te verminderen. 

Op KNO-winkel.nl kun je Rhinoblock neuszalf aanschaffen. Deze zalf zorgt voor een beschermlaagje tegen huisstofmijtallergenen. Daardoor komen deze allergenen niet in je neusslijmvlies en ervaar je minder klachten zoals een verstopte neus of het vele niezen. 

Ontdek Rhinoblock.  

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Naast neuszalf zijn er ook anti-allergiehoezen verkrijgbaar die betere bescherming bieden tegen huisstofmijten. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit werkt.  

Ontdek Cara C'air anti-allergiehoezen


Reacties (0)

gravatar
eric
Geplaatst op 2023-10-30 09:42:51
Mooi duidelijk filmpje. Goede tips, kan ik wel wat mee. Dank
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen