Menu
0
25Nov2021
Ik wil mijn verkoudheid verhelpen

Ik wil mijn verkoudheid verhelpen

Snif snif. U haalt de hele dag uw neus op en verslindt de zakdoekjes. Daarnaast last hebben van keelpijn en hoofdpijn maakt de verkoudheid heel vervelend. Het verstoort uw dag. Hoe kunt u verkoudheid het beste verhelpen? Wij stippelen het uit.

Verkouden zijn kan in ergere en minder erge maten. Een beetje lopen sniffelen is niet zo erg. Het wordt wel vervelend als de loopneus niet stopt en u last heeft van hoofdpijn of oorpijn. Hoe komt u er vanaf?

Verkoudheid verhelpen

Verkoudheid écht verhelpen of stoppen is moeilijk. Er zijn een aantal factoren die meespelen, hier heeft u wel (gedeeltelijk) invloed op. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus(infectie). Dat kan uw lichaam het beste bestrijden als het in goede conditie is. Daarnaast kunt u een aantal dingen doen om individuele klachten te verminderen.

Zorg voor uzelf en uw lichaam

Een aantal dingen kunnen uw ‘algemene’ gesteldheid verbeteren:

  • Voldoende slapen (ongeveer 6 tot 8 uur per nacht)
  • (Water) drinken
  • Gebalanceerd en gevarieerd eten
  • Voldoende beweging

Het lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Terwijl u slaapt kan uw lichaam zich ook volledig richten op beter worden. Die rust heeft het dus hard nodig. Probeer dan ook een uur voordat u gaat slapen, niet naar beeldschermen te kijken. Dit verbetert uw rust.

Veel (water) drinken heeft een positieve invloed op uw lichaam. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Verder versterkt het ons afweersysteem.

Een gebalanceerd dieet houdt het lichaam sterk. Door voldoende groenten en fruit te eten en genoeg voedingstoffen binnen te krijgen, helpt u uw lichaam. Het krijgt kracht en energie om ziekte te bestrijden.

Een gebalanceerd en gevarieerd dieet zorgt ervoor dat u genoeg vitamine binnenkrijgt. Vooral vitamine C is goed voor het in stand houden van de weerstand en als antioxidant. Ook dit helpt het lichaam herstellen.

Voldoende beweging houdt u fit, geeft meer energie en helpt een goede weerstand op te bouwen. Daarnaast kunt u beter slapen als u ook voldoende beweegt. 

Loopneus of verstopte neus leeg maken

Bij een verstopte neus of loopneus kunt u uw neus voorzichtig snuiten, maar doe dit niet te vaak of te hard. Door de neus hard te snuiten komt slijm ook in de bijholten. Dat veroorzaakt hoofdpijn.  

Een neusspray kan tijdelijk directe verlichting brengen. Een gedeelte van het slijm in uw neus komt dan los en dat kunt u eruit snuiten.

U kunt daarnaast uw neus spoelen met een neusdouche en nasaal spoelzout. Gebruik dan een (elektrische) neusdouche. Doe hier een water-zoutoplossing in en gebruik dit om water (met zout) door uw neus te spoelen. Slijm en viezigheid komen uit de neus, wat verlichting brengt.

Lees meer over de neus spoelen bij verkoudheid

Hoofdpijn of oorpijn bij verkoudheid verminderen

Hoofdpijn bij verkoudheid kan komen door slijm in de neusbijholten. Dit veroorzaakt druk in het gezicht en in het hoofd. De verstopte neus aanpakken kan dus helpen bij de hoofdpijn.

Een verstopte neus kan bovendien oorpijn veroorzaken. Er zit een verbinding van uw neus naar uw oor. Ook bij oorpijn kan het helpen om de verstopte neus wat te verlichten (zie bovenstaande tips).

Slik bij vervelende en/of aanhoudende hoofdpijn of oorpijn paracetamol.

‘Verkoudheid gaat vanzelf over’

Dit klopt. Verkoudheid gaat meestal vanzelf over en het is (helaas) dus ook een kwestie van afwachten. De gemiddelde verkoudheid duurt ongeveer 1 á 2 weken.

Het is dan ook niet nodig om bij een verkoudheid naar de huisarts te gaan. Houden klachten aan of twijfelt u in verband met rare of erger wordende klachten? Bel dan zeker de huisarts. U kunt altijd bellen om advies te krijgen. Bij verkoudheid is het niet handig om gelijk naar de huisarts toe te gaan, omdat u dan anderen kunt infecteren met een eventueel virus.

Antibiotica hebben geen nut bij verkoudheid. Die werken bij een ontsteking door een bacterie en verkoudheid is een ontsteking door een virus.

U kunt wel paracetamol slikken bij pijn- of lichte koortsklachten.

Wilt u (een volgende) verkoudheid voorkomen? Lees dan de volgende tips.

Verkoudheid voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. U kunt verkoudheid op deze manieren proberen te voorkomen:

  • Zorg voor uzelf: goed eten, slapen en (water) drinken houden uw lichaam en weerstand sterk.
  • Zorg voor hygiëne: door uw handen regelmatig te wassen en een (redelijk) schone omgeving te behouden, voorkomt u aanraking met eventuele virussen of bacteriën.
  • Houd afstand van andere mensen die verkouden zijn: verkoudheid is besmettelijk. Door afstand te houden van mensen met verkoudheidsklachten, maakt u zelf minder kans om dit te krijgen. Probeer ook uw gezicht niet te veel met de handen aan te raken als er een verkoudheidsvirus heerst. Dit geleidt een eventueel virus gemakkelijk van uw hand naar uw mond/luchtwegen.

Meer lezen over verkoudheidsymptomen →

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.