Menu
EUR
Kan hooikoorts op latere leeftijd ontstaan?

Kan hooikoorts op latere leeftijd ontstaan?

Ja, dat kan: u kunt ‘zomaar’ ineens hooikoorts krijgen, ook op latere leeftijd. Dus ook als u er nooit eerder last van had. Hoe kan dit? Dat leggen we hieronder zo goed en eenvoudig mogelijk uit.

Effectieve producten tegen hooikoorts

Aanleg voor overgevoeligheid

Hooikoorts is een soort allergie. Een allergie is een overgevoelige reactie op allergenen. In het geval van hooikoorts gaat het om pollen van grassen, kruiden, bomen en planten: die veroorzaken de allergieklachten.

Als u ‘plotseling’ hooikoorts ontwikkelt, betekent dit dat u altijd al een mate van overgevoeligheid voor pollen had. Anders gezegd: u had er al een aanleg voor. Meestal begint de hooikoorts ergens tussen de leeftijd van 8 en 25 jaar. Toch komt het ook voor dat personen pas na hun 40ste last krijgen van hooikoorts.

Het kan ook gebeuren dat u jaren bijvoorbeeld aan zee of in de stad heeft gewoond. Hier zijn over het algemeen veel minder pollen aanwezig. Wanneer u dan verhuist naar een bosrijk gebied of naar het platteland, gaat hooikoorts ineens (hevig) opspelen.

De aanleg kan erfelijk zijn: als (een van) uw ouders bijvoorbeeld hooikoorts hadden, heeft u een hogere kans om dit óók te krijgen.

Langdurige blootstelling aan pollen

Als hooikoorts bij u op latere leeftijd ontstaat, is dit waarschijnlijk het resultaat van een jarenlang proces. Zoals we eerder noemde heeft u dan wel al de aanleg voor een allergische reactie vanaf geboorte.

Het kan zijn dat door blootstelling aan pollen over de jaren uw reactie erger wordt. Hooikoorts kan zich dan veel later pas echt openbaren als allergie. Waar u op dat moment pas (veel) last van krijgt. 

Dus u kreeg hooikoorts op latere leeftijd. Wat nu?

Hooikoortsklachten zijn erg vervelend. Waarschijnlijk heeft u last van een verstopte neus, jeukende en tranende ogen en vermoeidheid. Maar er zijn (veel) meer klachten die bij hooikoorts horen.

Gelukkig kunt daar wél iets tegen doen. Zo kunt u de pollen proberen te mijden door bijvoorbeeld binnen te blijven. Ook kunt u proberen de klachten te verminderen. Zo zijn er medicijnen, maar ook eenvoudige en effectieve neussprays en zalven tegen hooikoorts. Daarnaast zou u uw neus kunnen reinigen met een neusdouche. Hiermee spoelt u de pollen van uw neusslijmvlies.

Daarnaast zijn er ook andere dingen die u kunt doen. Zoals immunotherapie. Voor informatie hierover kunt u terecht bij de huisarts.

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen