Menu
EUR
Last van een piepende ademhaling in bed?

Last van een piepende ademhaling in bed?

Heb jij (plots) ’s nachts last van een piepende ademhaling? Je denkt misschien aan een verkoudheid, maar het kan ook iets anders zijn: huisstofmijtallergie. De symptomen daarvan – een piepende of raspende ademhaling (vanuit je neus of mond) is er daar één van – uiten zich vooral in bed.

Waarom? En hoe weet je zeker dat het om huisstofmijtallergie gaat? En wat ís het eigenlijk? Die vragen beantwoorden we hieronder.

NB: Is het jullie baby die een piepende ademhaling heeft? Dan is de kans groot dat het om iets ánders dan huisstofmijtallergie gaat. Raadpleeg in dat geval altijd jullie huisarts.

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een huisstofmijtallergie zijn je luchtwegen overgevoelig voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Die noemen we daarom ‘allergenen’.

Die allergenen zijn zó klein, dat ze als stofjes in de lucht hangen. Daarom ademt iedereen ze in. Ben jij daar overgevoelig voor? Dan krijg je een allergische reactie, met verschillende klachten:

 • chronische neusverkoudheid
 • niesbuien
 • jeuk aan de neus
 • irritatie aan de ogen
 • benauwdheid (piepende ademhaling)
 • huiduitslag

(bron: caracair.nl)

Lees ook alles over de kenmerken en het ontstaan van een luchtwegallergie zoals huisstofmijtallergie op neus.nu. 

Waarom heb je juist in bed last van een piepende ademhaling?

Een belangrijke oorzaak kunnen de allergenen van huisstofmijten zijn. Je bed is een hotspot voor huisstofmijten: die houden namelijk van een warme, vochtige en donkere omgeving. Alleen al in je matras zitten er miljoenen.

Dus ga maar na: ’s nachts, tijdens het slapen, adem je ontzettend veel allergenen van huisstofmijten in. ’s Avonds, als je net naar bed bent gegaan, kunnen de klachten al ontstaan.

Om die reden is het belangrijk dat je in de slaapkamer een belangrijke slag wint tegen huisstofmijten. Als je daar zo veel mogelijk allergenen in de lucht voorkomt, ga je dat zeker merken aan de hoeveelheid klachten. Zo kun je hopelijk ’s nachts weer doorslapen, zonder piepende ademhaling.

Kan huisstofmijtallergie ‘zomaar’ ontstaan?

Misschien denk je nu: ‘Maar ik heb nooit eerder last gehad van huisstofmijtallergie.’ Dat kan. Helaas kan deze allergie ook ‘plotseling’ ontstaan, zonder dat je er ooit eerder last van had. Als dit voor jou geldt: je had het niet kunnen voorkomen. Het is puur pech.

Laat huisstofmijtallergie éérst vaststellen

Er zijn allerlei maatregelen die je (in de slaapkamer) kunt treffen tegen huisstofmijten. En bijvoorbeeld medicijnen die je kunt gebruiken tegen allergieklachten. Maar begin daar nooit zomaar aan:

Daarom is het verstandig om eerst te laten onderzoeken of je last hebt van huisstofmijtallergie. Maak een afspraak met je huisarts en bespreek je symptomen.

Als je huisarts het nodig vindt, zal die je doorverwijzen voor een test. Een piepende ademhaling s’nachts kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld nadat je genezen bent van je verkoudheid of van het Corona virus (restsymptomen). Maar ook bij astmapatiënten kan een piepende ademhaling een bekend symptoom zijn. Zelfs je houding tijdens het liggen kan een reden zijn voor het piepen of kraken van je ademhaling.

Daarom is het van belang dat je altijd aandachtig op zoek gaat naar de achterliggende oorzaak.

Verder lezen: Hoe kun je je laten testen op huisstofmijtallergie?

Wat te doen tegen huisstofmijtallergie?

Wijst een test uit dat je inderdaad huisstofmijtallergie hebt? Dan kun je beginnen aan de strijd tegen de allergenen.

Laten we eerst een mythe doorprikken: huisstofmijten permanent weren uit je woning gaat niet. Daarvoor zijn er simpelweg te veel plekken waar ze zich kunnen nestelen.

En ja, je kunt huisstofmijten doden. Maar ze komen altijd weer terug. Gebruik in ieder geval geen chemische middelen om ze te bestrijden. Die zijn ook ongezond voor mensen.

Begin met maatregelen tegen je piepende ademhaling in bed. We vertelden eerder al dat er in je bed heel veel huisstofmijten zitten. Onderneem daarom de volgende acties in de slaapkamer:

 1. Heb je een oud matras? Vervang die voor een nieuwe. Dat scheelt in één klap miljoenen huisstofmijten. Ja: ze komen terug. Neem daarom ook maatregel 2:
 2. Gebruik anti-allergiehoezen van Cara C’air (voor om je matras, dekbed én kussen). Deze hoezen houden 98% van alle allergenen tegen. De kans is groot dat je daardoor veel minder of geen last meer hebt van een piepende ademhaling in bed. De werking is bewezen.
 3. Sla ’s ochtends het beddengoed terug, zodat er zonlicht op je matras valt. Daardoor planten de huisstofmijten zich minder snel voort.
 4. Vervang stoffen gordijnen en vloerbedekking voor alternatieven zónder stof (bijvoorbeeld lamellen en laminaat).
 5. Verwijder alle onnodige stoffen voorwerpen uit de slaapkamer (denk bijvoorbeeld aan extra kussens en knuffeldieren).

Bekijk Cara C'air

Een andere tip: gebruik een anti-allerige neuszalf. Breng deze aan voordat je naar bed gaat. Het zorgt voor een beschermlaagje tegen huisstofmijtallergenen. Daardoor komen deze allergenen niet in je neusslijmvlies en ervaar je minder klachten.

Bekijk RhinoBlock

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Wil je méér doen tegen huisstofmijt? Download dan het gratis Anti-Huisstofmijt Actieplan van Cara C’air. Dat is een stap-voor-stap methode om de beestjes in je hele huis terug te dringen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen