Menu
EUR
Neusspoelen met zout in 5 stappen

Neusspoelen met zout in 5 stappen

Neusspoelen met zout helpt slijm, snot en korstjes uit je neus te krijgen. Bij hooikoorts, allergie of verkoudheid kun je na het neusspoelen opgelucht verder. Hoe moet je je neus spoelen? Volg deze stappen!

De volgende stappen loop je af bij neusspoelen met zout:

 1. Doe zout in de neusdouche
 2. Voeg 250ml water toe
 3. Spoel je neus
 4. Snuit voorzichtig je neus
 5. Maak je neusdouche schoon

Stap 1. Doe zout in de neusdouche

Om je neus te spoelen begin je met het voorbereiden van een zout-wateroplossing. Je lichaam heeft van nature een zoutgehalte, daarom irriteert het je neus om alleen met water te spoelen.

Nasaal spoelzout van DOS Medical is ontwikkeld door KNO-artsen. Het bestaat uit een mix van natriumchloride (NaCl) en natriumbicarbonaat (NaHCO3). Deze combinatie zorgt – in combinatie met water – voor een extra reinigend effect. En een zakje nasaal spoelzout bevat precies de juiste hoeveelheid zout voor 250ml water.

Stap 1 is dus: doe een zakje nasaal spoelzout in de neusdouche.

Stap 1. Doe zout in de neusdouche

Je kunt ook zonder neusdouche je neus spoelen, maar het is beter om iets meer druk te hebben. Met een neusdouche kan je gemakkelijk met enige druk je neus spoelen.

Bekijk hier onze blog: Welk zout is voor neusspoelen?

Stap 2. Voeg 250ml water toe

Vul de neusdouche daarna met ongeveer 250ml lauwwarm kraanwater. Je kan de zout-wateroplossing dan met een lepeltje mengen of voorzichtig schudden in de neusdouche.

In dit geval vul je de Nasofree neusdouche maximaal tot de hals van de fles. Met minder zout of alleen met water spoelen is erg irriterend voor de neus.

Stap 2. Voeg 250ml water toe

Stap 3. Spoel je neus

 1. Buig je hoofd voorover boven de wastafel.
 2. Zet de neusdouche schuin (in een hoek van ongeveer 45°) in één van je neusgaten (zie afbeelding).
 3. Knijp rustig in de neusdouche. De vloeistof kan via hetzelfde neusgat terugstromen (bij verstopping) of via het andere neusgat. Laat daarom altijd het andere neusgat vrij en blokkeer deze niet.
 4. Snuit licht je neus tussen het spoelen door.
 5. Herhaal het spoelen in het andere neusgat. Je kunt van neusgat afwisselen tot de neusdouche leeg is.

Stap 3. Spoel je neus

Stap 4: Snuit voorzichtig je neus

Als de neusdouche leeg is kan je rustig het water uit je neus laten druppelen. Snuit voorzichtig je neus.

LET OP: na een neusoperatie kan het advies zijn om niet te snuiten.

Als je neus nog steeds verstopt zit, dan kan je het neusspoelen met zout herhalen. Afhankelijk van de klachten kan je naar behoefte je neus spoelen. Meestal is dit 1 tot 4 keer per dag.

Stap 5: Maak de neusdouche schoon

Je kunt de neusdouche schoonmaken met water en een druppeltje afwasmiddel. Spoel de neusdouche daarna goed met water en laat aan de lucht drogen.

LET OP: de neusdouche NIET in de afwasmachine of in kokend/heet water schoonmaken.

Na het neusspoelen kan je opgelucht verder met je dag.

Vragen over neusspoelen met zout

Hoe vaak mag je je neus spoelen?

Je kunt eigenlijk zo vaak je neus spoelen met zout als je wilt. Het kan geen kwaad.

De richtlijn:

 • Bij blootstelling aan stof of vervuilde lucht 1x per dag.
 • Preventief bij luchtwegallergie of lichte klachten 1-2x per dag.
 • Bij matige tot ernstige verstopping, korstvorming of infectie 2-4x per dag.

Kan neusspoelen met zout kwaad?

Neusspoelen met zout kan geen kwaad. Het enige wat kan gebeuren is dat er wat zout water in je keel of je buis of Eustachius kan komen, ook dat heeft geen negatief effect.

Doet je neus spoelen pijn?

Je neus spoelen met een goede zout-wateroplossing doet geen pijn. Het kan een wat ongemakkelijk gevoel zijn, omdat je het niet gewend bent. Maar na het neusspoelen is er opluchting.

Je neus spoelen kan pijn doen als je bijvoorbeeld alleen met water spoelt, spoelt met zout met jodium of als er misschien te veel verstopping in neus is. Ga in het laatste geval naar je huisarts of KNO-arts.

Wat is spoelzout met xylitol?

Je hebt ‘gewoon’ nasaal spoelzout en spoelzout met xylitol. Spoelzout met xylitol is speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische bijholteontsteking.

Xylitol werkt ijzersterk tegen bacteriën, omdat het de ‘biofilm’ om een bacterie heen afbreekt. Dit betekent dat de bacterie minder goed in je neus kan blijven zitten en dus makkelijker wegspoelt. Zo heb je minder vaak last van ontstekingen in je neus.

Begin met neusspoelen met zout


Reacties (0)

gravatar
Marg Vlemmix
Geplaatst op 2023-07-23 09:58:54
Ik begrijp wel dat er iets op tegen is, maar ik gebruik iedere avond een lepel op zout water op te snuiven, en nu ineens krijg ik het advies om een neusdouche te gebruiken, is dat nu wel beter?


Reactie KNO-winkel.nl:

Beste Marg Vlemmix,

De neusdouche is speciaal ontwikkeld om de neus(bijholten) snel en effectief te reinigen. Door een neusdouche te gebruiken, wordt viezigheid (zoals korstjes, slijm, pollen en bacteriën) uit de neus gespoeld en bereik je ook de hoger gelegen neusbijholten. Minder viezigheid betekent minder neusklachten. Je kunt dan weer vrijer ademen.

Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) wordt vaker gebruikt bij het zelf maken van spoelzout, maar kan het neusslijmvlies erg irriteren. NasoFree nasaal spoelzout is samengesteld door KNO-artsen en bevat de juiste samenstelling om de neus(bijholten) goed te reinigen zonder irritatie van het neusslijmvlies.

Met vriendelijke groet,

Team KNO-winkel.nl
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen