Neusverkoudheid: symptomen, duur en oplossingen
- Wat is neusverkoudheid?
- Symptomen van neusverkoudheid
- Hoe lang duurt neusverkoudheid?
- Wat te doen bij neusverkoudheid?
- Neusverkoudheid en corona
- Neusverkoudheid bij kinderen en baby’s
- Conclusie
Neusverkoudheid is een veelvoorkomend probleem, vooral in de koudere maanden. Maar wat is het precies, en hoe verschilt het van een gewone verkoudheid? In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over neusverkoudheid, van symptomen tot oplossingen.
Wat is neusverkoudheid?
Neusverkoudheid, ook wel rhinitis genoemd, is een ontsteking van het neusslijmvlies. Het wordt vaak veroorzaakt door een virus, zoals het verkoudheidsvirus. Ook allergieën of irritaties kunnen neusverkoudheid veroorzaken.
Neusverkoudheid herken je aan een loopneus, niezen en een verstopte neus. Heel soms komt ook hoesten voor. Ook secundaire klachten ontstaan soms. Denk aan hoofdpijn, verminderde concentratie en slaapproblemen.
Een neusverkoudheid komt vooral voor in de wat koudere maanden. Dat heeft niets te maken met blootstelling aan koudere temperaturen. Kou op zichzelf veroorzaakt geen verkoudheid. Maar juist omdat het koud is, zitten we vaker binnen met z’n allen en is de kans daardoor groter dat je elkaar besmet met het verkoudheidsvirus.
Ook de droge lucht tijdens de winter kan effect hebben. In de winter is de lucht droger en daardoor kan het neusslijmvlies uitgedroogd raken, waardoor het kwetsbaarder wordt voor virale infecties.
Verschillen tussen neusverkoudheid en gewone verkoudheid
Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een klein verschil tussen neusverkoudheid en een gewone verkoudheid. Een gewone verkoudheid is een virale infectie, waarbij de bovenste luchtwegen aangetast zijn. Het is een bredere infectie, waarbij een ontsteking van het neusslijmvlies een onderdeel is van de kwaal. Het omvat vaak ook andere symptomen zoals keelpijn, hoesten en lichte koorts. Neusverkoudheid is specifiek gericht op de klachten in de neus, zoals niezen, een verstopte neus en loopneus.
Symptomen van neusverkoudheid
De symptomen van neusverkoudheid zijn meestal mild, maar kunnen vervelend zijn. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Verstopte neus: door de zwelling van het neusslijmvlies
- Loopneus: als gevolg van overtollig slijm, dat via de neus naar buiten komt
- Niezen: een reflex die optreedt wanneer het neusslijmvlies geïrriteerd raakt
- Jeukende neus: die jeuk wordt veroorzaakt door ontsteking en irritatie van het neusslijmvlies
Soms kunnen de klachten uitbreiden naar de oren of keel, vooral bij aanhoudende neusverkoudheid.
Hoe lang duurt neusverkoudheid?
Veel mensen vragen zich af hoe lang een neusverkoudheid duurt. Blijf je last houden van je neusverkoudheid? Een typische neusverkoudheid duurt meestal tussen de 7 en 10 dagen. Als de neusverkoudheid langer aanhoudt, kan er sprake zijn van een chronische neusverkoudheid, waarbij de klachten weken of zelfs maanden kunnen aanhouden.
Chronische neusverkoudheid
Bij een chronische neusverkoudheid gaan de klachten niet vanzelf over. Dit kan te maken hebben met allergieën, irritaties door omgevingsfactoren of een onderliggende medische aandoening. Het is belangrijk om bij een langdurige neusverkoudheid, die maar niet over gaat, een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
Wat te doen bij neusverkoudheid?
Er zijn verschillende manieren om neusverkoudheid te behandelen. Let op! Een behandeling zorgt er niet voor dat je daarmee de duur van je neusverkoudheid verkort. Dus een neusverkoudheid oplossen, dat gaat niet. Wel kun je proberen de klachten die je ervaart te verminderen. Hier zijn enkele tips, inclusief een aantal hulpmiddelen op KNO-winkel, die kunnen helpen.
- Neussprays: Er zijn verschillende soorten neussprays die kunnen helpen om de neus open te houden en de ontsteking te verminderen. Sommige neussprays (net als veel soorten neusdruppels) bevatten ‘vaatvernauwers’. Die zorgen ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor de zwelling afneemt en het slijm kan wegvloeien.
Gebruik daarvoor neussprays die je voor langere duur mag gebruiken, waardoor de kans op verslaving niet op de loer ligt.
Je kunt daarom beter geen neusspray gebruiken waarin de stof xylometazoline in zit. Lees daarover in onderstaand blog.
Verstopte neus vrijmaken zonder neusspray met xylometazoline
Gebruik in plaats daarvoor bijvoorbeeld Capsinol Neusspray. Dat is een natuurlijke neusspray op basis van capsaïcine, het stofje in rode peper. Capsaïcine vermindert de overgevoeligheid van de neusslijmvliezen. Het zorgt ervoor dat deze minder slijm aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen zich weer kunnen openen.
Capsinol neusspray kan voor de beginnende gebruiker wennen zijn en scherp aanvoelen in de neus. Daarom zijn er verschillende varianten variërend van mild tot sterk.
[products=blog_neusverkoudheid_symptomen_duur_oplossingen]
- Korstjes en wondjes in je neus verminderen met een neuszalf. Bij een neusverkoudheid raakt het neusslijmvlies ontstoken en geïrriteerd raakt door de virale infectie. Deze ontsteking kan het slijmvlies kwetsbaarder maken voor beschadigingen, waardoor zwellingen ontstaan. Die zwellingen kunnen uitmonden in korstjes of wondjes.
Ook door het vele snuiten van je neus kunnen deze beschadigingen ontstaan. Dat komt door het constante wrijven en snuiten kan leiden wat zorgt voor mechanische irritatie en kleine beschadigingen aan de binnenkant van je neus.
Een neuszalf helpt daartegen. Wij raden een neuszalf op basis van zuivere honing aan. Want zuivere honing heeft antibacteriële werking en werkt verzachtend.
[products=blog_neusverkoudheid_symptomen_duur_oplossingen1]
- Reinig je neusholten met een neusdouche. Een kenmerk van neusverkoudheid is de eerder besproken verstopte neus. Een verstopte neus kun je verminderen door viezigheid zoals korsten en vastzittend slijm uit je neus te spoelen. Gebruik daarvoor altijd water in combinatie met nasaal spoelzout, wat speciaal bedoeld is om zonder irritatie te kunnen spoelen. Gebruik dus geen keukenzout of zeezout.
De werking van neusdouches is wetenschappelijk aangetoond. Het European Forum for Research and Education in Allergy and Airway Diseases doet onderzoek naar allergie- en luchtwegaandoeningen. Zij hebben neusdouches opgenomen in hun patiëntengids als behandeling tegen (chronische) neusverkoudheid.
Op KNO-winkel vind je een verscheidenheid aan neusdouches, waarvan de Nasofree Neusdouche een bekende is.
[products=blog_neusverkoudheid_symptomen_duur_oplossingen2]
- Hydratatie: Veel water drinken helpt om het slijm dun te houden, wat het gemakkelijker maakt om door de neus te ademen.
- Rust: Voldoende rust nemen kan je lichaam helpen sneller te herstellen.
- Voedingssupplementen: De ingrediënten in voedingssupplementen kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen infecties en het in stand houden van gezonde luchtwegen.
Op KNO-winkel bieden wij Synofit aan. Synofit is een natuurlijk voedingssupplement voor de luchtwegen die helpt om vrijer te kunnen ademen.
[products=blog_neusverkoudheid_symptomen_duur_oplossingen3]
- Medicatie: Er zijn vrij verkrijgbare medicijnen die kunnen helpen bij de symptomen, zoals pijnstillers en decongestiva. Antibiotica heeft geen effect bij een neusverkoudheid. Antibiotica helpt tegen het bestrijden van bacteriën, maar bij een neusverkoudheid heb je te maken met een virus.
Als je neusverkoudheid blijft aanhouden of de neusverkoudheid gaat niet over, is het verstandig om medisch advies in te winnen.
Helpt stomen ook tegen neusverkoudheid?
Patiënten krijgen regelmatig van mensen in de directe omgeving mee dat een stoombad soelaas kan bieden.
Dit zou moeten helpen om de neusholtes te openen en de druk te verlichten. Toch is er weinig overtuigend wetenschappelijk bewijs dat stomen daadwerkelijk helpt om de duur van een neusverkoudheid te verkorten of de ernst van de symptomen significant te verminderen.
Er zijn studies die suggereren dat het effect van stomen meer te maken heeft met het ‘gevoel van verlichting’ dan met daadwerkelijke fysiologische veranderingen.
Lees ook eens onderstaand artikel uit Huisarts en Wetenschap over het stomen met een vernevelaar.
Stomen helpt niet tegen verkoudheid.
Neusverkoudheid en corona
Tijdens de corona-pandemie is het belangrijk om neusverkoudheid in de gaten te houden. Neusverkoudheid kan een mild symptoom zijn van corona. Als je neusverkoudheid hebt samen met andere symptomen zoals koorts, vermoeidheid of verlies van smaak en geur, laat je dan testen om te achterhalen of je corona hebt.
Neusverkoudheid bij kinderen en baby’s
Neusverkoudheid komt vaak voor bij kinderen en baby’s omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is. Bij baby’s kan een verstopte neus ervoor zorgen dat ze moeite hebben met ademhalen en drinken.
Tips voor ouders:
- Gebruik een neuszuiger: de Flaem Neuszuiger is een geoctrooieerd hulpmiddel dat speciaal is bedoeld voor gebruik bij baby’s en peuters. Het helpt om het overtollige slijm uit de neus van je baby te verwijderen. De baby of peuter kan hierdoor weer vrijer ademhalen.
Extra prettig: dit apparaat werkt met enkel één eenvoudige beweging van de hand. En het is als moeder niet meer nodig om de slijm met de mond af te zuigen, zoals bij andere neuszuigers.
[products=blog_neusverkoudheid_symptomen_duur_oplossingen4]
- Stoom in de badkamer: stomen boven een kom gevuld water kan iets helpen om de luchtwegen van je kind te openen. Maar dit kan gevaarlijk zijn vanwege de kans op verbranding. Het water mag niet warmer zijn dan 60 graden. Een andere manier om te stomen is door met je kind in een warm bad te gaan zitten. Let op! Bij echt hele jonge kinderen is stomen niet gewenst.
- Houd je kind gehydrateerd: zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt.
Als je kind of baby langdurig last heeft van een neusverkoudheid, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
Conclusie
Neusverkoudheid is meestal onschuldig, maar kan erg vervelend zijn. Helaas kun je een neusverkoudheid niet vroegtijdig stoppen. Door de juiste tips en behandelingen te volgen, kun je symptomen verlichten en sneller herstellen.
Als je neusverkoudheid aanhoudt of chronisch lijkt te worden, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken. Of het nu gaat om een simpele verkoudheid of een neusverkoudheid bij corona, het is altijd beter om voorzichtig te zijn en je gezondheid serieus te nemen.