Menu
EUR
Wat is oorsmeer? En wat is de functie van oorsmeer?

Wat is oorsmeer? En wat is de functie van oorsmeer?

Oorsmeer. Elk persoon heeft het in meer of mindere mate en het bruine goedje is er niet voor niets. Maar wat is oorsmeer eigenlijk en wat doet het in ons oor? En hoe moet je omgaan met een oor dat verstopt is geraakt. Dat zijn de belangrijkste vragen waar we in dit blog een antwoord op geven.

Wat is oorsmeer? 

Aan de zijkant van de uitwendige gehoorgang bevinden zich oorsmeerkliertjes. Die produceren een bruine stof. Die bruine stof vermengt zich met huidschilfers en haartjes en voilà: er ontstaat oorsmeer in de vorm van kleine propjes.  

In eerste instantie is oorsmeer smeuïg, maar uiteindelijk droogt het op. Dit zorgt er ook voor dat het sneller uit je oor valt, in de vorm van korreltjes.   

Oorsmeer verandert van kleur en dichtheid (consistentie) wanneer je ouder wordt. ‘Smeuïge´ goudgele droge oorsmeervlokken, gaan van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer. Heerlijk.  

Ook speelt afkomst een rol. Zo ziet het oorsmeer en van Aziatische personen er weer iets anders uit (droog en korrelig) dan van Europese mensen. Deze eigenschap is vastgelegd in de genen.  

Wat is de functie van oorsmeer? 

Oorsmeer vinden we vaak smerig omdat het een vieze kleur heeft of vettig is. Sommige mensen vinden het zelfs stinken. Maar waar is oorsmeer dan goed voor? Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies. Lees hieronder waarom je oorsmeer hebt.   

  • Oorsmeer heeft een waterafstotende werking. Het beschermt de gehoorgang tegen vocht;  
  • het beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging;  
  • het beschermt tegen schimmels en bacteriën;  
  • het goedje onderschept o.a. stof, vuil, vreemde kleine voorwerpen en kleine insecten.  

Oorsmeer is dus goed voor je. En een teveel aan oorsmeer is ook niet gevaarlijk. Het geeft aan dat het oor gezond is. Maar het levert ook klachten zoals verstoppingen op, lichte duizeligheid of wat pijn. Ook ervaren sommige mensen een piep of suis in het oor door oorsmeer. 

Hoe raakt je oor verstopt door oorsmeer? 

Een oorsmeerprop ontstaat als je oorsmeer niet meer weg kan uit je oor. Doordat er nog steeds oorsmeer wordt gemaakt, hoopt het zich op en ontstaat er een prop. Je oor raakt zo verstopt. Mensen met een nauwe gehoorgang of met veel haargroei in het oor hebben hier vaker last van.   

Een dichtzittend oor ontstaat ook doordat mensen hun oorsmeer terug het oor in duwen, bijvoorbeeld met wattenstaafjes. Dit doen ze natuurlijk met de intentie om het oorsmeer te verwijderen. Dat werkt helaas averechts. Of het gebeurt doordat mensen hun gehoorgang afsluiten met bijvoorbeeld een gehoorapparaat of (kneedbare) oordoppen.  

Een verstopt oor zelf oplossen: 5 tips 

Merk je dat je oren langzaam dicht beginnen te slippen? Dan kun je om te beginnen de onderstaande tips zelf toepassen. Is je gehoorgang volledig verstopt? Ga dan even bij je huisarts langs. Die controleert of je verminderde gehoor écht door een oorsmeerprop komt. Is dit het geval, dan kan je huisarts je oor uitspuiten.   

Hieronder lees je alvast de tips die je zelf kunt toepassen om ergere schade te voorkomen. Ofwel, wat moet je doen als je oor dichtzit door oorsmeer?  

1.  Blijf van je oren af

Dat wil zeggen, peuter niet in je oor met wattenstaafjes of andere smalle voorwerpen, zo druk je eventueel oorsmeer alleen maar verder je oor in.

2.  Bij zelf verwijderen, maak alleen de buitenkant schoon  

Dus alleen het buitenste deel van de gehoorgang. Gebruik hiervoor een velletje toiletpapier of een tissue. Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg. Ga niet met een wattenstaafje ver je oor in om te zien of daar ook nog wat oorsmeer valt weg te halen. 

3. Druppeltjes olie

Is je oorsmeer erg stug en brokkelig? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Zorg dat je een doekje klaar hebt liggen.   

Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten. Let op: als je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt moet je niet druppelen, overleg dan even met je huisarts over wat de beste oplossing is.  

4. Verwijder overtollig oorsmeer met een EarScratcher of Oorsmeer-Verwijder-Spuit

Met de EarScratcher verwijder je gemakkelijk overtollig oorsmeer. En je doet dit zonder je trommelvlies te beschadigen. Het apparaatje ziet eruit als een lepeltje die je in de gehoorgang stopt en waarmee oorsmeer wordt verwijderd, zonder dat je te ver in je gehoorgang komt en oorsmeer verder wegdrukt. Het is dus speciaal ontworpen om veilig oorsmeer te verwijderen.  

Bekijk EarScratcher

Ook de Oorsmeer-Verwijder-Spuit is bedoeld om overtollig oorsmeer te verwijderen. Je gebruikt daarbij een spuit met slangetje en een zogenoemde Tri Stream Tip, die je bovenop de spuit plaatst. Met het verlengde slangetje spuit je gemakkelijk je oren uit. Vooraf kun je eerst wat olijfolie gebruiken om vastzittend oorsmeer alvast wat los te weken. 

Bekijk Oorsmeer-Verwijder-Spuit

Hieronder lees je nog wat antwoorden op veelgestelde vragen over oorsmeer. En wellicht is ook het onderstaande blog interessant.  

Meer lezen: Hoe moet je je oren schoonmaken?

Veelgestelde vragen 

Waar komt oorsmeer vandaan?  

Oorsmeer wordt gemaakt in honderden oorsmeerklieren. Het is een mengsel van talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid) uit afgestoten huidschilfers.   

Leuk feitje: De samenstelling van oorsmeer (nat of droog) wordt door één gen op chromosoom 16 bepaald.

Hoeveel oorsmeer heeft een mens? 

Ieder mens heeft oorsmeer. De één wel duidelijk meer dan de ander. De reden waarom sommige mensen veel oorsmeer aanmaken en anderen beduidend minder, is niet duidelijk. Wel weten we dat er niet zoiets bestaat als teveel oorsmeer aanmaken. De balans tussen aanvoer en afvoer moet alleen in orde zijn. Soms gaat dit mis bij mensen. Dan raakt de gehoorgang vol.  

Waarom stinkt oorsmeer? 

Er bestaat een verband tussen lichaamsgeur en het soort oorsmeer. Bij de ene persoon komen moleculen die geurtjes verspreiden meer voor dan bij ander. Bij stress en angst scheiden speciale zweetkliertjes stresszweet af. Bij sommige mensen zijn deze kliertjes hetzelfde type als de kliertjes die in het oor zitten, waardoor bij stress, pijn en angst ook meer oorsmeer wordt geproduceerd. Mogelijk kan het daardoor ook gaan stinken als je van jezelf uit ook al een sterke lichaamsgeur hebt.

Helpt waterstofperoxide bij een verstopt oor? 

Wanneer je veel oorsmeer produceert, overweeg dan om 1x per maand je oren uit te laten spuiten met waterstofperoxide. Vaker zou je dat niet moeten doen omdat oorsmeer ook een functie heeft.   

Je oren laten spuiten met waterstofperoxide doe je niet zelf. Dit zou gedaan moeten worden door een dokter of huisarts. Het nadeel hiervan is dat waterstofperoxide je oor wat kan irriteren. Om deze irritatie tegen te gaan, kun je OtoMel gebruiken. Dit zijn oorduppels die zijn bedoeld om de geprikkelde huid in het oor te verzorgen, zoals bij klachten als irritatie en huidschilfers. Oordruppels op basis van zuivere honing hebben een sterke antibacteriële werking.   

Lees meer over OtoMel

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!