Menu
0
25Nov2021
Van mijn verkoudheid afkomen. Hoe doe ik dat? 8 tips

Van mijn verkoudheid afkomen. Hoe doe ik dat? 8 tips

We hebben allemaal weleens last van een vervelende verkoudheid. De verstopte neus, keelpijn, hoesten, en vermoeidheid kunnen behoorlijk hinderlijk zijn. Kun je daarom (versneld) van een verkoudheid afkomen? Er zijn in ieder geval manieren om de klachten die horen bij een verkoudheid te bestrijden. In dit blog delen we daarom enkele nuttige tips tegen een verkoudheid .

Verkoudheid verhelpen

Verkoudheid is vaak een milde virale infectie van de bovenste luchtwegen die wordt veroorzaakt door verschillende virussen, meestal rhinovirussen.

Helaas is er geen directe manier om een verkoudheid volledig te stoppen. Dit komt omdat verkoudheid bijna altijd wordt veroorzaakt door een virus. Vaak herstel je binnen 7-10 dagen zonder specifieke medische behandeling. Daarnaast kun je een aantal acties ondernemen om individuele klachten te verminderen. Wat je kunt doen tegen de klachten van een verkoudheid bespreken we hieronder.

Rust is essentieel

Eén van de eerste stappen om jezelf te helpen herstellen van een verkoudheid is voldoende rust nemen. Je lichaam heeft tijd en energie nodig om het virus te bestrijden. Probeer dus wat extra slaap te krijgen en verminder je activiteiten. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je je vermoeid voelt.

Blijf gehydrateerd

Het is cruciaal om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens een verkoudheid. Warme thee, water, soepen en vruchtensappen helpen om je gehydrateerd te houden. Bovendien helpt thee met honing je keelpijn verzachten en je neus ontstoppen.

Eet gezond en voedzaam

Een gezonde voeding is altijd belangrijk, maar zeker tijdens een verkoudheid. Zorg voor een dieet rijk aan vitamines en mineralen. Hiermee versterk je je immuunsysteem en help je je lichaam bij het bestrijden van de infectie.

Neusspoelen met een zoutoplossing

Een neusspoeling met zoutoplossing helpt bij het reinigen van verstopte neusholtes. Dit kan verlichting bieden en de ademhaling vergemakkelijken. Met de Nasofree Neusdouche reinig je (door de opwaartse drukkracht) zeer effectief je neus en neusbijholten. Gebruik daarbij wel nasaal spoelzout en geen keukenzout of zeezout. Dit kan schadelijk zijn voor je neus.

Bekijk NasoFree

Een verstopte neus verlichten met een neusspray

Een neusspray is een middel dat in vloeibare vorm via verstuiving in de neus wordt aangebracht. Eén van de functies van een neusspray is verlichting van de neusverstopping. Daarmee maak je een gedeelte van het slijm in de neus los en dat kun je eruit snuiten.

Een neusspray die je daarvoor zou kunnen kiezen is Capsinol. Dit is een natuurlijke neusspray. Deze mag onbeperkt gebruikt worden en is niet schadelijk voor de neus.

Bekijk Capsinol neusspray

Veel neussprays werken vaak op basis van xylometazoline. Deze neussprays kunnen vaak slechts een week achter elkaar gebruikt worden.

Eén van de belangrijkste nadelen van xylometazoline-neussprays is namelijk het risico op ‘rebound congestie’. Dit gebeurt wanneer het gebruik van de spray langer dan de aanbevolen duur (meestal 3-5 dagen) wordt voortgezet. In plaats van de neusverstopping te verlichten, kan het gebruik van de spray leiden tot een nog ernstiger en hardnekkiger neusverstopping wanneer het effect van de spray afneemt.

Neem hoestsiroop met honing of tijm

Een hoestsiroop kan de vastzittende en droge hoest onderdrukken en daarmee verlichting bieden. Ook tijdens de nachten. Een hoestsiroop met honing werkt verzachtend op de keel, wat betekent dat het kan helpen bij het losmaken van taai slijm in de luchtwegen. Honing heeft daarnaast antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij de bestrijding van infecties die hoest kunnen veroorzaken.

Tijm bevat verbindingen, zoals tijmolie, die slijmverdunnende eigenschappen hebben. Dit betekent dat het kan helpen bij het losmaken van taai slijm in de luchtwegen, waardoor het gemakkelijker wordt om slijm op te hoesten.  

Bekijk Honing en tijm elixer

Stomen tegen verkoudheid

Stomen kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals een verstopte neus, hoest en keelpijn. De stoom helpt bij het losmaken van slijm en het openen van de luchtwegen, wat de ademhaling vergemakkelijkt. Het geeft verlichting en laat je comfortabeler ademen. Dit geldt met name voor mensen met milde verkoudheidssymptomen.

Toch is het niet voor iedereen geschikt en er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Hier zijn enkele overwegingen.

Voorzorgsmaatregelen en overwegingen

Stomen kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Vermijd het inademen van stoom die te heet is, omdat dit de slijmvliezen kan beschadigen.

  • Gebruik geen kokend water, omdat dit brandwonden kan veroorzaken. Laat het water een beetje afkoelen voordat je begint met stomen.
  • Voeg geen irriterende stoffen zoals menthol of kamfer toe aan het stoomwater, omdat dit de luchtwegen kan irriteren.
  • Stoominhalatie kan bij sommige mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen leiden tot hoestbuien of verergering van symptomen. Wees voorzichtig als je tot deze groep behoort en overleg eventueel met je arts.

Raadpleeg een arts indien nodig

In de meeste gevallen gaat een verkoudheid vanzelf over. Als je echter ernstige symptomen ervaart, zoals hoge koorts, aanhoudende pijn op de borst, of moeite met ademhalen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem. Een aanhoudende verkoudheid vereist aandacht.

Het verslaan van een verkoudheid vergt geduld en zelfzorg. Met de juiste maatregelen en voldoende rust zul je jezelf binnenkort weer gezond en energiek voelen. Blijf positief en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen.

Verkoudheid voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt verkoudheid op deze manieren proberen te voorkomen:

  • Zorg voor jezelf: goed eten, slapen en (water) drinken houden je lichaam en weerstand sterk.
  • Zorg voor hygiëne: door je handen regelmatig te wassen en een (redelijk) schone omgeving te behouden, voorkom je aanraking met eventuele virussen of bacteriën.
  • Houd afstand van andere mensen die verkouden zijn: verkoudheid is besmettelijk. Door afstand te houden van mensen met verkoudheidsklachten, maak je zelf minder kans om dit te krijgen. Probeer ook je gezicht niet te veel met de handen aan te raken als er een verkoudheidsvirus heerst. Dit geleidt een eventueel virus gemakkelijk van je hand naar je mond/luchtwegen.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.