Menu
0
09Jul2021
Welk zout is voor neusspoelen?

Welk zout is voor neusspoelen?

Uw neus spoelen is een methode om verkoudheids- of allergieklachten te verminderen of bijvoorbeeld uw neus te verzorgen na een operatie. Maar moet dat nou met water, keukenzout of spoelzout? En hoe moet het eigenlijk, dat neusspoelen? Wij leggen het uit.

Inhoud artikel:

Welke soort zout bij neusspoelen?

Ons advies bij neusspoelen, is om nasaal spoelzout te gebruiken en deze in water op te lossen. Echter zijn er veel verschillende soorten zout waarmee de neus wordt gespoeld. Wij leggen kort iets uit over alle soorten.

Alleen water gebruiken bij het neusspoelen irriteert de neus, omdat het vocht in uw lichaam van nature een zoutpercentage heeft (0,9%). Door met water en zout te spoelen, ervaart het lichaam dit minder als een ‘infiltratie' of 'verstoring'. Dit maakt het neusspoelen met water én zout minder irriterend.  

Nasaal spoelzout

Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout™ is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.

De combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat voorkomt dit irriterende gevoel. Daarnaast leidt de reactie van natriumbicarbonaat in contact met water tot een extra reinigend effect. Nasaal spoelzout zorgt  op deze manier voor een effectieve én milde reiniging. 

Keukenzout (zonder jodium)

U kunt 2,5 gram keukenzout gebruiken en deze mengen met 250ml water om spoelzout te maken. LET OP dat het keukenzout zonder jodium is. Jodium irriteert het neusslijmvlies flink.

Keukenzout wordt vaker gebruikt bij het zelf maken van spoelzout. Zelf maken is een optie, maar hier is de kans groter dat het fout gaat. Te veel of te weinig zout voelt erg onprettig aan in uw neus. Dit komt omdat de water-zout-oplossing dan afwijkt van het zoutgehalte in uw lichaam. 

Fysiologisch zout

Fysiologisch zout is een zoutoplossing die te vergelijken is met keukenzout (zonder jodium) in water. Het is natriumchloride op een sterkte van 0,9%. We vertelden eerder dat deze sterkte gelijk staat aan het zoutgehalte van het lichaam.  

Deze zoutoplossing is goed op uw neus te spoelen, maar het is niet per se nodig om een oplossing te kopen die al gemixt is met water. Dit kunt u zelf thuis doen. Daarnaast bevat fysiologisch zout geen Natriumbicarbonaat. De combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat (bij nasaal spoelzout) zorgt voor een betere en mildere reiniging.

Nasaal spoelzout met xylitol

DOS Medical heeft Nasaal spoelzout met xylitol ontwikkeld. Nasaal spoelzout met xylitol zorgt voor een goede reiniging bij chronische neusbijholteontstekingen.

Dit komt omdat xylitol helpt bij het afbreken van biofilm. Biofilm is een ‘slijmlaag’ die bacteriën gebruiken om zich beter in het neusslijmvlies vast te hechten. Doordat xylitol dit laagje helpt af te breken, worden de bacteriën beter uit de neus gespoeld. 

Hoe moet u neusspoelen?

Neusspoelen doet u door water met een zoutoplossing (met enige druk) door uw neus te laten lopen. Dit kan met een (elektrische) neusdouche. Neusdouches zijn gemaakt om gemakkelijker water door uw neus te spoelen.

De volgende stappen loopt u af bij neusspoelen:

Stap1. Leeg één zakje nasaal spoelzout in de neusdouche.

Stap 2. Voeg water toe

Vul de neusdouche met 250ml handwarm (ongeveer 37 graden Celsius) kraanwater. Eventueel verder de water-zout-oplossing mengen door te roeren of schudden. 

Stap 3. Spoel uw neus

Buig uw hoofd voorover boven de wastafel en plaats de neusdouche schuin (hoek van circa 45°) in één van uw neusgaten. Knijp rustig in de neusdouche. De vloeistof kan via hetzelfde neusgat terugstromen (bij verstopping) of via het andere neusgat. Laat daarom altijd het andere neusgat vrij en blokkeer deze niet. Snuit licht uw neus tussen het spoelen door. Herhaal deze stap in het andere neusgat. U kunt van neusgat afwisselen tot de neusdouche leeg is.  

Stap 4: Droog de neus

Als de neusdouche leeg is kunt u rustig het water uit uw neus laten druppelen. Snuit voorzichtig uw neus en droog met een doek (LET OP na een neusoperatie kan het advies zijn om niet te snuiten).

Mocht uw neus nog steeds verstopt zitten, dan kan mag u het neusspoelen herhalen. Afhankelijk van de klachten kunt u naar behoefte uw neus spoelen. Meestal is dit 1-4 keer per dag. Er is geen maximum gebruik ten aanzien van frequentie of gebruiksduur.  

Stap 5: Reinig de neusdouche

Reinig de neusdouche met de hand met behulp van water en een drupje afwasmiddel. Spoel de neusdouche daarna goed af en laat deze aan de lucht drogen. 

Na het neusspoelen kunt u opgelucht verder met uw dag.

Neusdouche Startset

Reacties

KNO-winkel.nl
Geplaatst op 2021-09-06 14:59:38
Beste David,

Wij hebben geen gegevens hoe lang een aangemaakte oplossing met xylitol bewaard kan worden en daarmee opnieuw gebruikt kan worden. Tevens hebben wij geen informatie over of de werkzaamheid beïnvloedt wordt bij het opnieuw opwarmen van de klaargemaakte oplossing. Daarom kunnen wij een dusdanig gebruik niet adviseren.

Dit komt omdat: In principe is het advies om 1 sachet nasaal spoelzout op te lossen in 250ml. lauwwarm water. En per keer neusspoelen wordt in principe een heel sachet benut.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Team KNO-winkel.nl
David
Geplaatst op 2021-09-03 22:40:42
Ik gebruik het spoelzout met Xylitol van DOS Medical nu een aantal jaar naar volle tevredenheid. Sinds een jaar wel i.c.m. de neusdouche van Physiomer. Ik heb inmiddels een aantal verschillende gebruikt en deze steekt er met kop en schouder bovenuit.

Ik gebruik het spoelzout ook voor ons zoontje van 4 bij een verkoudheid. Ik doe dit dan in een sprayflesje. Dit werkt echt goed. Hij vindt het ook prettig bij een verstopte neus.

Ik vroeg me af hoe lang ik een aangemaakte oplossing met xylitol kan bewaren en gebruiken?
Kan ik de oplossing ook opwarmen in de magnetron wanneer ik de helft in de ochtend heb gebruikt en de rest later op de dag wil gebruiken? Of verminderd de werkzaamheid daardoor?

Tags

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.