Menu
EUR
Welk zout is voor neusspoelen?

Welk zout is voor neusspoelen?

Je neus spoelen is een methode om verkoudheids- of allergieklachten te verminderen of bijvoorbeeld je neus te verzorgen na een operatie. Maar moet dat nou met water, keukenzout of spoelzout? En hoe moet het eigenlijk, dat neusspoelen? Wij leggen het uit.

Inhoud artikel:

Welke soort zout bij neusspoelen?

Ons advies bij neusspoelen, is om nasaal spoelzout te gebruiken en deze in water op te lossen. Echter zijn er veel verschillende soorten zout waarmee de neus wordt gespoeld. Wij leggen kort iets uit over alle soorten.

Alleen water gebruiken bij het neusspoelen irriteert de neus, omdat het vocht in je lichaam van nature een zoutpercentage heeft (0,9%). Door met water en zout te spoelen, ervaart het lichaam dit minder als een ‘infiltratie' of 'verstoring'. Dit maakt het neusspoelen met water én zout minder irriterend.  

Nasaal spoelzout

Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.

De combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat voorkomt dit irriterende gevoel. Daarnaast leidt de reactie van natriumbicarbonaat in contact met water tot een extra reinigend effect. Nasaal spoelzout zorgt  op deze manier voor een effectieve én milde reiniging. 

Keukenzout (zonder jodium)

Je kan 2,5 gram keukenzout gebruiken en deze mengen met 250ml water om spoelzout te maken. LET OP dat het keukenzout zonder jodium is. Jodium irriteert het neusslijmvlies flink.

Keukenzout wordt vaker gebruikt bij het zelf maken van spoelzout. Zelf maken is een optie, maar hier is de kans groter dat het fout gaat. Te veel of te weinig zout voelt erg onprettig aan in je neus. Dit komt omdat de water-zout-oplossing dan afwijkt van het zoutgehalte in jouw lichaam. 

Fysiologisch zout

Fysiologisch zout is een zoutoplossing die te vergelijken is met keukenzout (zonder jodium) in water. Het is natriumchloride op een sterkte van 0,9%. We vertelden eerder dat deze sterkte gelijk staat aan het zoutgehalte van het lichaam.  

Deze zoutoplossing is goed om je neus te spoelen, maar het is niet per se nodig om een oplossing te kopen die al gemixt is met water. Dit kan je zelf thuis doen. Daarnaast bevat fysiologisch zout geen Natriumbicarbonaat. De combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat (bij nasaal spoelzout) zorgt voor een betere en mildere reiniging.

Nasaal spoelzout met xylitol

DOS Medical heeft Nasaal spoelzout met xylitol ontwikkeld. Nasaal spoelzout met xylitol zorgt voor een goede reiniging bij chronische neusbijholteontstekingen.

Dit komt omdat xylitol helpt bij het afbreken van biofilm. Biofilm is een ‘slijmlaag’ die bacteriën gebruiken om zich beter in het neusslijmvlies vast te hechten. Doordat xylitol dit laagje helpt af te breken, worden de bacteriën beter uit de neus gespoeld. 

Hoe moet je neusspoelen?

Neusspoelen doe je door water met een zoutoplossing (met enige druk) door je neus te laten lopen. Dit kan met een neusdouche. Neusdouches zijn gemaakt om gemakkelijker water door de neus te spoelen. Er zijn neusspoelflessen die je met de hand bedient door erin te knijpen, maar ook elektrische neusdouches.

Benieuwd hoe neusspoelen werkt? Bekijk hier onze blog: Neusspoelen met zout in 5 stappen


Reacties (3)

gravatar
Lippinois
Geplaatst op 2022-06-10 16:03:26
Hallo, ik moet voor de eerste keer mijn neus spoelen, mijn vraag was als ik mijn neus spoel moet ik in en uitademen of gewoon niks doen en geween letter k of g doen. Is niet echt duidelijk voor mij. Bedankt. S

Reactie KNO-winkel.nl :

Beste S,

Tijdens het spoelen van de neus hoeft u niets te doen. Mocht dit niet lukken, dan raden we u aan om contact op te nemen met de klantenservice van KNO-winkel.nl via 085 773 20 80. Zij staan voor u klaar om u telefonisch tips & advies te geven.

Met vriendelijke groet,

Team KNO-winkel.nl
gravatar
KNO-winkel.nl
Geplaatst op 2021-09-06 14:59:38
Beste David,

Wij hebben geen gegevens hoe lang een aangemaakte oplossing met xylitol bewaard kan worden en daarmee opnieuw gebruikt kan worden. Tevens hebben wij geen informatie over of de werkzaamheid beïnvloedt wordt bij het opnieuw opwarmen van de klaargemaakte oplossing. Daarom kunnen wij een dusdanig gebruik niet adviseren.

Dit komt omdat: In principe is het advies om 1 sachet nasaal spoelzout op te lossen in 250ml. lauwwarm water. En per keer neusspoelen wordt in principe een heel sachet benut.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Team KNO-winkel.nl
gravatar
David
Geplaatst op 2021-09-03 22:40:42
Ik gebruik het spoelzout met Xylitol van DOS Medical nu een aantal jaar naar volle tevredenheid. Sinds een jaar wel i.c.m. de neusdouche van Physiomer. Ik heb inmiddels een aantal verschillende gebruikt en deze steekt er met kop en schouder bovenuit.

Ik gebruik het spoelzout ook voor ons zoontje van 4 bij een verkoudheid. Ik doe dit dan in een sprayflesje. Dit werkt echt goed. Hij vindt het ook prettig bij een verstopte neus.

Ik vroeg me af hoe lang ik een aangemaakte oplossing met xylitol kan bewaren en gebruiken?
Kan ik de oplossing ook opwarmen in de magnetron wanneer ik de helft in de ochtend heb gebruikt en de rest later op de dag wil gebruiken? Of verminderd de werkzaamheid daardoor?
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen