Menu
EUR
Helpt neusspoelen bij Corona (Covid-19)?

Helpt neusspoelen bij Corona (Covid-19)?

Neusspoelen kan helpen bij corona gerelateerde klachten. Spoelen met een zoutoplossing helpt namelijk neusklachten verminderen. Het is echter (nog) niet wetenschappelijk bewezen dat een neusdouche een hulpmiddel tegen het covid-19 virus is.

De neus spoelen met een neusdouche helpt om klachten, zoals een verstopte neus, te verlichten. De neus wordt namelijk gereinigd door met de zoutoplossing spoelen. Eigenlijk is het heel simpel: Door de neusdouche te gebruiken wordt viezigheid (zoals korstjes, slijm, pollen en bacteriën) uit de neus gespoeld. Minder viezigheid betekend minder neusklachten. U kunt dan weer vrijer ademen.

Neusspoelen wordt geadviseerd door specialisten

Neusspoelen wordt al langere tijd geadviseerd door specialisten. Vooral na een neusoperatie kan neusspoelen helpen bij het herstel. Ook kan het klachten verlichten in het geval van virale infecties en luchtweg allergieën (zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie).

Zo zegt Prof. Dr.. W.F. Fokkens, KNO-arts  Amsterdam UMC het volgende over neusspoelen: “Je haalt daarmee al het vieze slijm – een voedingsbodem voor bacteriën – bij je holtes weg. Ik raad patiënten ook aan om het te doen.”

Of neusspoelen ook werkt bij corona? Dat is nog niet helemaal zeker. Er is hier nog weinig wettenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wel zijn er indicaties dat het spoelen van de neus de verkoudheidsklachten van corona kan verminderen.

Zo is in Amerika bij een groep thuisblijvende coronapatiënten gekeken wat de effecten waren van neusspoelen. Uit het onderzoek bleek dat het spoelen van de neus leidt tot snellere vermindering van klachten. De patiënten die de neus spoelde hadden minder dagen last van klachten, zoals hoofdpijn en een verstopte neus. Volgens de onderzoekers kan neusspoelen dus de ziektelast van een corona infectie verlagen.

Bekijk de Neusdouches

Tips voor het gebruik van de neusdouche bij corona

Maakt u gebruik van een neusdouche terwijl u last heeft van een corona-infectie? Neem dan extra hygiëne maatregelen om besmetting te voorkomen:

  1. Reinig de NasoFree® neusdouche grondig na elk gebruik. Was de neusdouche met de hand met behulp van water en zeep. Spoel de neusdouche daarna goed af en laat deze aan de lucht drogen. De schroefdop tijdens de droogfase niet op de neusdouche draaien.
  2. Deel de NasoFree® neusdouche niet met anderen. Een neusdouche is een persoonlijk verzorgingsmiddel net zoals een tandenborstel of scheermes. Dit is zeker van belang als u last heeft van neusinfecties.
  3. Reinig de wastafel grondig met water en zeep na het neusspoelen. Dit om eventuele resten van de gebruikte zoutoplossing te verwijderen.

Spoelt u uw neus op advies van de longarts of KNO-arts? Volg dan altijd advies van uw dokter. Heeft u last van corona gerelateerde klachten? Volg dan altijd de richtlijnen van de overheid en het RIVM.

Gebruikte bronnen:

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen.

  • Kimura, K. S., Freeman, M. H., Wessinger, B. C., Gupta, V., Sheng, Q., Huang, L. C., Von Wahlde, K., Das, S. R., Chowdhury, N. I., & Turner, J. H. (2020). Interim analysis of an open-label randomized controlled trial evaluating nasal irrigations in non-hospitalized patients with coronavirus disease 2019. International forum of allergy & rhinology, 10(12), 1325–1328. https://doi.org/10.1002/alr.22703
  • https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

Reacties (3)

gravatar
KNO-winkel.nl
Geplaatst op 2021-09-06 09:18:44
Beste Mar Home, fijn om te horen dat het spoelen met lauw water i.c.m. zout heeft geholpen! Bij gebruik van keukenzout is het belangrijk dat het geen jodium bevat. Jodium irriteert namelijk het neusslijmvlies.

Voor meer informatie: https://www.kno-winkel.nl/nl/blogs/kno-nieuws/welk-zout-is-voor-neusspoelen/
gravatar
Mar Home
Geplaatst op 2021-06-30 17:55:39
In 2008 vaak klachten van neusholtes en bijholtes. Mijn KNO arts zeiden toen je kan met zout en lauw water je neus spoelen. Resultaat: het werkt uitstekend.
gravatar
Dirk L.
Geplaatst op 2021-01-30 15:33:14
Aangezien ik regelmatig een verstopte neus had, ben ik begonnen met 2x daags de neus douche te gebruiken. Geweldig en de boel blijft open.

Reactie Dos Medical (KNO-Winkel.nl):
Beste Dirk, wat fijn om te horen dat het spoelen voor van je neus zo goed werkt voor jou.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen