Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Neusspoelen wordt geadviseerd bij verschillende virus- en bacteriële infecties.
Je neusspoelen is effectief bij allergieën en hooikoorts, dat zegt Prof. Dr.. W.F. Fokkens, KNO-arts Amsterdam UMC. “Je haalt daarmee al het vieze slijm – een voedingsbodem voor bacteriën – bij je holtes weg. Ik raad patiënten ook aan om het te doen.” Ook wordt neusspoelen door KNO artsen geadviseerd bij (chronische) neusbijholtenontsteking. Eigenlijk is het simpel: spoel de viezigheid (zoals virussen, bacteriën, pollen, huisstofmijt) uit je neus en je hebt minder neusklachten.
Ook bij verkoudheid helpt het gebruik van een neusdouche. Je spoelt je neus schoon waardoor je weer lucht krijgt. Maar helpt een neusdouche tegen het corona-virus (COVID-19)?
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bevestigt bij monde van woordvoerder Loes Hartman dat het corona-virus zich nestelt in de neusholte. Volgens haar is het zelfs zo, dat het virus zich een aantal dagen in de neus kan ophouden, zonder dat de besmette persoon klachten krijgt. “Heb je nog geen klachten en je laat je testen, dan kan een coronatest negatief uitvallen. Terwijl die coronatest na drie dagen toch positief is.”
Specifieke cellen in neus geïdentificeerd als waarschijnlijke toegangspoort voor COVID -19 virus
Er zijn twee specifieke celtypes in de neus geïdentificeerd als waarschijnlijk initiële infectieplaatsen voor het COVID-19 coronavirus. Onderzoekers van het Wellcome Sanger Institute, het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Université Cote d’Azure (Nice) hebben data van de Human Cell Atlas geanalyseerd.
Zoals de onderzoekers in het wetenschappelijke magazine Nature Medicine stellen, kan de identificatie van deze cellen in de neus de hoge overdrachtssnelheid van het nieuwe coronavirus helpen verklaren. Het onderzoek wijst daarnaast potentiële aangrijpingspunten aan voor de ontwikkeling van behandelingen om de overdracht terug te dringen.
Dr. Waradon Sungnak, de eerste auteur van de paper van het Wellcome Sanger Institute: “We hebben gezien dat het sleuteleiwit - ACE2 receptor – en de TMPRSS2 protease die nodig zijn voor de activatie van SARS-CoV2 in veel hogere niveaus aanwezig waren in de epitheelcellen in de neus dan in andere weefsels. Vervolgens ontdekten we dat slijmproducerende slijmbekercellen en trilhaarcellen de hoogste spiegels vertoonden van beide SARS-CoV2 virus-sleuteleiwitten. Daarmee zijn deze cellen een waarschijnlijke aanvankelijke infectieroute voor het virus”.
Dr. Martijn Nawijn, bioloog, en dr. Maarten van den Berge, longarts van het Universitair Medisch Centrum Groningen in Nederland, stellen namens het HCA Lung Biological Network: “Dit is de eerste keer dat deze specifieke cellen in de neus in verband worden gebracht met het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De locatie van deze cellen aan de oppervlakte van de binnenkant van de neus maakt ze in hoge mate toegankelijk voor het virus. De studie laat ook zien dat de cellen in de neus, die de receptor dragen, een rol spelen bij afweerreacties.”
Viroloog: coronavirus mogelijk ook met milde klachten overdraagbaar
Het coronavirus veroorzaakt mogelijk niet alleen duidelijke griepachtige klachten, maar ook hele milde klachten. De kans bestaat dat ook dragers met milde klachten het virus verspreiden. Dat zegt viroloog Bart Haagmans, die aan het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek doet naar het virus.
,,Maar wat we nu in Nederland zien, lijkt erop wijzen dat vrij veel verspreiding ongemerkt gaat", aldus Haagmans. ,,Dat komt nu naar boven, aan de hand van de verspreiding in Brabant, ook in ziekenhuizen. Het blijkt dat veel mensen, ook verplegend personeel, geïnfecteerd zijn en het virus mogelijk verspreiden, zonder dat er duidelijke klachten zijn.
"...Nu blijkt dat bij veel mensen het virus in de neus blijft en dat ze eigenlijk geen longklachten hebben.."Viroloog Bart Haagmans, Erasmus MC, Rotterdam
Neus
Wat op dit moment wel duidelijk is, is dat het virus bij de meeste mensen blijft ‘hangen’ in de bovenste luchtwegen: neus en keel. Haagmans: ,,In het begin dachten we dat het voornamelijk een lage luchtweginfectie was, met een relatief hoog sterftecijfer. Maar nu blijkt dat bij veel mensen het virus in de neus blijft en dat ze eigenlijk nauwelijks longklachten hebben.”
Een nadeel als het gaat om het opsporen van virusdragers want - net zoals met het griepvirus - het zijn degenen met longklachten die zich melden en worden opgenomen. De rest blijft snotterend thuis of aan het werk - en verspreidt zo ongewild het virus.
Snot
,,Als het in de bovenste luchtwegen blijft, in je neus of keel, heb je eigenlijk niet zoveel last. Het virus kan daar cellen aanvallen, die gaan dood en worden vervangen. Het lichaam vertoont een immuunreactie, er vindt extra slijmvorming plaats - snot - bedoeld om dode cellen af te voeren naar buiten. Je hebt dan hooguit een snotneus, wat koorts en je moet niezen. Met een dag of tien ben je er weer vanaf.” Het virus krijgt in dat geval niet de kans zich naar de longen te verplaatsen.
Dat is anders als de afweer onvoldoende is. Bij het coronavirus doet zich dat vooral voor bij ouderen. ,,Mensen boven de tachtig kunnen het virus minder goed opruimen’’, aldus de viroloog. ,,Of het lichaam geeft de verkeerde respons. Dan gaat het te hard werken en gaan de verkeerde cellen aan de slag. Dan worden je longblaasjes beschadigd. In eerste instantie lopen ze vol met vocht uit bloed. Ten tweede raken ze helemaal beschadigd, waardoor cellen die normaal zuurstof opnemen kapot gaan en littekenweefsel ontstaat.” Zuurstoftekort is het gevolg. ,,Soms is dat herstelbaar, maar het kan ook onherstelbaar zijn.”
"...Mensen met weinig of geen klachten kunnen toch viruspositief zijn...", Bart Haagmans, viroloog
Hoop
Als het virus inderdaad vooral in de bovenste luchtwegen blijft hangen waar het niet al te veel ongemak veroorzaakt, biedt dat hoop. ,,Verspreiding zonder dat je er last van hebt, is voor het virus de meest effectieve manier om in stand te blijven", legt Haagmans uit. ,,Er zijn vier andere coronavirussen die zich oorspronkelijk op dezelfde manier gepresenteerd hebben als dit virus. Zou kunnen dat die in het begin ook dodelijk waren. De varianten die in de bovenste luchtwegen zaten hebben het overleefd, omdat die zich het beste konden verspreiden. Nu zijn het gewoon verkoudheidsvirussen. Die komen we elke winter tegen. Niemand heeft van die virussen gehoord, maar iedereen heeft er last van. Je hoopt dat een virus zich zo ontwikkelt, dat het alleen in de bovenste luchtwegen zit. Want hoe lager in de luchtwegen, hoe meer last.”
Helpt neusspoelen tegen corona?
Meerdere onderzoeken hebben eerder laten zien dat het spoelen van je neus met een neusdouche helpt tegen virussen, inclusief het gewone coronavirus.
De Amerikaanse kinderarts dr. Song zegt dat het spoelen van je neus met een neusdouche die veel water bevat en onder druk dat door je neus spuit, een van de beste preventieve dingen is die je kan doen bij jezelf en bij je kinderen. “Doe dit aan het einde van iedere dag, en na mogelijke blootstellingssituaties (bijvoorbeeld supermarkt, groepen mensen, reizen, school e.d.). Nasale irrigatie kan virale deeltjes wegspoelen voordat ze de kans krijgen om vast te houden, en daardoor voorkomen dat er veel infecties optreden. Afgezien van regelmatig handen wassen geloof ik dat dagelijkse en frequente neusirrigatie een van de belangrijkste dingen is die we kunnen doen om te voorkomen dat influenza, COVID-19 en andere virale luchtweginfecties vat krijgen.”
Ook het Capathia Collaborative Medical Centre in Dallas, VS, zegt dat het spoelen van je neus past binnen een COVID-19 protocol. Je neus spoelen kan je zo vaak doen als je wilt. Je raakt er niet aan verslaafd. Daarom kan je zonder problemen meerdere keren per dag je neusdouche gebruiken om je neus schoon en open te houden.
Conclusie: Het is duidelijk dat het coronavirus (COVID-19) zich vestigt in je neus. Het is ook duidelijk dat het spoelen van je neus met een neusdouche die veel water onder druk door je holten spoelt, effect heeft op reguliere virus- en infectieziekten, waaronder het al eerdere bekende coronavirus. Ook spoelt een neusdouche het snot met dode cellen uit je neus, waardoor je je lichaam helpt bij het bestrijden van het virus. Er is dus veel voor te zeggen om preventief je neus te spoelen. Echt keiharde data is niet. Wetenschappelijk onderzoek naar neusspoelen in relatie tot het huidige (nieuwe) coronavirus (COVID-19, SCARS-CoV-2) loopt nog.
Let op! Neusspoelen met nasaal spoelzout is geen medische handeling en geen medicijn. Volg de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Raadpleeg daarom een arts als je klachten krijgt of laat je testen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...