Menu
0
09Mei2022
Is neusspray verslavend?

Is neusspray verslavend?

Je loopt te niezen en snotteren van verkoudheid. En je neus blijft maar vol zitten. Neusspray lijkt een makkelijke oplossing, totdat je niet meer zonder kan… Wat nu?

Inhoud:

Wat maakt een neusspray verslavend?

Verschillende KNO-artsen vertelden al over de neussprayverslaving die kan ontstaan bij neussprays met xylometazoline.

Xylometazoline is een stofje in neussprays dat eerst de bloedvaten bij je neusslijmvlies helpt krimpen; ze ‘slinken af’. Hierdoor krijg je minder zwelling in je neus, meer ruimte en dus meer lucht.

Hierbij de waarschuwing: gebruik neussprays met xylometazoline nooit langer dan 7 dagen. Wanneer je langer dan 7 dagen de neusspray gebruikt, raakt je neus gewend aan het stofje. In plaats van krimpen, gaan je bloedvaten juist opzwellen.

Jij merkt dit door het gevoel te hebben dat je neus weer dicht zit. Je gaat weer sprayen, maar daar begint de vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt…

Hoe kom je van een neussprayverslaving af?

Van een neussprayverslaving afkomen is moeilijk. Je wordt namelijk (voor je gevoel) bijna volledig afhankelijk van de neusspray om prettig adem te halen.

Tip 1. voorkomen

Je kunt de verslaving voorkomen door niet een neusspray met xylometazoline te gebruiken. Er zijn neussprays met een zoutoplossing of bijvoorbeeld capsaïcine (een stof uit hete pepertjes) die kunnen helpen je neus open te krijgen. Of gebruik een neusdouche, om je neus schoon te spoelen bij verkoudheid.

Je kunt bovenstaande alternatieven ook gebruiken voor je neusspray met xylometazoline. Het is echter niet bewezen dat je zo van je verslaving afkomt.

Tip 2. Cold turkey

De methode die KNO-arts Dr. Jolijn Brouwer op Linda.nl geeft is om ‘cold turkey’ te stoppen. Dit doe je door in één keer niet meer de neusspray te gebruiken. Dat is een aantal dagen erg vervelend, maar als je doorzet wordt het steeds minder.

Zij raadt ook aan om te spoelen met een zoutoplossing.

Tip 3. Begin met één neusgat

KNO-arts Fokkens adviseert in het NRC ook om 'cold turkey' te stoppen. "Probeer direct te stoppen, hoe moeilijk ook. Als dat niet lukt, probeer dan één neusgat per keer af te kicken."

Begin dus met alleen sprayen in één neusgat. Zo kan het slijmvlies in het andere neusgat ‘afkicken’. Daarna moet je binnen een paar dagen ook stoppen met sprayen in je andere neusgat.

BONUS TIP: verzachtende neuszalf

Er bestaat neuszalf met zuivere honing. Deze helpt jouw neus herstellen van al het sprayen. Smeer de zalf in je neus voor wat verzachting als je aan het ‘afkicken’ bent.

Ontdek onze neusproducten →

Op Linda.nl gaf KNO-arts Dr. Jolijn Brouwer aan dat je snel verslaafd kunt raken aan het gebruik van een neusspray/neusdruppels met xylometazoline.

Op rtlnieuws.nl deelde Lisa haar verhaal over haar 8-jaar lange verslaving aan neusspray. Zij is uiteindelijk een neusoperatie ondergaan.

KNO-arts Ingrid van Rooy vertelde op nporadio1 dat ze meerdere keren per week te maken krijgt met een neussprayverslaving.

Het NRC meldt dat er naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen in Nederland verslaafd zijn aan neussprays.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.