test banner

Je neus spoelen bij verkoudheid?

 • Geplaatst op
 • 3
Je neus spoelen bij verkoudheid?

Iedereen heeft het wel eens, een verkoudheid. De beste oplossing is je neus spoelen met een neusdouche en nasaal spoelzout. Doordat je de 'viezigheid' uit je neus spoelt, vindt er snel verlichting van klachten plaats. Klik op 'artikel verder lezen' voor meer informatie over neusspoelen bij verkoudheid.

Je neus spoelen bij verkoudheid?

Iedereen heeft het wel eens, een verkoudheid. Maar wat is het eigenlijk? Een verkoudheid is een lichte ontsteking (infectie) van de neus en keel (bovenste deel van de luchtwegen). Het kan worden veroorzaakt door verschillende virussen. Bij verkoudheid is het slijmvlies in de neus- en keelholte opgezwollen en rood en wordt te veel slijm geproduceerd. Dat zorgt voor vervelende klachten zoals een verstopte neus.

De beste oplossing bij verkoudheid is je neus spoelen met een neusdouche en nasaal spoelzout. Het is een natuurlijke manier van behandelen. Zout water heeft namelijk een natuurlijk reinigend effect. Het is volkomen veilig en niet verslavend. Doordat je de 'viezigheid' uit je neus spoelt, vindt er snel verlichting van klachten plaats. Hieronder vind je 3 dingen waar je op moet letten wanneer je gaat neus spoelen.

 

1. Gebruik een goede neusdouche

- Vroeger werd vaak een spuitje gebruikt om je neus te spoelen, maar tegenwoordig wordt een neusdouche geadviseerd. Een aantal dingen zijn belangrijk bij de keuze van een neusdouche.

- Het is essentieel dat je spoelt met voldoende volume. Een goede neusdouche heeft een inhoud tussen de 150 en 250 ml.

- Belangrijk is spoelen met een opwaarts gerichte stroom die met een licht positieve druk de neus wordt ingespoten. Op deze manier komt de viezigheid makkelijker los en worden de neusbijholten goed bereikt. Dit is bijvoorbeeld met een schenkkannetje niet het geval.

- Zorg dat de neusdouche goed schoon te maken is. Sommige neusdouches zijn moeilijk te reinigen, terwijl dit juist erg belangrijk is. Koop daarom alleen een neusdouche waarbij alle onderdelen makkelijk schoon te maken zijn.

De NasoFree® neusdouche is een zachte knijpflacon speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de neus en neusbijholten. De neusdouche is ontwikkeld in samenwerking met kno-artsen en voldoet aan de bovenstaande criteria.

 

 1. Gebruik voor het spoelen zout water

Nederlandse KNO-artsen geven de voorkeur aan neus spoelen met een isotone zoutoplossing. Dat betekent dat de concentratie zout in het water overeenkomt met de concentratie zout in het menselijk lichaam. Neusspoelen met alleen water doet zeer en leidt tot irritatie. Maar, een te hoge concentratie zout (zoals bij keukenzout of zeezout) wordt ook vaak als ‘erg scherp’ ervaren en kan ook leiden tot irritaties aan het neusslijmvlies. Het is dus belangrijk om de juiste concentratie te gebruiken.

Dos Medical nasaal spoelzout™ is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Het spoelzout wordt verkocht in kant-en-klare sachets zodat je altijd spoelt met de juiste concentratie. Dos Medical nasaal spoelzoutTM zorgt voor een effectieve én milde reiniging van het gevoelige, meestal ontstoken, neusslijmvlies.

 

 1. Gebruik de neusdouche volgens de gebruiksaanwijzing

Door de gebruiksaanwijzing van de neus douche te volgen bereik je het meest optimale resultaat. In het geval van de NasoFree neusdouche is het belangrijk dat je iets voorover gebogen staat. Op deze manier wordt de neus het beste gespoeld en komt de viezigheid via het andere neusgat naar buiten. Zo voorkom je dat het slijm de keel inloopt. Daarnaast raden wij aan met lauw water te spoelen omdat dit het meest comfortabel is.

Om te beginnen met spoelen is het aanschaffen van een NasoFree Start-set het voordeligst. Een startset bestaat uit een NasoFree neusdouche met 30 of 60 sachets Dos Medical Nasaal spoelzout. Als de zakjes nasaal spoelzout op zijn kun je deze in verschillende hoeveelheden bijbestellen.
 

Reacties

 1. Dirk van den Berg Dirk van den Berg

  Ik heb sinds 2 jaar de elektrische neus douche. Bevalt prima, maar ben nog niet zover om hem elke dag te gebruiken. Wordt erg onregelmatig gebruikt. Lastig vind ik dat de zakjes niet voor 1x gebruik is. Moet nu 2 zakjes aanmaken en dat verdelen over 3 dagen. Is er al een oplossing voor?

 2. Jan Birza Jan Birza

  Vorig jaar april 2019 ben ik begonnen met de elektrische neusdouche en zout met xylitol vanwege chronische ontstekingen in neus en bijholtes en zodanig dat ik aan beide oren doof werd. De KNO arts adviseerde mij om de neusdouche 1à 2x daags te gaan gebruiken.
  Na bijna 3 maanden waren mijn bijholtes schoon. Ik spoel nu om de dag 1x als preventie en dit werkt prima, ik heb alleen wel eens het begin van een loopneus, maar de verkoudheid zet niet door.

 3. Loes Quere Loes Quere

  Ik zweer bij iedere dag neusspoelen. Het hoort bij de hygiëne en ideaal bij verkoudheid en voor mij bij chronische bijholteontsteking.
  Het helpt!!

 4. Rita van Bommel Rita van Bommel

  Mijn man en ik hebben hooikoorts en douchen onze neuzen elke dag. Het is letterlijk een verademing, om gewoon weer lucht te kunnen krijgen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »