
Kan hooikoorts op latere leeftijd ontstaan?
Ja, dat kan: je kunt ‘zomaar’ ineens hooikoorts krijgen, ook op latere leeftijd. Dus ook als je er nooit eerder last van had. Hoe kan dit? Dat leggen we hieronder zo goed en eenvoudig mogelijk uit.
Effectieve producten tegen hooikoorts
Aanleg voor overgevoeligheid
Hooikoorts is een soort allergie. Een allergie is een overgevoelige reactie op allergenen. In het geval van hooikoorts gaat het om pollen van grassen, kruiden, bomen en planten: die veroorzaken de allergieklachten.
Als je ‘plotseling’ hooikoorts ontwikkelt, betekent dit dat je altijd al een mate van overgevoeligheid voor pollen had. Anders gezegd: je had er al een aanleg voor. Meestal begint de hooikoorts ergens tussen de leeftijd van 8 en 25 jaar. Toch komt het ook voor dat personen pas na hun 40ste last krijgen van hooikoorts.
Het kan ook gebeuren dat je bijvoorbeeld jaren aan zee of in de stad hebt gewoond. Hier zijn over het algemeen veel minder pollen aanwezig. Wanneer je dan verhuist naar een bosrijk gebied of naar het platteland, gaat hooikoorts ineens (hevig) opspelen.
De aanleg kan erfelijk zijn: als (een van) je ouders bijvoorbeeld hooikoorts hadden, heb je een hogere kans om dit óók te krijgen.
Langdurige blootstelling aan pollen
Als hooikoorts bij jou op latere leeftijd ontstaat, is dit waarschijnlijk het resultaat van een jarenlang proces. Zoals we eerder noemde heb je dan wel al de aanleg voor een allergische reactie vanaf geboorte.
Het kan zijn dat door blootstelling aan pollen over de jaren je reactie erger wordt. Hooikoorts kan zich dan veel later pas echt openbaren als allergie. Waar je op dat moment pas (veel) last van krijgt.
Dus je kreeg hooikoorts op latere leeftijd. Wat nu?
Hooikoortsklachten zijn erg vervelend. Waarschijnlijk heb je last van een verstopte neus, jeukende en tranende ogen en vermoeidheid. Maar er zijn (veel) meer klachten die bij hooikoorts horen.
Gelukkig kun je daar wél iets tegen doen. Zo kun je de pollen proberen te mijden door bijvoorbeeld binnen te blijven. Ook kun je proberen de klachten te verminderen. Zo zijn er medicijnen, maar ook eenvoudige en effectieve neussprays en zalven tegen hooikoorts. Daarnaast zou je jouw neus kunnen reinigen met een neusdouche. Hiermee spoel je de pollen van uw neusslijmvlies.
Daarnaast zijn er ook andere dingen die je kunt doen. Zoals immunotherapie. Voor informatie hierover kun je terecht bij de huisarts.
Gebruikte bronnen
Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen: