Menu
EUR
Wat te doen bij beginnende keelpijn?  6 tips voor volwassenen en kinderen

Wat te doen bij beginnende keelpijn? 6 tips voor volwassenen en kinderen

Zowel volwassenen als kinderen hebben er regelmatig mee te maken: keelpijn. Het kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Maar de meest voor de hand liggende is een virale infectie, en dan met name een verkoudheid. Wat kun je doen als er sprake lijkt te zijn van een beginnende keelpijn en je erger wilt voorkomen?

De pijn die ontstaat bij keelpijn kun je gelukkig zelf al voor een deel verzachten. En dat kan óók zonder het gebruik van medicatie.

Een beginnende keelpijn: Wat kun je alvast zelf doen?

Wanneer je de eerste signalen van opkomende keelpijn opmerkt, is het raadzaam onmiddellijk in actie te komen tegen de meest waarschijnlijke oorzaak. En dat is vaak een verkoudheid.

Andere veel voorkomende oorzaken van een beginnende keelpijn zijn:

  • het griepvirus
  • het corona-virus
  • het pfeiffervirus
  • een bacteriële infectie
  • blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, chemicaliën of een hele droge lucht.
  • een SOA

Onderstaande tips zijn geschikt wanneer een verkoudheid de reden is voor een pijnlijke keel.

6 tips tegen een beginnende keelpijn

Een specifieke remedie om verkoudheid te genezen is er niet. Wel kun je maatregelen nemen om symptomen, zoals een zere keel, te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Andere klachten waarbij deze tips kunnen helpen zijn bijvoorbeeld bij hoesten, heesheid of moeite hebben met slikken als gevolg van de keelpijn. Het zijn klachten die vaak samengaan met een zere keel.

Als je naast keelpijn ook last hebt van bijvoorbeeld heesheid of kriebelhoest, lees dan eens onderstaande blogs:

Heesheid: oorzaken en wanneer onderneem je actie?

Kriebelhoest: een zenuwenspel tussen keel en hersenen

Hieronder volgen de tips.

1. Gorgelen met zout water:

Zout water spoelt bacteriën en virussen weg die zich door de verkoudheid in de keel hebben verzameld. Het zoute milieu is ongunstig voor de overleving van sommige micro-organismen.

Hoe doe je dat?

  • Meng een theelepel zout in een glas warm water.
  • Gorgel met dit mengsel en spuug het uit.
  • Herhaal dit meerdere keren per dag.

Jonge kinderen kunnen hier misschien wat moeite mee hebben. Het mengsel kan ze misschien niet aanstaan of ze hebben moeite met het ‘niet doorslikken’ vanwege een sterk slikreflex. Houd daar dus rekening mee.

2. Drink veel vloeistoffen

Het slijmvlies in de keel kan uitdrogen als gevolg van ademhaling door de mond (vaak voorkomend bij verkoudheid) en door dehydratatie.

Voldoende vochtinname helpt het slijmvlies gehydrateerd te blijven. Hierdoor is het minder gevoelig voor irritatie en het ongemak van keelpijn kan daardoor verminderen.

Blijf gehydrateerd door veel water, thee en soep te drinken. Warme dranken zoals thee met honing kunnen ook verzachtend zijn voor de keel.

3. Gebruik een keelspray met zuivere honing

We benoemden zojuist al de verzachtende werking van honing. Overweeg daarom een natuurlijke keelspray op basis van zuivere honing.

In wetenschappelijke studies is aangetoond dat zuivere honing antibacteriële bescherming biedt. Keelsprays met als hoofdbestanddeel zuivere honing werken verzachtend voor de keelholte en ondersteunen het afweersysteem.

Mellosan is een 100% natuurlijke keelspray op basis van zuivere honing en extracten van de bovengrondse delen van tijm, kamille en rode zonnehoed. Zowel rode zonnehoed als tijm hebben een verzachtende invloed op de keel*. Tijm helpt ook bij een kriebel in de keel*. Bovendien ondersteunt rode zonnehoed het immuunsysteem*.

Bekijk Mellosan Keelspray

4. Rust en slaap

Geef je lichaam de kans om te herstellen door voldoende rust te nemen en goed te slapen. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem herstelt. Een gezond immuunsysteem is cruciaal bij het bestrijden van infecties zoals verkoudheid.

Daarnaast geeft rust het lichaam de kans om energie te besparen en te richten op het bestrijden van de infectie.

5. Keelzuigtabletten of zuigbonbons

Suikervrije zuigtabletten of zuigbonbons kunnen helpen de keel te verzachten. Veel van deze middelen bevatten verzachtende stoffen zoals menthol, eucalyptus, honing of kamille. Controleer altijd actieve ingrediënten in jouw tablet of zuigbonbons naar keuze.

In sommige gevallen kunnen keelzuigtabletten ook medicinale ingrediënten bevatten voor het verminderen van pijn.

Voor kinderen zijn vaak speciale keelzuigtabletten en zuigbonbons verkrijgbaar.

6. Pijnstillers

Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking. Ook Ibuprofen kan een overweging zijn. Maar pas daarmee op tijdens een zwangerschap. En heb je last van een medische aandoening? Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

Spreek ook altijd eerst een kinderarts voordat je pijnstillers aan kinderen geeft.

Samenvattend

Bij het optreden van beginnende keelpijn door verkoudheid, kunnen eenvoudige zelfzorgmaatregelen aanzienlijke verlichting bieden.

Gorgelen met zout water, voldoende vochtinname, en rust bevorderen het herstelproces.

Natuurlijke keelsprays met zuivere honing hebben een verzachtende werking voor de keel, maar ook keelzuigtabletten en zuigbonbons kunnen symptomen verlichten.

Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen extra verlichting bieden, maar voorzichtigheid is geboden, zoals bij zwangerschap.

Bij aanhoudende klachten of specifieke gezondheidszorgen is het altijd raadzaam professioneel medisch advies te zoeken.

Geraadpleegde bronnen:

FAQ

Heb je keelpijn en ben je zwanger? Wat mag je dan nemen?

De meeste hulpmiddelen zoals keelsprays en paracetamol en zuigtabletten zou je veilig moeten kunnen gebruiken. Maar: doe dit toch altijd in overleg met je verloskundige.

Let op met Ibuprofen! Dit kan wel schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Laat je hierover informeren door je huisarts. Dan weet je zeker dat jij en je baby geen onnodige risico’s lopen.

Hoe kun je het beste keelpijn bij een kind verzachten?

Keelpijn bij kinderen is vrij gebruikelijk en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld aan een virale infectie liggen, aan irritatie door droge lucht, allergieën, blootstelling aan rook.

Maar ook typische problemen die bij kinderen voorkomen kunnen een reden zijn. Zoals tandproblemen (Ontstoken tanden of tandvlees)m, of overmatig schreeuwen of praten.

Het is altijd wijs om een arts te raadplegen bij wat langer durende keelpijn bij een kind. Zeker als je overweegt om medicatie te gebruiken.

Lees meer informatie over keelpijn bij kinderen op de website van Thuisarts.nl.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!