Menu
EUR
Chronische bijholteontsteking: symptomen & oorzaken

Chronische bijholteontsteking: symptomen & oorzaken

U blijft maar verkouden of er lekt geel vocht uit uw neus (jakkes). En dan ook nog eens hoofdpijn. Chronische bijholteontsteking is erg vervelend en verstoort uw dag. Wij zetten de symptomen en oorzaken voor u op een rijtje.

Snel vinden wat u zoekt:

Wat is neusbijholteontsteking?

Rond de neus zijn holle ruimtes in het hoofd, dit noemen we de neusbijholten. Ze staan in directe verbinding met uw neus, aan de binnenkant van uw hoofd. Bij een neusbijholteontsteking is het zachte weefsel in de bijholtes ontstoken. Er zijn twee soorten neusbijholteontsteking:

Acuut

Acute bijholteontsteking is van korte duur. Dit soort ontsteking komt vaak door verkoudheid, luchtvervuiling of een allergische reactie. Hierdoor gaat het weefsel ontsteken en irriteren.

Chronisch

Chronische bijholteontsteking is van lange duur. De ontsteking duurt langer dan 12 weken, dit vaak ondanks verschillende behandelingen. Chronische bijholteontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Lees meer over de oorzaken.

Chronische bijholteontsteking symptomen

Deze symptomen zijn veelvoorkomend bij chronische bijholteontsteking:

 • Loopneus: een loopneus met groenige of gele afscheiding.
 • U ruikt minder: door ontsteking kan het reukvermogen minder zijn.
 • Pijn bij de neusholtes (hoofdpijn/druk in het gezicht): Al is pijn van de bijholtes vaker een symptoom van een acute neusbijholteontsteking, het kan voorkomen dat u dit ervaart.
 • Uw bovenkaak kan gevoelig zijn (tanden kiezen): door de ontsteking kunnen de wortels van uw bovenste tanden en kiezen irriteren.
 • Kauwen of bukken kan pijn opwekken of verergeren: de beweging van kauwen of bukken kan extra pijn doen en een gevoel van druk in het gezicht geven.

Een loopneus met groenige of gele afscheiding, verminderde reuk en pijn of druk in het gezicht. Als deze klachten meer dan 12 weken aanhouden (ondanks het gebruik van bijvoorbeeld neusspray), kan dit duiden op chronische bijholteontsteking.

Twijfelt u of u last heeft van (chronische) bijholteontsteking? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u ook doorverwijzen naar een specialist: de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts).

Chronische bijholteontsteking oorzaken

De volgende voorbeelden kunnen chronische- of acute neusbijholteontsteking veroorzaken.

Medische oorzaken:

 • Afwijkende bouw (van de neus): een afwijkend tussenschot bij de neus of vergrote neusschelpen.
 • Ontstekingen en infecties: bacteriële infecties, virussen, allergieën en schimmelinfecties.
 • Poliepen: poliepen zijn zwellingen van het neusslijmvlies.
 • Ontwikkelingsstoornissen: bijvoorbeeld taaislijmziekte.
 • Tumoren in de neus of bijholtes (zeer zeldzaam): tumoren in de neus of bijholtes kunnen afvoerkanalen binnen de neus blokkeren, echter komt dit bijna niet voor.

Situaties met verhoogd risico:

 • Zwangerschap: tijdens de zwangerschap maakt het lichaam vele veranderingen mee. Dit kan ook zorgen voor ontstekingen in de neus.
 • Werken met kinderen: door veel contact met kinderen wordt u eerder blootgesteld aan verkoudheidsvirus en bacteriële infecties.
 • Roken of meeroken: roken heeft een irriterende werking op de neus, keel en longen.
 • Zwemmen in vuil water: door het vuile water kunnen bacteriën in uw neus en bijholtes terechtkomen.

Mogelijke oplossingen

Wanneer de oorzaak van de chronische bijholteontsteking duidelijk is, is deze op verschillende manier te behandelen.

U kunt bijvoorbeeld proberen om te stoppen met roken. Andere opties zijn medicijnen, stomen (niet geschikt voor kinderen), neusspoelen of een operatie ondergaan. U moet, samen met uw arts, kijken wat de beste behandelmethode voor uw situatie is.

Spoelzout met xylitol

Neusspoelen met spoelzout is een niet-invasieve manier die u verlichting kan brengen bij chronische bijholteontsteking.

KNO-winkel.nl verkoopt neusspoelzout met xylitol. Dit spoelzout is speciaal ontwikkeld voor chronische bijholteontsteking. De beschermlaag (biofilm) van bacteriën zorgt dat ze extra goed hechten in uw neus, dit wilt u daarom tegengaan.  De combinatie van nasaal spoelzout en xylitol helpt bij het afbreken van deze beschermlaag en zorgt voor optimale reiniging.

Nasaal spoelzout met Xylitol


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen