Menu
EUR
Geurzintuigen stimuleren tijdens yoga, met neusdouches en reuktraining

Geurzintuigen stimuleren tijdens yoga, met neusdouches en reuktraining

KNO-winkel sprak onlangs Marlies Tobias. Ze heeft een unieke serie yoga- en mindfulnessbijeenkomsten ontwikkeld, genaamd "Ontspannen Bewegen, yoga en mindfulness bij post COVID”. Dan moet je denken aan klachten als vermoeidheid of cognitieve klachten zoals concentratieproblemen en geheugenproblemen. Tijdens deze cursus spelen reuktrainingsets van StimuScent en neusdouches een rol. We hebben Marlies gevraagd hoe deze producten een toegevoegde waarde hebben tijdens de lessen.

Marlies, allereerst, kun je ons wat meer vertellen over Yoga Academy You are the Buddha en de locatie waar je lesgeeft?

Marlies: “Yoga Academy You are the Buddha bevindt zich op een unieke locatie, namelijk in het treinstation van Breda, tussen de Starbucks en Etos in. De locatie straalt de toegankelijkheid van yoga uit. Ik geloof erin dat yoga voor iedereen is, en daarom voelde deze plek perfect aan.”

Wat voor veranderingen merk je bij de deelnemers tijdens het traject?

Marlies: “Ik merk dat de deelnemers het enorm waarderen om serieus genomen te worden en de mogelijkheid te hebben om binnen hun grenzen aan hun herstel te werken. Ze kunnen ontspannen meedoen met de oefeningen, want zowel de intensiteit als de oefeningen zijn speciaal voor ze samengesteld. Het is een veilige omgeving voor hen. Alle deelnemers geven aan dat ze veel baat hebben gehad bij het traject. Ze geven aan dat ze beter met hun klachten als vermoeidheid en cognitieve problemen om kunnen gaan.”

En hoe komt reuktraining tijdens de lessen aan bod? Oefenen jullie samen met de geuren uit de reuktrainingsets of gebruiken jullie neusdouches?

Marlies: “Nee, de reuktraining en neusdouches zijn een extra service die ik aanbied. Tijdens de lessen zelf gebruik ik ze niet, maar ik moedig mensen aan om ze thuis te gebruiken. Wel maak ik regelmatig gebruik van de essentiële oliedruppeltjes uit de reuktrainingsets als mindfulness oefening. Bijvoorbeeld de geur van citroen kan mensen helpen om zich een beeld te vormen van de geur, hoe het eruit ziet, hoe het voelt en misschien zelfs een gerecht dat erbij past. Op die manier worden alle zintuigen geprikkeld.”

En kun je ons meer vertellen over de neusdouches? Hoe hebben ze jou persoonlijk geholpen?

“Ik gebruik al vijf jaar regelmatig neusdouches, voornamelijk omdat ik er zelf veel baat bij heb gehad. Door mijn chronische sinusitis-infectie kon ik lange tijd niet goed deelnemen aan ademhalingsoefeningen omdat één neusgat chronisch verstopt was. Gelukkig vond ik een oplossing in het spoelen met een neusdouche, wat haar echt enorm heeft geholpen. Ik gebruik de neusdouche nu al zo'n vijf jaar en kan het met overtuiging aan cursisten aanbevelen, omdat ik er zelf zoveel baat bij heeft gehad.”

Marlies beveelt neusdouches onder andere aan bij mensen die last hebben van hooikoorts of verstopte neusholtes. Neusreiniging met zout water spoelen, ook wel bekend als de Neti Kriya, is een van de zes kriyas in yoga. Het is ontworpen om de neusholtes en sinussen te zuiveren.

“Deelnemers aan de cursus kijken soms verbaasd op wanneer ze voor het eerst met een neusdouche in aanraking komen. Het water gaat het ene neusgat in en komt er via het andere neusgat weer uit. Voor sommige mensen lijkt dit bijna magisch te zijn”, zegt ze.

Marlies heeft een intrinsieke motivatie om mensen te helpen. “Geur is ontzettend belangrijk, onder andere vanwege veiligheidsredenen, zoals het detecteren van bedorven eten of gaslekken. Daarnaast mis je het plezier van het ruiken van heerlijke geuren als je last hebt van geurverlies. Geur kan je ook terugvoeren naar herinneringen. Bovendien is een goed reukvermogen gunstig voor je gebit en zenuwstelsel.”

Ben je ook bekend met de werking van NoseWings? Deze worden naast sporten en tijdens het slapen ook tijdens yoga gebruikt om de neusademhaling te verbeteren. Misschien helpt het ook tegen reukproblemen?

Marlies: "Nee, dat is volkomen nieuw voor mij. Tijdens mijn yogalessen heb ik nog niemand NoseWings zien gebruiken, maar ik kwam het product inderdaad tegen op jullie website, KNO-winkel.nl."

In mei heeft Marlies haar bevindingen mogen presenteren bij het Yogafestival ‘De helende kracht van Yoga’ van Vereniging Yogadocenten Nederland mogen presenteren. Ze kijkt er naar uit om haar kennis en ervaring te delen met anderen. Het project is mede tot stand gekomen met steun van gemeente Breda.

Bekijk reuktraining

Bekijk neusdouches


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen