Menu
EUR
Piep in het oor: oorzaken van tinnitus

Piep in het oor: oorzaken van tinnitus

Plotseling een vreemd gepiep in het oor, een suis of fluitend geluid. Dit verschijnsel staat bekend als tinnitus. Het varieert van licht ongemak tot een storend geluid tijdens dagelijkse activiteiten. In dit blog bespreken we de oorzaken van tinnitus en mogelijke oplossingen. We bespreken onder andere de voordelen van Pluggerz oordoppen als preventief middel tegen tinnitus. 

Wat is de betekenis van een piep in je oor? 

Maar we leggen eerst uit wat deze ‘piep in het oor’, tinnitus dus, eigenlijk inhoudt. 

Je hebt dan last van een pieptoon of fluittoon, terwijl er geen geluidsbron aanwezig is. Het geluid komt dus niet van buitenaf en andere mensen horen deze pieptoon niet. 

Deze toon wordt door mensen omschreven als piep, suizen, brommen, fluiten, zoemen of klikken. De ruis kan constant aanwezig zijn of treedt met tussenpauzes op, en de intensiteit kan variëren. 

Het gaat soms om een hoge piep in je oor of juist wat lager gebrom, het kan ineens optreden en in lichte vorm aanwezig zijn. Anderen ervaren het juist als heftig. Ook treedt het zowel links als rechts in je oor op, separaat van elkaar of gelijktijdig. 

Tinnitus is geen op zichzelf staande aandoening, maar juist een symptoom van een onderliggend probleem. Factoren die de oorsuizen kunnen veroorzaken zijn: blootstelling aan harde geluiden, verkoudheidsklachten, ophoping van oorsmeer, oor- of sinusholte-infecties of medicatie. Daarnaast zijn er factoren die tinnitus kunnen versterken. 

We nemen de oorzaken en factoren die tinnitus versterken met je door. 

Belangrijkste oorzaken van die piep in je oor

Piep in oor na feest

Langdurige blootstelling aan harde geluiden, beschadigen de gevoelige structuren in het binnenoor en kunnen tinnitus veroorzaken.   

Dit zal voor veel mensen, misschien vooral voor jongeren een bekend fenomeen zijn. En iets waar je mee moet oppassen. Op feesten en festivals kan muziek buitensporig hard staan en na een avondje uitgaan kun je er daarom last van krijgen. Het zijn de eerste tekenen van gehoorschade, ondanks dat het geluid in eerste instantie weer snel verdwijnt. Maar het kan helaas ook een blijvende piep of ruis worden. 

Je voorkomt dit met gehoorbescherming. Op KNO-winkel vindt je oordoppen van Pluggerz. Speciale Pluggerz oordoppen zijn er voor harde muziek. De Pluggerz earplugs music. Daar zit een uniek muziekfilter op, wat het schadelijk geluid filtert. 

Bekijk Pluggerz earplugs music

Verkouden zijn en een piep in het oor hebben 

Bij griep of verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en zwelt op. Dit slijmvlies bevindt zich in een verbindingsweg tussen de middenoorholte en de keel-neusholte. Dat is de buis van Eustachius. Wanneer deze buis, die achter in de neus eindigt, niet goed functioneert, treedt onderdruk op in het middenoor. Bij een te lage onderdruk kan vocht gaan ophopen in dat middenoor. Dit heeft gehoorverlies als gevolg. Ook pijn als gevolg van spanning op het trommelvlies en een piepend oor of oorsuizen kunnen ontstaan door deze opbouw van vocht. 

Is de verkoudheid voorbij, dan zou ook de tinnitus weer tot het verleden moeten behoren. Maar dit is niet altijd het geval. Daar kan ook langer overheen gaan.  

Piep in het oor door een oorinfectie 

Een oorinfectie kan leiden tot tinnitus. Dit kan door verschillende mechanismen in gang gezet worden. 

Ontsteking in het oor 

Een oorinfectie gaat vaak gepaard met een ontsteking in het oor. Dat is een reactie op de ontstane infectie. Deze ontsteking kan de gehoorzenuw irriteren en overactiveren. En dat leidt dan weer tot het waarnemen van geluiden die er niet zijn. 

Ophoping van vocht 

Een oorinfectie kan leiden tot de ophoping van vocht in het middenoor. Dit vocht heeft effect op de gehoorbeentjes en het binnenoor omdat het druk uitoefent. Het zorgt ervoor dat het geluidssignaal verstoord raakt. Deze verstoring kan tinnitus veroorzaken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van vochtophoping te identificeren. De huisarts kan de situatie beoordelen. 

Beschadiging van het binnenoor 

Ernstige of langdurige oorinfecties leiden tot beschadigde haarcelletjes in het binnenoor. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van geluidssignalen in elektrische signalen. De signalen die ze produceren worden naar de hersenen gestuurd. Als deze haarcellen beschadigd raken, is tinnitus een mogelijk gevolg. 

Bijwerkingen van medicatie

Sommige antibiotica tegen oorinfecties, vertonen bijwerkingen die tinnitus veroorzaken. Tinnitus treedt dus op als een reactie op de medicatie zelf. 

Realiseer je wel dat niet alle oorinfecties leiden tot tinnitus. En tinnitus als gevolg van een oorinfectie is meestal tijdelijk. Het verdwijnt wanneer de infectie is behandeld. Als tinnitus aanhoudt of verergert, raadpleeg dan een arts. 

Piep in oor door oorsmeer(ophoping):   

Oorsmeerophoping kan bijdragen aan het ontstaan van tinnitus doordat het de natuurlijke doorgang van geluid belemmert. Normaal gesproken reizen geluidsgolven door de gehoorgang en bereiken ze het trommelvlies. Die geeft de trillingen door aan de gehoorbeentjes in het middenoor. Deze trillingen worden vervolgens doorgegeven aan het binnenoor. Daar worden ze omgezet in elektrische signalen die naar de hersenen gaan en als geluid worden waargenomen. 

Maar treedt er oorsmeerophoping op, dan beperkt dit de doorgang van geluid. Dit leidt dan weer tot veranderingen in de manier waarop geluid wordt waargenomen. Inclusief het ervaren van een ruis. 

Lees ook het blog: Hoe moet je je oren schoonmaken. 

Leeftijdgerelateerd gehoorverlies 

Hoewel tinnitus niet direct gerelateerd is aan ouder worden, hebben oudere mensen er vaak last van. Dit komt door de cumulatieve effecten van veroudering en blootstelling aan omgevingsfactoren door de tijd heen. 

Naarmate mensen ouder worden, ondergaan de cellen in het binnenoor natuurlijke slijtage. Dit leidt tot gehoorverlies. Wanneer bepaalde frequenties niet goed worden waargenomen, compenseren de hersenen dit door het aanmaken van een pieptoon of suizend geluid. 

Daarnaast kunnen andere factoren bijdragen aan het ontstaan van tinnitus bij ouderen. Langdurige blootstelling aan lawaai, zoals harde muziek, bouwplaatsen of industrieel lawaai, vergroot het risico erop. Ook medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en medicijngebruik dragen bij aan tinnitus. 

Piep in het oor na vliegen 

Hoogteverschillen tijdens het vliegen, hebben geen directe invloed op het ontstaan van tinnitus. Maar tinnitus kan erdoor verergerd worden.  

Een verandering in luchtdruk die gepaard gaat met het stijgen of dalen op grote hoogte kan lichte invloed hebben op tinnitus. Dit komt door veranderingen in de druk in het middenoor. Dit beïnvloedt dan tijdelijk de symptomen van tinnitus. 

Pluggerz earplugs Travel helpen je met deze luchtdrukverandering om te gaan. Ze zijn voor grote hoogtes ontwikkeld en heffen het effect van drukverschil op. Ze filteren ze ook het (vliegtuig) geluid. Ze zijn er in twee maten. Je hebt daardoor altijd de juiste pasvorm. Het maakt je vlucht een stuk comfortabeler. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen