Menu
0
17Jan2022
Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts? Hooikoorts is een soort allergie. Het betekent dat u allergisch bent voor (de pollen van) grassen, planten, kruiden of bomen. U heeft last van typische verkoudheidsklachten zoals; verstopte/jeukende neus, niezen en een droge keel. Tegen hooikoorts helpen onder andere neussprays (met of zonder ontstekingsremmers) en anti-allergiemedicijnen.

Snel naar:

Wat is de betekenis van het woord ‘hooikoorts’?

Van Dale geeft als definitie:

‘allergie voor stuifmeelkorrels van grassoorten’.

Wat zijn de klachten van hooikoorts?

De bekendste klachten/symptomen van hooikoorts zijn:

 • Neusklachten (jeuk, verstopt, snotterig, niezen)
 • Oogklachten (jeuk, tranen)
 • Keelklachten (pijn, droog, kriebelhoest)
 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid

Verder lezen: De klachten en symptomen van hooikoorts

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Misschien wist u al dat hooikoortsklachten veroorzaakt worden door een allergie voor pollen.

De hooikoorts zelf komt doordat uw afweersysteem overgevoelig is voor eiwitten (van pollen). Die eiwitten noemen we daarom ‘allergenen’. Allergenen wekken een allergische reactie op.

Wat is dan de oorzaak van de allergie? Dat kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat u uw hooikoorts-allergie geërfd heeft.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen is ruwweg van februari tot en met september. Want in deze periode bloeien de meeste planten, kruiden, grassen en bomen. De piek (van graspollen) ligt in mei en in juni. Dan bloeien namelijk de grassen die veel pollen verspreiden.

Wat helpt tegen hooikoorts?

Er zijn 3 manieren om hooikoorts(klachten) te bestrijden: medicijnen, immunotherapie of zelfhulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld neusspray).

Lees meer over middelen tegen hooikoorts

Medicijnen

Medicijnen tegen hooikoorts noemen we anti-histaminica. Deze pillen blokkeren de werking van histamine. Histamine komt vrij in uw lichaam als u een allergische reactie krijgt. Door deze stof te blokkeren, heeft u minder last van uw klachten.

Nadeel van medicijnen is dat ze bijwerkingen kunnen geven. Bij medicijnen tegen hooikoorts zijn dat onder andere slaperigheid, hoofdpijn en een droge mond.

Immunotherapie

Bij immunotherapie tegen hooikoorts krijgt u allergenen (de eiwitten van pollen) toegediend. De behandeling begint met een beetje, en dit wordt steeds meer. Zo kunt u ongevoelig(er) worden voor pollen.

Nadeel van immunotherapie is dat het lang duurt (vaak jaren), niet altijd werkt en dat dit niet voor iedereen geschikt is.

Hooikoorts neusspray en andere middelen

Er zijn meerdere ‘zelfhulpmiddelen’ waarmee u de klachten van hooikoorts kunt verminderen. Neussprays, een neusfilter, anti-allergie neuszalf of neusdouches zijn dit soort middelen.

Het nadeel van neussprays is meestal dat u meerdere keren moet sprayen. Daarnaast kunnen neussprays verslavend werken, als ze de stof xylometazoline bevatten.

KNO-winkel.nl heeft speciale neussprays van Capsinol, waaronder een hooikoorts neusspray. De Capsinol neusspray gebruikt de werkende stof capsaïcine. Dit is een natuurlijk stofje dat uit (hete) peper wordt gehaald. Het is niet verslavend, maar heeft wel het gewenste effect. De slijmvliezen in de neus zullen hierdoor slinken (minder opzwellen), zodat u vrijer kunt ademhalen.

Naast neussprays kunt u gebruik maken van neusdouches of anti-allergie neuszalf. Uw neus spoelen met een neusdouche zorgt er bijvoorbeeld voor dat de allergenen van pollen uit uw neus gespoeld worden. Anti-allergie neuszalf kan een beschermlaagje bieden tegen allergenen. Beide zorgen voor minder hooikoorts-klachten. 

Zelfhulpmiddelen kunnen een goed alternatief zijn, als medicijnen of immunotherapie geen optie zijn.

Bekijk de zelfhulpmiddelen van KNO-winkel.nl

Veelgestelde vragen over hooikoorts

Is hooikoorts een allergie?

Ja, hooikoorts is een vorm van allergie. In dit geval bent u allergisch voor pollen van grassen, bomen, kruiden en/of planten.

Wat voor ziekte is hooikoorts?

Hooikoorts is een aandoening. Het is onderdeel van het zogenaamd ‘atopisch syndroom’. ‘Atopisch’ betekent ‘neiging tot allergisch reageren’. Tot deze categorie behoren ook astma, sommige voedselallergieën en eczeem. Dit syndroom is erfelijk.

wat voor hooikoorts heb ik?

Er is slechts één soort hooikoorts: pollen-hooikoorts. Oftewel: een allergie voor pollen. Mensen maken wel onderscheid in bijvoorbeeld hooikoorts bij bomen, planten of grassen. Hooikoorts die ontstaat door grassen wordt ook wel graspollenallergie genoemd.

Wat doet hooikoorts met het lichaam?

Zodra u pollen inademt, gebeurt het volgende:

 1. Uw immuunsysteem reageert direct.
 2. In uw luchtwegen zitten slijmvliezen. In de slijmvliezen zitten cellen die de pollen kunnen herkennen.
 3. Deze cellen zien de pollen als ‘schadelijke stof’. Uw lichaam reageert door verschillende stoffen vrij te laten. Waaronder histamine. Daardoor verwijden uw bloedvaten en dit veroorzaakt roodheid, jeuk en vochtverlies.
 4. Naast histamine komen er stoffen vrij die ontstekingen bevorderen.

Dit proces zorgt voor de welbekende allergieklachten (niezen, hoesten, etc.).

Wat is het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid?

Er zijn veel verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid. Zowel in oorzaak als klachten.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dat u vaak oploopt bij een verminderde weerstand. Hooikoorts een allergische reactie. De reactie wordt uitgelokt door stofjes van buitenaf, namelijk de pollen .

Verkoudheid gaat meestal na enkele dagen over. Hooikoorts kan (veel) langer aanhouden en steeds terugkeren. Dit komt omdat u last heeft van hooikoorts tijdens het ‘bloeiseizoen’ van een bepaalde boom, plant of grassoort.

Wat verergert hooikoorts?

Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe meer u last kunt krijgen van hooikoorts.

Daarnaast kan roken uw klachten verergeren. Omdat rook uw luchtwegen, ogen, keel en neus irriteren.

Wat is een goede hooikoorts-app?

Er zijn vele goede apps beschikbaar die u bijvoorbeeld informeren over hoeveel pollen er (in de lucht) zijn. Bijvoorbeeld:

 • Hooikoortsradar
 • Pollennieuws
 • Allergogo (voor kinderen)

Deze apps zijn allemaal verkrijgbaar voor Android en iOS.

Wat is een ander woord voor ‘hooikoorts’?

De medische term voor hooikoorts is ‘pollinosis’. Hooikoorts specifiek bij graspollen heet ook wel graspollenallergie.

Wat is ‘hooikoorts’ in het Engels, Frans en Duits?

 • Engels: hay fever
 • Frans: rhume des foins
 • Duits: Heuschnupfen

Wat is het: ‘de’ hooikoorts of ‘het’ hooikoorts?

Het is ‘de’ hooikoorts.

Tips en tricks over hooikoorts:

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.