Menu
EUR
Niet door je neus kunnen ademen

Niet door je neus kunnen ademen

Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.

Niet door je neus kunnen ademen is erg vervelend. Iedereen heeft er wel eens last van bij een gewone verkoudheid. Je neus spoelen met spoelzout kan dan helpen. Dan dien je dieper in te gaan op je ‘zogenaamde’ twee neuzen...

Twee neuzen

Als je verkouden bent, kun je last hebben van zwelling van je neusslijmvlies, temperatuurverhoging en pijn in de keel. De zwelling in je neus zorgt ervoor dat je minder makkelijk kunt ademen.

Maar hoe zit dat met twee neuzen? Je neus bestaat uit twee delen; het linker- en het rechterneusgat (en dus twee neusgangen). Ze hebben alle twee een heel eigen neusgang en wisselen elkaar af, twee aparte neuzen zou je dus kunnen zeggen. Door de neusgang wordt de lucht gefilterd, bevochtigt en op temperatuur gebracht. Zo wordt de lucht optimaal voorbereid voor de longen.

Obstructies in je neus

Bij een gezonde neusgang gaat de luchtstroom rechtdoor (lamellair is de technische omschrijving). Er zijn geen botsingen met structuren aan de binnenkant van de neus. Als de lucht wel botst, bijvoorbeeld tegen snot of slijm, dan veroorzaakt dit ronddraaiende lucht (wervelingen). Dat geeft al het gevoel van verstopping.

Luchtwervelingen veroorzaken daarnaast beschadiging van slijmvlies. Je slijmvlies wordt kwetsbaar en kan makkelijker gaan bloeden en er ontstaan eerder korstjes. Helaas wordt je neus dus nog voller, met minder goed kunnen ademen tot gevolg.

Beide neuzen moeten even goed functioneren, zodat zij elkaar onder gezonde omstandigheden kunnen afwisselen. De lucht loopt dan goed door je neus(gang), wordt gefilterd en komt bij je longen.

Omdat maar één neusgat per ‘ronde’ wordt gebruikt, heeft het andere neusgat even rust.  Je merkt dat afwisselen van voorkeur voor een neusgang meestal niet, tenzij je er specifiek op let.

Neus-endoscopie

Als je onder gezonde omstandigheden toch een verschil opmerkt (dat je minder goed kunt ademen), dan is er meestal aan de binnenkant van de neus iets aan de hand. Het is belangrijk dat je hier iets mee doet: beide neusgangen moeten ongeveer evenveel worden gebruikt voor optimaal ademhalen en je gezondheid. Je kunt dan naar de huisarts gaan, deze verwijst je door naar een KNO-arts.

Een KNO-arts kan met een neusspreider (neusspeculum) vaak al veel vaststellen. De arts gebruikt de neusspreider om beter in je neus te kunnen kijken. Een neusendoscopie (het kijken met een kijkslangetje of star kijkbuisje (optiek)) geeft de KNO-arts meer informatie. Hij of zij kan dan dieper in de neus kijken voor afwijkingen.

Neusoperatie bij scheef tussenschot

Slecht kunnen ademen door ‘een van je neuzen’ kan een scheef neustussenschot zijn. Het corrigeren hiervan wordt gedaan door een KNO-arts.

De ingreep voor een scheef neustussenschot heet een septumcorrectie (het rechtzetten in het midden van de neus). Deze ingreep heeft lang in een kwaad daglicht gestaan. Het werd gezien als een operatie die amper verbetering opleverde én heel vervelend was om te ondergaan.

Daarom is het belangrijk dat goed vastgesteld wordt dat je een scheef neustussenschot hebt. En dat de operatie dus ook juist uitgevoerd wordt.

Dan is het gelijkmatig door beide neusgangen kunnen ademen zowel letterlijk als figuurlijk een verademing.

[products=blog_nietneusademen_neusspreiders]

Dit artikel is geschreven door:

KNO-arts Jan van der BordenJan van der Borden
KNO-arts

Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.

“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen